تفاوت بین ناودانی سبک و ناودانی سنگین از جمله مواردی است که خریداران قبل از سفارش محصول باید با آن آشنایی کاملی داشته باشند تا بتوانند انتخاب دقیق تری داشته و در نهایت مناسب ترین محصول برای اهداف مورد نظر خود را گزینش کنند. اینکه این دو محصول دقیقا چه تفاوتی دارند، کدام یک چه کاربردی دارد، نحوه قیمت گذاری آن ها چگونه است و هر کدام چه نقاط مثبت یا منفی دارند، از جمله مواردی است که در بخش سوالات متداول کاربران، به چشم می خورند لذا در انتهای مقاله به پاسخ آن ها دست خواهید یافت. جهت مشاهده ویدئو راهنمای خرید ناودانی به لینک مربوطه مراجعه نمایید.
مشاهده نسخه pdf مقاله : تفاوت ناودانی سبک و سنگین چیست؟
همان طور که می دانید ابزار آلات گوناگونی در ساختمان سازی و صنایع مورد استفاده قرار می گیرند، یکی از رایج ترین قطعات فلزی ناودانی است. این محصول یک پروفیل ساختمانی و صنعتی با مقطع باز فولادی و U شکل است. این محصول از نورد بیلت هایی با جنس فولاد کربنی تولید می شود. شکل مقطع از یک بخش افقی و دو بال عمودی شکل تشکیل می شود از آن جایی که زاویه داخلی آن منحنی شکل است ظاهری شبیه U دارد و در نوع مشبک و ساده در بازار عرضه می شود.
این محصول در موارد صنعتی و ساختمانی بسیار پرکاربرد است و به سه حالت زیر تولید می شوند:
ناودانی پرسی دقیقا مثل روش تولید و شکل دهی نبشی پرسی، به وسیله دستگاه پرس شکل داده می شود. نوع فابریک نیز مثل نبشی فابریک از خط تولید شکل دهی شده خارج می شود و نیازی نیست که محصول را پرس کرده و شکل داد. نوع سوم نیز مدل نورد سرد و گرم است.
جالب است بدانید که این محصولات بر اساس نوع عرضه نیز به دو دسته بندی کلی تقسیم می شوند:
نوع ساده صنعتی و ساختمانی از ورق گرم گالوانیزه شده با روش سرد یا گرم تهیه می شوند. این نوع محصول در سایزهای مختلف 6.5، 8، 10، 12، 14، 18، 20، 22 در دسترس است. ارتفاع محصول از 30 میلی متر تا 400 میلی متر متغیر است و در موارد متنوعی کاربرد دارد به عنوان مثال برای ساخت پل های باربر و... استفاده می شود.
نوع دوم مشبک نام دارد. نوع مشبک نیز از ورق گرم گالوانیزه در دو حالت گرم یا سرد تهیه می شود. این نوع محصول در حوزه های متعددی چون سازه های سبک فولادی، نصب سنگ به حالت خشک، قفسه های محکم و فولادی شکل و... مورد استفاده قرار می گیرد.
شکل ظاهری این محصولات باعث شده تا علاوه بر استفاده در پروژه های عمرانی، ترمیم بناهای معماری، تجهیزات ساخت و ساز و... در مصارف صنعتی مانند پایه ماشین آلات، چارچوب ها، تشکیلات دریایی، اسکلت کامیون ها و... کاربردهای متنوعی داشته باشند. ولی وزن، نوع و ابعاد هر کدام متفاوت است. برخی سبک و برخی سنگین هستند. وزن این محصولات بر اساس جدول محاسباتی خاصی تعیین می گردد که در ادامه با آن آشنا خواهید شد.
به صورت کلی می توان گفت که این محصولات بر حسب وزن و ابعاد محصول به دو دسته بندی کلی تقسیم بندی می شوند:
اغلب در ایران این محصولات در کارخانه های تولید کننده به صورت سبک تولید می شوند. منظور از سبک بودن محصول، این است که وزنی پایین تر از وزن جدول استاندارد اشتال دارند. ابعاد و وزن این نوع از محصول برابر با اندازه های درج شده در جداول مهندسی محاسباتی نیست و اصولا پایین تر از مقدار استاندارد می باشد به همین دلیل به آن سبک گفته می شود.
از سوی دیگر نوع سنگین را داریم که وزن ناودانی و ابعاد آن ها دقیقا برابر با جدول اشتال است. یعنی محصول بر اساس وزن و ابعادی که در جدول محاسباتی درج شده، تولید می شود. این نوع از محصول در برخی از کارخانه های داخلی ایران و در برخی از بخش های اروپایی توسط تولیدکنندگان اروپایی تولید می گردد.
جدول اشتال مقاطع فولادی از جمله ابزارهای بسیار مهم در دست طراحان و مهندسان و محاسبه گران ساختمانی است که استفاده از آن موجب صرفه جویی در محاسبات و در نتیجه کاهش زمان محاسباتی خواهد شد. جدول اشتال ناودانی نیز برای محاسبه ابعاد استاندارد این محصول در دسترس است.
پس به صورت کلی می توان گفت عمده تفاوت های نبشی سبک و سنگین در موارد زیر است:
قیمت نبشی سبک یا سنگین بر اساس ملاک های خاص مثل وزن، سایز و... تعیین می گردد. کارخانه هایی مثل شکفته یزد، کارخانه مشهد و... تولید کننده هر دو مدل سبک و سنگین هستند.