در سالهای اخیر ورق گالوالوم جدای از آنکه بعضی از ضعف های ورق گالوانیزه و سایر ورق های سیاه را در مقابل خوردگی و سایش پوشش داد، بحث خراش ناپذیری بالا را نیز مطرح کرد. از همین رو به ورق آلوزینک (گالوالوم) توجه بیشتری در صنعت شد. نام دیگر این ورق روغنی، زینکالیوم (zincalume) است.
این محصول را به شکل شیت و رول، روانه بازار می کنند. کاربرد زینک آلوم را می توان در صنایع خودروسازی، کابینت سازی، ساختمان و … مشاهده نمود. در دنیا این ورق را به دو صورت الکترولیت و غوطه وری می سازند که روش غوطه وری گرم برای تولید این محصول در کارخانجات ایران بیشتر مرسوم است. در ادامه به طور مفصل تر شما را با ورق زینکالیوم آشنا می سازیم.
ورق گالوالوم طی یک ایده خاص، ابداع شد. ورق گالوانیزه، گاهی اوقات بر اثر خراشیدگی های سطحی و یا قوی، آسیب از خود نشان می داد؛ بنابراین طراحان ورق های فلزی به فکر ایجاد ورق های گالوالوم افتادند. این ورق از بدو طراحی و ساخت تا کنون با نام های متعددی به شکل نوشتاری زیر همراه بوده است:
عناوین فوق را از آن جهت آوردیم، تا چنانچه چشم شما به یکی از اسامی متعدد این ورق بیفتد، متوجه اشاره به گالوالوم شوید. ورق آلوزینک به طور کلی از پوشش دادن سطح ورق های فولادی به وسیله لایه ای محافظ حاصل می شود.
سطح این ورق را با درصدهای مشخصی از آلومینیوم، سیلیکون و روی می پوشانند. این مواد روی ورق زینکالیوم تشکیل روکش محافظ می دهند. مقاومت قابل قبول این ورق در مقابل رطوبت، ترک خوردگی، سایش و … آن را در موقعیت صنعتی خاصی قرار داده است. این ورق که متریال آن ورق سیاه است، از انعطاف پذیری مناسبی هم برخوردار خواهد بود. در ادامه به ترتیب، سایزها و ابعاد ورق آلوزینک را تشخیص خواهید داد.
هر ورق گالوالوم بسته به انواع آن که در پایین به آن اشاره خواهد شد، از مشخصات ابعادی (نظیر عرض و ضخامت) به خصوصی برخوردار است، که عبارتند از:
این ضخامت، عمدتا در محدوده ۰.۱۸ الی ۲ میلی متر قابلیت طراحی دارد. البته برای حالت فرم دار از ضخامت هایی در ابعاد ۰.۳۵ الی ۱.۲۵ میلی متر، بهره می برند.
عرض این ورق ها از ۴۵۰ الی ۱۲۸۰ میلی متر به صورت ورق های شیت و رول، طراحی می شود. عرض در نظر گرفته شده برای ورق نواربری گالوالوم نیز در محدوده ۳۲ الی ۱۲۷۰ میلی متر قرار می گیرد.
ورق گالوالوم برعکس بقیه ورقهای سیاه، فاقد ابعاد متنوع است. ضخامت موجود در این ورق 0.4 میلیمتر بوده و عرض آن، ابعاد 1.5 میلیمتر را شامل می شود. اندازه و طول این ورق هم در مرکز آهن، کاملا سفارشی بوده و مطابق با نیاز خریدار، برش زده میشود.
درباره تفاوت ورق آلوزینک و گالوانیزه ابتدا باید گفت که متریال ورق گالوالوم و گالوانیزه از ورق سیاه است، اما سطح پوشانده شده هر یک از این دو محصول با یکدیگر تفاوت دارد. پوشش سطح ورق گالوانیزه با فلز زینک (Zinc) یا روی، صورت می گیرد. سطح رویین ورق گالوانیزه در نقش آنُد فدا شونده ظاهر میشود. پوشش روی، از خوردگی ورق گالوانیزه در معرض نواحی خورنده، ممانعت می کند. پوشش ترکیبی اعمال شده روی ورق آلوزینک به قرار زیر است:
این پوشش ترکیبی، حاصل پیوند متالورژیکی عناصر متصل شده به ورق سیاه خواهد بود.
ترکیب این عناصر روی ورق زینکالیوم، یک لایه سطحی چند میکرونی را ایجاد می کند. وجود این لایه روی سطح ورق آلوزینک، ظاهری نقره ای و زیبا به وجود می آورد. روی در ورق گالوالوم دقیقا مثل ورق گالوانیزه، نقش آند فدا شونده را می پذیرد. در محیط های خورنده عنصر زینک، جایگزین آهن سالم و آهن خورده شده می شود. پوشش آلومینیوم افزایش مقاومت در برابر زنگ آهن، ساییدگی و خراش ورق را رقم می زند. اضافه کردن درصد اندکی از سیلیسیم در پوشش ذکر شده، به انعطاف پذیری و یکنواختی بیشتر محصول، کمک می کند.
قیمت ورق گالوانیزه را به صورت روزانه، با یک کلیک در سایت مرکز آهن پیدا کنید.
