ورق های فولادی یکی از مهمترین محصولات مورداستفاده در صنایع مختلف به شمار می روند. این ورق ها در مدل های مختلفی به بازار عرضه می گردند. ورق روغنی و ورق گالوانیزه دو مورد از پرطرفدارترین ورق های موجود در بازار هستند که در صنایع و کسب و کارهای گوناگونی مورد استفاده قرار می گیرند.
گالوانیزه یا روغنی، کدام بهتر است؟ تفاوت ورق گالوانیزه و روغنی در چیست؟ در همین راستا این دو محصول فولادی پرکاربرد را از جنبه های مختلف از جمله تفاوت در تولید، ظاهر، طول عمر ورق و … مورد بررسی قرار می دهیم. برای کسب اطلاعات کامل در مورد تفاوت ورق روغنی با گالوانیزه و قیمت ورق روغنی در این مقاله با ما همراه باشید.
تفاوت های ورق روغنی و ورق گالوانیزه را می توان از جهات مختلف موردبررسی قرار داد. تفاوت ورق روغنی با گالوانیزه از نظر فرایند ساخت، طول عمر، ظاهر، کیفیت، کاربرد و قیمت از جمله مواردی هستند که می توان در تفاوت این دو محصول هر یک از آنها را بررسی کرد. برای بررسی این تفاوت ها در ابتدا تفاوت های این دو محصول را طبقه بندی می کنیم و سپس به بررسی آن ها از هر جهت می پردازیم:
اولین موردی که در مقایسه ورق روغنی و گالوانیزه باید به آن اشاره کرد، تفاوت روغنی و گالوانیزه از نظر فرایند ساخت است. ورق های روغنی از طریق فرایند نورد سرد ایجاد می شوند. در طی فرایند نورد سرد در دمای محیط با استفاده از غلتک های موجود، فشاری روی سطح مواد اولیه ایجاد می شود تا ضخامت آن ها کاهش و طول و عرضشان افزایش پیدا کند و به ابعاد موردنظر برسند.
ورق های گالوانیزه در مراحل اولیه ساخت دقیقاً روندی مشابه با ورق های روغنی دارند. تنها تفاوت بین این دو محصول این است که در ورق گالوانیزه با قرار دادن یک پوشش روی ورق های روغنی ضخامت ورق را افزایش می دهند.
برای قرار دادن پوشش روی سطح ورق های روغنی و تبدیل آن به ورق گالوانیزه معمولاً از روش های شناور استفاده می شود. در روش های شناور ورق روغنی در استخری از روی قرار داده می شود. در برخی از موارد برای کنترل کردن ضخامت لایه رویی از روش الکترولیت برای زدن لایه رویی استفاده می گردد.
با توجه به تفاوت های ساختاری ورق های روغنی و گالوانیزه این دو محصول از نظر طول عمر با یکدیگر متفاوت هستند. علت اصلی تفاوت ورق روغنی با گالوانیزه از نظر طول عمر این است که ورق روغنی تنها یک لایه نازک روغنی دارد، از این رو در ابتدا زمانی که از آن استفاده می کنید، این محصول برای مدت زمان کوتاهی در برابر زنگ زدگی از خود مقاومت نشان می دهد.
با گذشت زمان ورق روغنی کم کم این خاصیت خود را از دست می دهد. در نتیجه امکان زنگ زدگی و خوردگی آن به خصوص در مکان های مرطوب بسیار زیاد است. به صورت کلی می توان گفت طول عمر مفید ورق روغنی با توجه به محل و موارداستفاده بین ۳ تا ۱۰ سال است.
ورق گالوانیزه به دلیل دارا بودن پوششی از جنس روی، در برابر زنگ زدگی و خوردگی مقاومت بالایی از خود نشان می دهد. مقاومت بالای این محصول در برابر زنگ زدگی باعث می شود بتوان حتی در مکان های مرطوب هم از این محصول استفاده کرد. به صورت کلی طول عمر مفید ورق گالوانیزه با توجه به شرایط و موارد استفاده از آن می تواند تا ۵۰ سال هم باشد.
