بزرگترین سازه های فلزی ساخت دست بشر

1 سال پیش5729بازدید0دیدگاه4امتیاز (9 رای)
بزرگترین سازه های فلزی ساخت دست بشر

با توجه به پیشرفت و ارتقای روز افزون صنعت فولاد، ساخت سازه‌های فولادی بسیار مورد توجه قرار گرفت . به گونه‌ای که در میان ساختمان سازان رقابتی برای ساخت بهترین و بزرگترین سازه فلزی بوجود آمد. زمانی که می خواهید سازه های فلزی را بشناسید، آشنایی و اطلاع از بزرگترین سازه های فلزی جهان می‌تواند مبحثی جذاب باشد. در این مطلب تیم مرکزآهن لیستی از این سازه‌ها را برای شما تهیه کرده است. اگر به این مبحث علاقه مند هستید مطالعه محتوا بلندترین برج های جهان نیز می‌تواند شما را جذب کند.

آشنایی با سازه فلزی دست بشر

آشنایی با سازه فلزی دست بشر

قبل از آشنایی با بزرگترین و عظیم ترین سازه های فلزی جهان لازم است بدانیم مقصود از سازه فلزی چیست؟ ملاک فولادی بودن ساختمان: طبق معیار شورای ساختمان‌ های بلند و مسکن شهری (Council Of Tall Buidings And Urban Habitat) چنانچه المان ‌های سازه‌ ای اصلی عمودی یا جانبی به همراه طبقات از فولاد ساخته ‌شده باشند آن سازه فولادی به‌ حساب می‌ آید. طبق این معیار بسیاری از سازه ‌ها به خاطر داشتن بتن به‌ عنوان عامل اصلی، فولادی محسوب نمی ‌شوند. ساختمان ‌هایی که ترکیبی از فولاد و بتن هستند کامپوزیتی نامیده می‌ شوند.

بزرگترین سازه های فلزی جهان با چه معیاری تعیین می‌ شوند؟

وقتی سخن از بزرگترین سازه های فلزی جهان به میان می ‌آید، حتما اولین سوال این است که بر اساس چه معیاری می ‌توان ساختمان‌ ها را رده‌ بندی کرد. شما می‌ توانید بر اساس معیارهای مختلفی اندازه سازه ‌های فلزی را با هم مقایسه کنید. اگر ارتفاع را ملاک قرار دهید آسمان‌ خراش ‌ها رتبه اول را می‌ گیرند، اما اگر پهنا را لحاظ کنید، برخی از ابر پل‌ های معلق رتبه اول خواهند بود. از طرف دیگر اگر حجم کلی فولاد به ‌کار رفته در ساخت سازه را در نظر بگیرید، ممکن است سازه‌ های دیگری رتبه اول شوند.  ما در اینجا بر ملاک خاصی تمرکز نکرده ‌ایم بلکه هدف است به شما برخی از بزرگترین سازه های فلزی جهان را معرفی کنیم.

سازه های عظیم فلزی جهان

استادیوم ملی پکن

استادیوم ملی پکن

شاید شما هم این استادیوم را در تلویزیون دیده باشید. استادیوم ملی پکن با هدف استفاده در المپیک سال 2008 ساخته شد. این به دلیل شکل ظاهری خاص این استادیوم را با نام آشیانه پرنده یا The Bird’s Nest نیز می‌شناسند. آشیانه پرنده پکن اولین سازه بزرگ فلزی است که می‌خواهیم به شما معرفی کنیم. استفاده از مقاطع فولادی برای سقف آشیانه ابتدا با هدف بالا بردن استحکام انجام شد. اما پس از تکمیل این مرحله به دلیل پایین آوردن هزینه‌ها دیگر سقف مورد نظر پیاده سازی نشد.

برای ساخت این سازه بزرگ و زیبا نزدیک به 110 هزار تن فولاد مورد استفاده قرار گرفت.از دیگر ویژگی‌های این استادیوم می‌توان به 24 ستون خرپایی اشاره کرد. این ستون ها برای افزایش استحکام به عنوان تکیه‌گاه اصلی استفاده شده‌اند. هر یک از ستون های خرپایی یک هزار تن فولاد دارند. جالب است بدانید که این سازه تنها با هدف زیبا بودن و جذابیت طراحی شده و ظاهر آن هدف دیگری را در بر ندارد. قسمت های فولادی بیرونی به گونه‌ای هستند که هیچ استندی را پشتیبانی نمی‌کنند . استندهای موجود در سازه از جنس بتن بوده و به اندازه‌ای برابر با 50 فوت در قسمت داخلی آشیانه پرنده واقع شده اند.