روش تولید ورق گالوالوم در صنعت کاملا شبیه به گالوانیزه کردن ورق است. در جهان، تولید این ورق به دو شکل انجام می پذیرد:
در کشور ما، روش الکترولیت از جهت آنکه با بحران تکنولوژیکی و مصرف برق روبروست، رواج ندارد. بنابراین محصولات داخلی این ورق از غوطه وری گرم به دست می آیند. در روش غوطه وری گرم، نخست ضخامت ورق سیاه را با نورد سرد، کاهش می دهند؛ تا آن را به ضخامت لازم برسانند. پس از چربی زدایی و شستشوی ورق، آن را به داخل کوره های اتمسفر محافظ و آنیل، وارد می کنند. در مرحله بعد، با عبور دادن ورق از حمام مذاب زینکالیوم، طی اعمال پوشش ترکیبی ۴۳% روی، ۵۵% آلومینیوم و ۱.۵% سیلیسیوم، ورق را آماده می سازند. در خاتمه، برای ضد شوره نمودن ورق، عملیات کروماته را روی آن انجام می دهند.
به لحاظ ظاهری، فولادهای ورق گالوالوم، زیباتر از فولادهای گالوانیزه هستند. میزان برّاقیت این دو ورق با یکدیگر تفاوت دارد. پوشش ظاهری گالوالوم، خاکستری و مات خواهد بود، اما پوشش گالوانیزه به درخشندگی استیل، برق می زند.
با وجود آنکه از دو ورق در دکوراسیون خانه های مدرن استفاده می شود، اما مطابق با آمار مصرف کنندگان، ورق های گالوالوم از محبوبیت بیشتری برخوردارند. ضمن آنکه ورقهای آلوزینک، قابلیت رنگ آمیزی دارند؛ البته به شرط آنکه سطح آنها را گرد و غبار نپوشانده باشد. سایر ویژگی های ورق زینکالیوم، شامل موارد زیر می شوند:
ورق گالوالوم مثل ورق آلوزینک به شکل رنگی عرضه می شود. نوعی ورق آلوزینک خام در بازار آهن آلات، بدون هیچ گونه پوشش رنگی وجود دارد؛ رنگ کوره ای با بهره گیری از دو غلتک در دو سوی ورق، توزیع شده و ورق در درون کوره قرار می گیرد. میزان ضخامت رنگ اعمال شده، متشکل است از:
ورق رنگی گالوالوم، صرفا به شکل کوره ای قابل عرضه به بازار بوده و از دوام خوبی برخوردار است. تنوع رنگی زیاد ورق زینک آلوم، آن را در صنایع گوناگون، هدف کاربرد، قرار می دهد.
هر یک از انواع ورق آلوزینک را به قسم زیر، فهرست بندی کرده ایم:
ورق گالوالوم مخصوصا ورق گالوالوم هفت الماس، جزو ورق های ترند روز بازار برای محیط های باز است. از همین رو مقاومت آن در مقابل زنگ زدگی در فضاهای های بیرونی را نسبت به فولاد گالوانیزه در مقیاس بالاتر در نظر می گیرند. کاربرد عمده ورق آلوزینک به طور کلی به صورت زیر است:
در این بخش به ترتیب به گوشه هایی از مزایا و معایب ورق آلوزینک می پردازیم. مزایای متعددی که بر ورق گالوالوم، میتوان نام برد، عبارتند از:
پس از آشنایی شما با مزایای ورق گالوالوم، نوبت به معایب آن می رسد. از جمله معایب این محصول می توان به موار زیر اشاره کرد:
ورق گالوالوم در ایران به دو شکل داخلی و وارداتی قابل مشاهده است، که نوع داخلی آن امکان صادرات را نیز دارد. واردات این ورق در کشور عمدتا از ناحیه چین و کره، صورت می پذیرد. بزرگترین کارخانجات یا صنایع تولید کننده ورق آلوزینک در داخل، عبارتند از:
روش طراحی و ساخت ورق زینکالیوم در دو کارخانه، فوق، عبارت از غوطه وری گرم است. گنجایش تولید ورق کارخانه هفت الماس در ازای یک خط تولید، بین ۱۵۰ الی ۲۰۰ هزار تن در سال، متغیر خواهد بود.
جمع بندی
پیرامون ورق گالوالوم به بحث نشستیم و کاربردهای آن را در صنعت از اگزوز اتومبیل گرفته تا کابینت سازی، ساختمان، تابلوی برق و … بر شمردیم. روش عمده فرآیند تولید این محصول، تقریبا در تمامی کارخانجات ایران به صورت غوطه وری گرم است. در این روش، پس از آمادهسازی ورق فولادی، محصول در حمام مذاب غوطه ور می گردد. در این مرحله، سطح ورق فولادی به طور کامل با آلیاژ مذاب پوشیده میشود. سپس پوشش سطح آن خشک و خنک شده و به مرحله نهایی یعنی کنترل کیفیت و برش می رود.
مرکز آهن محلی برای سفارش ورق آلوزینک به تعداد مورد نیاز برای شما فراهم کرده است. برای دستیابی به خرید ورق زینک تنها به یک کلیک احتیاج خواهید داشت.
سوالات شما:
ورق گالوالوم در کابینت سازی، آبگرمکن، صنعت ساختمان، اگز خودرو، تابلوی روشنایی و … کاربرد چشمگیری دارد.
از ویژگی های ورق آلوزینک میتوان به ضد زنگ بودن، انعطاف، شکل پذیری، چسبندگی سطح و … اشاره کرد.