از آنجایی که ورق روغنی در طی فرایند نور سرد تولید می شود، ظاهری صیقلی و شفاف دارد. ورق گالوانیزه به دلیل استفاده از یک لایه پوشش روی آن رنگش مایل به نقره ای است و به براقی ورق های روغنی نیست. از طرفی ورق گالوانیزه مانند ورق روغنی سطح صیقلی و صاف ندارد. این تفاوت ورق روغنی با گالوانیزه باعث می شود در مکان هایی که ظاهر کار اهمیت بیشتری دارد، استفاده از ورق روغنی طرفداران بیشتری داشته باشد.
تفاوت ورق روغنی با گالوانیزه از نظر کیفیت کاملاً به تولیدکننده این محصول و کیفیت مواد استفاده شده در آن بستگی دارد. برای مثال اگر در ورق روغنی از مواد اولیه با کیفیت تری استفاده شده باشد، ورق روغنی با کیفیت تر خواهد بود و اگر در ورق گالوانیزه از مواد اولیه بهتری استفاده شده باشد، ورق گالوانیزه با کیفیت تر است. اگر این دو ورق در شرایط یکسان و توسط تولید کننده یکسانی تولید شوند، کیفیت ورق گالوانیزه نسبت به ورق روغنی بالاتر و بهتر است.
تفاوت ورق روغنی با گالوانیزه از نظر کاربرد نیز جای بحث دارد. ورق روغنی معمولاً در مواردی مانند صنعت خودروسازی، ساخت لوازم و تجهیزات آشپزخانه، تولید لوازم ساختمانی مانند درب و پنجره و … مورد استفاده قرار می گیرد.
از ورق گالوانیزه برای ساخت مخازن و تانکرهای آب، تولید لوازم آشپزخانه، ساخت سقف های سوله و سقف های شیروانی و … استفاده می شود. به صورت کلی در محل هایی که قرار است ورق در مجاورت آب و نم و رطوبت قرار داده شود، اکثراً از ورق گالوانیزه استفاده می شود.
قیمت ورق های روغنی و ورق های گالوانیزه به موارد مختلفی مانند ابعاد، استانداردها، شرکت سازنده و … بستگی دارد. در صورتی که تمامی این فاکتورها و معیارها برای ورق های گالوانیزه و روغنی یکسان باشد، قیمت ورق گالوانیزه نسبت به قیمت ورق روغنی بالاتر خواهد بود. از آنجایی که کیفیت و پیچیدگی تولید در ورق های گالوانیزه نسبت به ورق های روغنی بیشتر است، این تفاوت قیمت کاملاً منطقی به نظر می رسد.
جمع بندی
در این مقاله به مقایسه ورق روغنی با گالوانیزه پرداختیم و تفاوت ورق گالوانیزه و روغنی از نظر شکل ظاهری، کیفیت، طول عمر، فرایند ساخت و کاربرد را موردبررسی قرار دادیم. سپس به این موضوع اشاره کردیم که ورق گالوانیزه از نظر کیفیت و طول عمر نسبت به ورق روغنی بهتر است و در محیط های مرطوب معمولاً از ورق گالوانیزه استفاده می شود.
امیدواریم با مطالعه این مقاله بتوانید به تفاوت های ورق روغنی و ورق گالوانیزه پی ببرید و مطابق با موارد مصرف و نیاز خود بهترین نوع ورق را انتخاب و خریداری کنید. در صورت تمایل، جهت برطرف کردن ابهامات و سوالات خود در این خصوص، می توانید با مشاوران خبره ما تماس حاصل فرمایید.
سوالات شما:
این دو محصول کاربردی از لحاظ ظاهری، فرایند ساخت، طول عمر، کیفیت، کاربرد و قیمت با یکدیگر تفاوت دارند.
بسته به کاربرد و نوع پروژه می توانید یکی از این دو ورق را انتخاب کنید. اگر برای محصول، ظاهر صیقلی با استحکام بالا مد نظرتان است از ورق روغنی و در صورت نیاز به مقاومت در برابر خوردگی و اکسیداسیون، از ورق گالوانیزه استفاده کنید.