طاق دروازه واقع در ایالت میسوری طاق دروازه واقع در ایالت میسوری یکی دیگر از بزرگترین سازه‌های فلزی جهان در ایالت میسوری آمریکا واقع شده و با نام GateWay Arch شناخته می‌شود. این سازه زیبا و بزرگ در سال 1965 به اتمام رسید و تا به امروز به عنوان یکی از بزرگترین آثار باستانی ایالات متحده به حساب می‌آید. ارتفاع طاق دروازه برابر با 192 متر است و حدود 900 تن فولاد ضد زنگ در ساخت این کالا استفاده شده است. برج ویلیس واقع در شیکاگو برج ویلیس واقع در شیکاگو

بزرگترین آسمان ‌خراش فولادی جهان برج ویلیس (Willis Tower) نام دارد. در سابق نام این برج سیرز (Sears) بوده است. این آسمان ‌خراش که در شیکاگو آمریکا بنا شده در سال 1973 کامل شد و کماکان بلندترین سازه در ایالات ‌متحده محسوب می شود که ارتفاع آن 442 متر بوده و کاربری اداری دارد.

برج ویلیس یکی از آسمان خراش‌ها با طرح بسیار خاص و منحصر به فرد است. طرح استفاده شده در این برج زیبا به قدری مورد پسند قرار گرفت که بسیاری از معماران برای ساخت آسمان خراش از این اثر هنری الهام گرفتند. این سازه دارای 9 تونل فولادی تو خالی است که ترکیب کلی آن‌ها به شکل یک مجموعه درآمده است. تونل های ساخته شده به اندازه 50 طبقه اول بالا آمده اند. پس از این 50 طبقه، هفت طبقه دیگر نیز در این برج وجود دارد. این تونل ها جفت جفت و به شکل تناوبی تمام می‌شوند.

برج ویلیس که بر اساس اصول مهندسی فضلورخان (طراح نوع خاصی از آسمان ‌خراش) ساخته ‌شده است، استحکام خود را از ترکیب 9 سازه اصلی که به ‌صورت شبکه‌ های سه در سه منظم شده‌ اند می‌ گیرد. این‌ طور نظم‌ دهی هوشمندانه به این صورت است که تمامی برج ‌ها طولشان 50 طبقه است، جایی که ساختمان‌ های شمال شرقی و جنوب غربی تمام می ‌شوند. 7 برج باقیمانده تا طبقه 66 ادامه پیدا می ‌کنند جایی که سازه‌ های شمال شرقی و جنوب غربی تمام شده و در 90 طبقه، طبقات شمالی، جنوبی و شرقی به اوج بلندی خود می‌ رسند. دو برج باقیمانده، برج‌ های غربی و مرکزی تا 110 طبقه کشیده می ‌شوند یعنی بلندترین نقطه این سازه. کار ساخت این برج در 1970 آغاز شد و سه سال بعد پروژه به اتمام رسید.

پل بروکلین واقع در نیویورک پل بروکلین واقع در نیویورک

Brooklyn Bridge یکی از آن پل هایی است که خیلی از افراد فیلم یا عکس آن را دیده اند. واقع در شهر نیویورک آمریکا این پل بزرگترین پل معلق فولادی در جهان شناخته می‌شود. طول پل بروکلین برابر با 1825 متر است. پل بروکلین اولین پلی است که برای قسمت های معلق آن از سیم فولادی استفاده شد. این قسمت از سازه در سال 1883 انجام شد. با گذشت بیش از 100 سال از تکمیل پل، این بنا همچنان پا برجا مانده و هدف خود را بدون عیب و نقص محقق می‌کند.

