پروفیل مبلی چیست؟

3 ماه پیش2104بازدید0دیدگاه0امتیاز (0 رای)
پروفیل مبلی چیست؟

یکی از مقاطع فولادی پرمصرف بازار آهن، پروفیل مبلی نام دارد. این نوع پروفیل، کاربردهای وسیعی در صنایع مختلف، به‌ ویژه ساخت سازه‌ های فلزی ظریف که دقت ابعادی بالایی می‌ طلبند، دارد. ماده اولیه تولیدی این نوع پروفیل، رول ورق آهن روغنی با ضخامت 0.5 تا 2 میلی‌ متر است. در این مقاله، با این نوع پروفیل، کاربرد پروفیل مبلی، انواع و ویژگی‌ های آن بیشتر آشنا خواهیم شد. برای اطلاع از قیمت پروفیل مبلی می توانید به لینک مربوطه در سایت مرکزآهن مراجعه نمایید.

تعریف پروفیل مبلی

در بازار آهن‌ آلات ایران به پروفیل‌ های سبک فولادی با سطح مقطع مربع یا مستطیل، پروفیل مبلی گفته می‌ شود. این نوع پروفیل که به قوطی سبک هم معروف است، از نوارهای آهنی روغنی با ضخامت کمتر از 2 میلی‌ متر ساخته می‌ شود. روش کار به این صورت است که رول ورق روغنی بعد از باز و صاف شدن، با ابزار‌های برشی دقیق، به نوارهای طولی با عرض مشخص بریده می‌ شود. سپس طی چندین مرحله نورد سرد، این نوارها تبدیل به پروفیل‌ های مبلی می‌ گردند. سپس به شاخه‌ های شش متری بریده می‌ شوند و پس از کنترل کیفی به انبار کارخانه و در نهایت بازار می‌ روند.

پس برخلاف تصور عموم، هر پروفیل سبکی، پروفیل مبلی نیست. برای نمونه، پروفیل‌ های PVC، UPVC و کامپوزیتی، اگرچه پروفیل‌ های سبکی هستند، اما از نوع مبلی نیستند. زیرا در ساخت آنها از ورق‌ های آهنی روغنی استفاده نشده است. در عین حال، ممکن است پروفیل‌ های سبک با مقطع دایره‌ ای نیز جزء پروفیل‌ های مبلی در نظر گرفته شوند، اما دیگر قوطی سبک نیستند. در عوض، به این نوع از پروفیل‌ ها، لوله سبک گفته می‌ شود. بیایید این بخش را با یک تعریف بسیار دقیق و مشروح از پروفیل‌ های مبلی پایان دهیم:

"پروفیل مبلی نوعی مقطع با طول مشخص و سطح مقطع یکسان مستطیلی یا مربعی است. این پروفیل از ورق‌ های آهنی روغنی کمتر از 2 میلی‌ متر ساخته می‌ شود. در بازار به پروفیل‌ های مبلی، قوطی سبک هم گفته می‌ شود "

خصوصیات پروفیل مبلی

خصوصیات و ویژگی‌ های پروفیل مبلی

حالا بیایید ببینیم این نوع پروفیل چه خصوصیات و ویژگی‌ هایی دارد. همانطور که گفته شد، پروفیل‌ های مبلی از ورق‌ های آهنی روغنی ساخته ‌می‌ شوند. پس در درجه اول، این پروفیل‌ ها همه ویژگی‌ ها و خصوصیات یک ورق آهنی روغنی را دارند. پس:

  • قابلیت خمش و تغییر شکل فیزیکی بالایی دارند
  • قابلیت آبکاری دارند
  • از نظر ضخامت، تنوع بالایی دارند (معمولاً بین 0.6 تا 1.5 میلی‌ متر)
  • قابل رنگ‌ آمیزی هستند
  • به‌ علت داشتن پوشش روغنی، در مقایسه با پروفیل‌ های سنگین ورق آهن سیاه، مقاومت بالاتری در برابر زنگ‌ زدگی دارند.
  • جوش‌ پذیری بالا
  • ابعاد ضلعی، قطر و ضخامت بسیار دقیق
  • سطح صیقلی و براق
  • سبک و با استحکام کششی بالا

