در اجرای یک فونداسیون (مخصوصا فونداسیونهای بتنی) استفاده از انواع میلگرد را در اجزای مختلف اسکلت ساختمان میبینیم. از جمله این میلگردها میتوان به نوع رکابی اشاره کرد که برای تحمل فشار و کشش، ایمنسازی ساختمان در برابر حرکات زمین، اتصالات بخشهای مختلف سازه و ارتباط یا اتصال با سایر مصالح مورد استفاده قرار میگیرند.
میلگرد رکابی تحت فرآیند خمکاری تولید میشود و در ابعاد و اندازههای مختلفی موجود است. برای تولید میلگرد رکابی، دو قسمت انتهایی میلگرد U شکل را با زاویه 180 درجه خم میکنند تا به صورت قلاب درآید. در ادامه این مطلب شما را با انواع میلگرد رکابی آشنا میکنیم، کاربردهای خاص این مقطع را برمیشمریم و تعدادی از قوانین نظام مهندسی در رابطه با میلگرد رکابی را شرح میدهیم.
انواع مختلفی از میلگردهای رکابی در حوزه ساخت و ساز، مورد استفاده قرار میگیرند که هرکدام بر اساس نوع خم، شکل ظاهری متفاوتی به خود گرفته تا بهترین کارایی را در جای مناسب داشته باشد. در ادامه با انواع میلگردهای رکابی، آشنا خواهیم شد:
واژه ادکا از زبان روسی آمده و به معنی اردک است؛ زیرا ظاهر این میلگرد به گردن اردک شباهت دارد. معمولا ادکا را با میلگرد ممان منفی اشتباه میگیرند در حالیکه خمیدگی ممان منفی بیشتر به عصا شباهت دارد. مطابق با آیین نامه عمرانی، استفاده از میلگرد ادکا اجباری نیست. از میلگرد ادکا یا اوتکا در سقف تیرچه بلوک استفاده میشود و استفاده از آن به دو دلیل است:
میلگرد ممان منفی هم مانند ادکا در سقف تیرچه بلوک مورد استفاده قرار میگیرد؛ معمولا میلگرد ممان منفی Negative moment rebar از بین میلگردهای 8، 10 و یا 12 انتخاب میشود. طول میلگرد هم معمولا به اندازه یک پنجم کل دهانه است. بر خلاف میلگرد ادکا که در اجرای آن هیچ اجباری نیست، استفاده از میلگرد ممان منفی از الزاماتی است که برای گرفتن پایان کار، مورد توجه ناظرین است.
میلگرد خاموت Rebar stirrups برای جلوگیری از ترک خوردگی بتن و افزایش مقاومت آن در اطراف میلگرد طولی استفاده میشود به همین دلیل تحت عنوان میلگرد عرضی نیز شناخته میشود. تعیین قیمت میلگرد خاموت، متناسب با سایز میلگرد است (معمولا سایز 8 یا 10 مورد استفاده قرار میگیرد) انواع میلگرد خاموت عبارتند از:
به طور کلی میلگرد سنجاقی برای جلوگیری از کمانش میلگرد طولی در فونداسیون، مورد استفاده قرار میگیرد. دو سر میلگردهای سنجاقی خم شده و معمولا بهینهترین حالت زاویه خم 135 درجه است، اما چون جایگذاری میلگرد سنجاقی با زاویه خم گفته شده به سختی انجام میشود، اجرای سنجاقی با این خم کمتر دیده میشود. فراموش نکنید که اغلب برای ساخت میلگرد سنجاقی از میلگرد A2 استفاده میشود. انواع میلگرد سنجاقی:
به میلگرد خرک اصطلاحا میلگرد نگهدارنده نیز گفته میشود؛ در آرماتوربندی فونداسیون یک سفره زیرین و یک سفره بالایی وجود دارد که این دو سفره باید باهم فیکس شوند! به این منظور مهندسان از میلگرد خرک استفاده میکنند. گاهی عرض دهانه میلگرد خرک زیاد میشود در این حالت میلگرد موجدار میشود که برای جلوگیری از آن از دو میلگرد خرک استفاده میکنند.
در ادامه با تعدادی از ویژگیها و مزایای میلگرد رکابی آشنا خواهیم شد:
زمانیکه کار ساخت سازه به اتمام رسید، گرفتن مجوز پایان کار از شهرداری برای بهرهبرداری از ساختمان الزامی است. در ادامه با قوانین ملی در رابطه با میلگرد رکابی، آشنا خواهیم شد: