اهمیت و کاربردهای ورق سیاه Black Iron Sheet را در صنایع دست کم نگیرید! اگر تولید این ورقها که به عنوان یک محصول اولیه شناخته میشوند، متوقف شود، خودروسازی یا ساختمان سازی و بسیاری از صنایع دیگر نیز متوقف خواهند شد. پیش از آنکه با کاربرد ورق سیاه آهنی آشنا شویم لازم است تعریفی از این محصول، ارائه دهیم: ورق سیاه که به ورق گرم نیز معروف است از جمله محصولاتی است که با روش نورد گرم تولید میشود. یعنی فولاد را پیش از عملیات نورد، حرارت میدهند تا به ضخامت و ابعاد مناسب برسد. در ادامه این مطلب قصد داریم انواع مختلف ورق سیاه فولادی را به شما معرفی کنیم و کاربردهای مختلف آن را در صنعت و ساختمان سازی برشمریم. با ما همراه باشید.
ورقهای سیاه انواع مختلفی دارند و از جنبههای گوناگون در دستهبندیهای مختلف قرار میگیرند. آشنایی با انواع دستهبندیها میتواند در خریدی بهتر ما را یاری کند تا بهترین گزینه را برای پروژه خود انتخاب کنیم. در ادامه با انواع دستهبندی ورق سیاه آشنا میشوید:
انواع ورق سیاه از نظر عرضه در بازار
ورقها به صورت رولی یا شیت، تولید و در بازار عرضه میشوند. طی فرآیند برش، آنها را به صورت تسمه یا پلاک تولید میکنند:
انواع ورق سیاه از نظر کاربرد
ورقهای سیاه را بنا به کاربردی که دارند دو دو دسته زیر قرار میدهند:
انواع ورق سیاه بر اساس گرید
گریدهای مختلفی از ورق سیاه تولید میشود. اما در ایران تنها دو گرید st37 و st52 را میبینیم، حروف st نمادی از واژه Strength بوده (به معنی استحکام) و عدد پس از آن نشان دهنده میزان تنش یا سختی ورق بر حسب کیلوگرم است. ورق st52 با میزان کربن بالا برای صنایع سنگین مانند خودروسازی، تولید انواع پروفیل، کشتی سازی و تولید لوله درزدار و ورق st37 با درصد کربن پایینتر برای کاربردهای سبک مانند ساخت و ساز مورد استفاده قرار میگیرد. دیگر گریدهای این محصول فولادی عبارتند از:
این ورق سیاه، مانند نوع st37 کربن بسیار کمی در ساختار خود داشته اما نسبت به نوع st37 مقاومت کمتری داشته و منعطف نیست.
این ورق را میتوان ترکیبی از گرید st37 و st52 دانست. St44 کربن بسیار کمی داشته و عملیات جوشکاری و شکل پذیری با موفقیت بهتری روی آن انجام میگیرد.
این نوع ورق سیاه را از لحاظ مقاومت کششی و کاربرد میتوان مشابه ورق سیاه آهن st52 در نظر گرفت. کاربرد این ورق در صنعت نفت و گاز به وفور دیده میشود.
استحکام کششی این ورق در سطح متوسط قرار دارد. قابلیت جوشکاری آن مناسب بوده و برای خمکاری، انعطاف خوبی از خود نشان میدهد.
میزان کربن متوسطی داشته و برای جوشکاری و خمش گزینه مناسبی است. میزان کروم این نوع ورق بسیار کم بوده و به همین دلیل در برابر خوردگی، مقاومت چندان بالایی ندارد.
مقاومت این ورق در برابر ضربه و سایش بسیار بالاست. از این ورق برای تجهیزات مربوط به صنایع نفت و گاز، تجهیزات و دستگاههای فرزکاری و غیره استفاده میشود.
ورق سیاه به عنوان یک محصول نهایی محسوب نمیشود؛ در واقع از این کالای فولادی به عنوان یک محصول مادر، برای تولید محصولات نهایی به صنایع مختلف عرضه میشود. برخی از کاربردهای ورق سیاه در صنعت عبارتند از:
تنها آجر، گچ، سیمان و چوب برای ساخت و ساز کافی نیستند؛ بلکه بخش بسیار بزرگی از مصالح ساختمانی را مقاطع فلزی تشکیل میدهند. از میلگرد و تیرآهن و نبشی که بگذریم به ورق سیاه میرسیم! این ورقها مخصوصا برای طراحی و اجرای سازههای فلزی، کاربرد فراوان دارند. ساخت استادیوم ورزشی، فرودگاه، انبارها، ایستگاههای راه آهن، ساخت سوله و ایستگاههای سطح شهر، از جمله کاربردهای ورق سیاه است.
جمع بندی
روند کاری بسیاری از صنایع، وابسته به تولید ورق سیاه است. این ورق در ابعاد و ضخامتهای مختلف تولید شده و در بازار عرضه میگردد؛ لازم به ذکر است این عوامل، قیمت ورق سیاه را نیز تحت تاثیر قرار میدهند. در این مقاله با گریدهای مختلفی از ورق سیاه آشنا شدیم و پی بردیم که عنصر کربن میتواند تا حد زیادی خواص ورق را تحت تاثیر قرار دهد، یعنی درصد کربن، قابلیت جوشکاری یا انعطاف ورق را مشخص میکند. ممنون که تا انتهای این مطلب مرکزآهن را یاری کردید.