به ‌طور کلی، هرچه کیفیت ورق آهنی روغنی بیشتر باشد و دقت بیشتری در ساخت پروفیل اعمال شود، کیفیت پروفیل مبلی هم بیشتر خواهد بود. هرچه ضخامت ورق آهنی کمتر باشد، پروفیل تولید شده، سبک‌ تر است. به علت ضخامت کم، فرآیند تولید سرعت کمتری دارد و ضایعات ورق بیشتر است. بنابراین هرچه ضخامت پروفیل‌ مبلی کمتر باشد، قیمت بیشتری دارند.

در آخر این بخش، به این نکته هم اشاره کنیم که قیمت هر کیلو از وزن پروفیل مبلی نسبت به پروفیل سنگین، بیشتر است. با این همه، قیمت تمام‌ شده هر شاخه از آن، با توجه به وزن کمتر، پائین‌ تر تمام می‌ شود. همچنین، این پروفیل‌ ها، به علت ضخامت کم، تحمل بار زیاد را ندارند و خیلی زود خم و در نهایت پاره می‌ شوند.

معرفی انواع پروفیل مبلی

تمامی پروفیل‌ های مبلی موجود در بازار با فن نورد سرد و با استفاده از ورق آهنی روغنی ساخته می‌ شوند. اما از نظر ضخامت و عرض سطح مقطع، انواع مختلفی دارند. به ‌طور کلی، می‌ توان پروفیل‌ های مبلی موجود در بازار را به دو دسته تقسیم کرد: پروفیل‌ های مبلی درزدار و پروفیل‌ های مبلی بدون‌ درز. در ساخت پروفیل‌ های مبلی درزدار از روش مستقیم تولید پروفیل فولادی و ورق روغنی استفاده می‌ شود.

پروفیل‌ های مبلی بدون درز، آنهایی هستند که با روش غیرمستقیم و لوله‌ های سبک بدون درز ساخته می‌ شوند. دقت زیادی در جوش، براده‌ گیری و تاب‌ گیری پروفیل‌ های مبلی درزدار به‌ کار می‌ رود. بنابراین تقاضا و عرضه این محصول نسبت به نوع دیگر آن، بیشتر است.

در یک دسته‌ بندی دیگر، پروفیل‌ های مبلی در دو دسته معمولی و گالوانیزه قرار می‌ گیرند. انواع گالوانیز با ورق سرد گالوانیزه تولید می‌ شوند و به‌ واسطه روکش فلز روی بر روی ورق فولادی زیرین، عمری بیش از پنجاه سال دارند. اما عمر انواع معمولی آن در برابر خوردگی معمولاً کمتر از بیست سال است.

کاربرد پروفیل مبلی

کاربرد پروفیل مبلی

پروفیل‌ های مبلی کاربردهای زیادی در صنایع مختلف دارند که در زیر تعدادی از آنها را نام برده‌ ایم:

  • صنعت خودروسازی:

برای تولید اگزوز، بخش‌ هایی از بدنه و فرمان خودرو‌ها و....

  • صنعت لوازم خانگی:

ساخت بخش‌ های مختلف و ظریف‌ تر لوازم خانگی برقی بزرگ و کوچک، برخی ملزومات منزل مانند دسته تی یا جاروی بلند، نردبان، رخت‌ آویز قابل حمل، چوب لباس و....

  • صنعت ساختمان‌ سازی:

برای ساخت نرده جلوی تراس، نرده دو طرف پله‌ ها، حفاظ و اسکلت تاشو یا ثابت سایبان. همچنین برخی از بخش‌ های دکوراسیون داخلی که وزن سقف بر روی آنها قرار نمی‌ گیرد.