ساختمان امپایر استیت نیویورک ساختمان امپایر استیت نیویورک

ساختمان امپایر استیت نیویورک (Empire State Building) یکی دیگر از بزرگترین سازه های فلزی جهان است که در شهر نیویورک آمریکا قرار دارد. این برج نمادین ‌ترین آسمان‌ خراش ساخته ‌شده در جهان است. قبل از آنکه مرکز تجارت جهانی (World Trade Center) در سال 1972 ساخته شود، این سازه برای بیش از 40 سال لقب بلندترین ساختمان جهان را به خود اختصاص داده بود.

طبق قرار داد ساخت، قرار شد این برج در مدت تنها 13 ماه ساخته شود. علت این عجله در ساخت دو چیز بوده است: اولا به جهت رکود اقتصادی در آن زمان که قرار بود این سازه زود ساخته تا طبقات آن اجاره داده شود و دلیل دوم این بود که در آن زمان این سازه در رقابت با ساختمان کریسلر (Chrysler) بود چرا که می‌ خواست خودش رکورد بلندترین سازه را داشته باشد. این ساختمان در یک می ‌1931 توسط هربرت هوور رئیس‌ جمهور امریکا افتتاح شد. ارتفاع این آسمان‌ خراش 381 متر بوده و از استیل ساخته‌ شده و کاربرد اداری دارد.

ایون سنتر واقع در شیکاگو ایون سنتر واقع در شیکاگو

واقع در شیکاگو- آمریکا، آئون سنتر یکی دیگر از سازه‌های فلزی غول پیکر است. برای اینکه این سازه بهتر خود را حفظ کند از یک چارچوب فولادی به شکل کانال برای ساخت آن استفاده شده است. این اثر زیبا در برابر زلزله، طوفان و آب و هوای نامطلوب نیز مقاوم است.

Aon Center دارای 88 طبقه بوده و رتبه سومین ساختمان بزرگ شیکاگو را به خود اختصاص داده است. رتبه اول و دوم به ترتیب به برج سیرز و ترامپ تعلق گرفته است. با توجه به مصالح استفاده شده این سازخه سومین بنای تمام فولاد در جهان نام گذاری شده است. آئون سنتر در سال 1970-1972 توسط شرکت ترنر ساخته شد. شرکت ترنز همان شرکت شناخته شده و سازنده برج خلیفه و الحمرا در کویت، هتل قصرامارات در ابوظبی، مرکز الفیصلیع در ریاض و خیلی پروژه های شناخته شده و استنایی دیگر است. ارتفاع Aon Center برابر با 346 متر است. این برج یکی از بزرگترین سازه‌های اداری شیکاگو حساب می‌شود.

ساختمان سنتر واقع در هنگ‌ کنگ ساختمان سنتر واقع در هنگ‌ کنگ

ساختمان سنتر (The Centre) واقع در هنگ‌ کنگ نیز جزء بزرگترین سازه های فلزی جهان است. هر چند این سازه فلزی از نظر بلندی، پنجمین برج در هنگ‌ کنگ محسوب می ‌شود اما جزء معدود ساختمان ‌هایی در این شهر است که به‌ طور کامل از فولاد ساخته ‌شده است. ساخت این سازه در 1995 آغاز و سه سال بعد به پایان رسید. این سازه فلزی 73 طبقه دارد و هم ‌اکنون به ‌عنوان بیست و دومین برج جهان و چهاردهمین برج در آسیا محسوب می ‌شود. این برج 346 متر ارتفاع داشته و کاربرد آن اداری است.

کلام آخر

بخشی از آنچه مصرف انواع فولاد (مصالحی مانند: میلگرد آجدار، تیرآهن، ورق و ...) را برای ساختمان‌ سازی این ‌قدر زیاد کرده است مقدار فولاد به‌ کار رفته در ساخت سازه ‌های غول‌ پیکر مانند پل‌ ها و آسمان‌ خراش ‌ها است. این‌ گونه سازه ‌ها می ‌توانند تن‌ های زیادی از فولاد را در طراحی خود استفاده کنند. در این بازار داغ رقابت نمی‌ توان قاطعانه پیش ‌بینی کرد که در آینده شاهد ظهور چه ساختمان‌ های غول ‌پیکری خواهیم بود. آیا بزرگترین سازه‌ های فلزی جهان در آینده تعریفی دیگر خواهد یافت؟ برای مشاهده قیمت میلگرد به سایت مرکزآهن مراجعه کنید.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد