api یک لوله فولادی است که در خطوط لوله و برای انتقال نفت، گاز و تقطیرهای نفتی استفاده می شود. این لوله با مشخصات تعیین شده توسط موسسه نفت آمریکا (API) تولید می گردد و به همین دلیل، لوله api نامیده می شود. از طرف دیگر، مانیسمان یک لوله بدون درز است که از آن هم برای خطوط انتقال گاز و میعانات پرفشار استفاده می شود. در این مطلب تفاوت لوله api و مانیسمان که بسیار شبیه به هم هستند را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
API به موسسه نفت آمریکا اشاره دارد که در سال 1919 تأسیس شد. این موسسه بزرگ ترین انجمن تجاری صنعت نفت و گاز در آمریکا و یکی از موفق ترین اتاق های بازرگانی جهان است که به استانداردسازی تولید نفت می پردازد. مشخصات API دارای ایمنی، تطبیق پذیری و پیشرفته بودن آن ها هستند. به همین دلیل، به طور گسترده برای تولید لوله های خطوط انتقال نفت در سراسر جهان استفاده می شوند. مشخصه اصلی لوله های API داشتن استانداردهایی برای استفاده در صنعت نفت و بنزین و همچنین تضمین ایمنی و اطمینان در تجهیزات صنعتی است. اصلی ترین تفاوت لوله api و مانیسمان در درزدار بودن لوله api می باشد. به همین دلیل قیمت لوله مانیسمان بیشتر از قیمت لوله api است.
بیش از یک قرن است که نام مانیسمان در سراسر جهان به عنوان تولیدکننده برتر لوله های فولادی بدون درز با بالاترین کیفیت، شناخته می شود. در سال 1885 برادران راینهارد و ماکس مانیسمان اولین فرآیند نورد لوله های فولادی بدون درز را اختراع کردند. آن ها انقلابی در صنعت لوله کشی، مهندسی و ساخت وسایل نقلیه ایجاد نمودند. لوله مانیسمان در فرایند تولید خود از جوشکاری استفاده نمی کند، بنابراین قادر است فشار بسیار بالایی را تحمل کند. این لوله از شمش فولادی ساخته می شود که در حین ساخت، یک گلوله آتشین از میان آن می گذرد. این گلوله در واقع شمش فولادی را به لوله تبدیل می کند. سپس طی فرایندهایی پرس، نورد و اکستروژن، لوله نهایی مانیسمان شکل می گیرد. تفاوت لوله api و مانیسمان نیز به همین فرایند تولید آن ها بر می گردد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص سوال لوله api چیست می توانید به مقاله مربوطه در سایت مرکزآهن مراجعه کنید.
لوله های api و مانیسمان از نظر روش ساخت، استحکام، تحمل فشار، ضخامت، قیمت و وزن تفاوت هایی دارند. تفاوت لوله api و مانیسمان را می توان در موارد زیر جستجو کرد:
همان طور که گفتیم، هر دو این لوله ها برای انتقال میعانات و گازهای پرفشار استفاده می شوند. اما مطمئناً می توان میزان تحمل فشار لوله مانیسمان را بیشتر دانست. لوله های مانیسمان به دلیل روش ساخت متفاوتی که دارند، خطر ترکیدگی در حین انتقال میعانات و گازهای پرفشار را ندارند. از سوی دیگر، لوله های api نیز فشار قابل ملاحظه ای را تحمل می کنند. اما بیم آن می رود که مخصوصاً در مسافت های طولانی، خطوط لوله دچار مشکل شوند.
جمع بندی
تفاوت لوله api و مانیسمان بیشتر به کاربردهای آن ها بر می گردد و نمی توان یکی را بر دیگری، برتری داد. مثلاً لزومی ندارد که برای انتقال میعانات کم فشارتر از لوله های گران مانیسمان استفاده کنیم. اما برای انتقال گاز از کشوری به کشور دیگر، بهتر است از لوله های مانیسمان استفاده شود. زیرا در این صورت هزینه های تعمیر و نگهداری کاهش می یابد. جهت اطلاع از قیمت لوله گاز در انواع مختلف می توانید به سایت مرکزآهن مراجعه نمایید.