  • صنعت دوچرخه‌ سازی:

برای ساخت بخش‌ هایی از بدنه دوچرخه و لوازم جانبی آن

  • صنایع تسلیحاتی:

ساخت برخی از بخش‌ های خودروهای جنگی، اسلحه، سازه‌ های دفاع هوابرد

  • صنعت هواپیماسازی:

ساخت برخی از قسمت‌ های هواپیما

  • صنعت تولید مبلمان:

ساخت اسکلت مبل‌ های اداری و خانگی، سرویس غذاخوری مخصوص منزل و مسافرتی (تاشو)، سرویس خواب، برخی از بخش‌ های لوازم فرفوژه. البته در هنر فرفوژه، بیشتر از لوله‌ های سبک با ضخامت کمتر از دو میلی‌ متر استفاده می‌ شود.

  • برای ساخت نرده‌ های روی پل‌ های متحرک و ثابت
  • برای ساخت برخی از قسمت‌ های کانکس یا کانتینر که به قاب یا چهارچوب فولادی سبک نیاز دارند.
  • در ساخت لوازم هنری مثل مجسمه‌ های فلزی یا نیمه فلزی، قاب و سازه‌ های فلزی سبک.

برای ساخت جاگلدانی، پایه گلدان و اسکلت گلخانه‌ های بیرونی که پوشش پلاستیکی دارند.

در بالا به بسیاری از صنایعی که این نوع پروفیل در آنها مصرف می‌ شود، اشاره کردیم. با این همه، کاربرد قوطی سبک در بسیاری از صنایع دیگر را نیز نباید نادیده گرفت. در هر صنعتی که به ساخت سازه‌ های فولادی سبک با ضخامت کم و سطح مقطع مستطیل یا مربع نیاز باشد، می‌ توان از این نوع پروفیل‌ ها استفاده کرد.

برای مثال، برای ساخت برخی از بخش‌ های سازه‌ های روی آب، مثل دکل‌ های نفتی، قوطی مبلی به‌ ویژه از نوع گالوانیزه کاربرد دارد. در صنعت کشتی‌ سازی نیز برای دکوراسیون داخلی کشتی‌ های کروز تفریحی، نرده‌ های پله‌ های داخلی سالن اصلی کشتی و... قابل استفاده است.

در نظر داشته باشید که در این مقاله، ما به‌ کاربردهای پروفیل‌ های مبلی اشاره کرده‌ ایم نه ورق روغنی آهنی. مثلاً ساخت کانتینر و کانکس را در نظر بگیرید. برای این سازه‌ ها، هم از پروفیل‌ های مبلی، هم از لوله سبک و هم از ورق آهنی سرد (روغنی) استفاده می‌ شود. هرچند که کاربرد آنها در بخش‌ های متفاوتی است.

جمع‌ بندی

پروفیل مبلی در بازار آهن ایران به گروهی از مصالح فولادی اطلاق می‌ شود که به ‌علت ضخامت کم، وزن سبکی دارند و سطح مقطع آنها معمولاً مربع یا مستطیل است. این پروفیل در اسکلت‌‌ بندی فلزی اصلی ساختمان‌ ها و سازه‌ ها جایگاهی ندارد، اما کاربرد پروفیل مبلی در صنایع مختلف بی شمار است. در این مقاله، ویژگی‌ ها و کاربردهای این نوع پروفیل به ‌تفصیل بیان شدند. در کشورمان ایران، سازندگان پروفیل بسیاری هستند که پروفیل‌ های مبلی با کیفیتی بسیار بالا تولید می‌ کنند. پروفیل‌ های مبلی به ‌صورت شاخه‌ های 6 متری به بازار عرضه می‌ شوند. برای اطلاع از قیمت پروفیل های فولادی در ابعاد و انواع مختلف می توانید به سایت مرکزآهن مراجعه نمایید.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد