یکی از عنصرهایی که برای ساخت و ساز مورد استفاده قرار میگیرد، فولاد ضدزنگ یا استنلس استیل است. فولاد زنگ نزن یکی از آلیاژهای بسیار مستحکم، ساخته شده از آهن، کربن و کروم است. بعضا مشاهده میشود که در ترکیب فولاد ضدزنگ از نیکل، سیلیسیم و منگنز نیز استفاده به عمل آمده است. ترکیب استفاده شده روی مقاومت محصول نهایی و کاربرد آن تاثیر گذار است؛ در ادامه این موضوع را بیشتر بررسی میکنیم. از آنجایی که استفاده از آهنآلاتی که در برابر زنگ زدگی و خوردگی مقاوم باشند امر مهمی در ساخت و ساز و صنعت است در این مقاله ما تصمیم برآن داریم که شما را به طور کامل با انواع آهن زنگ نزن، ویژگی و کاربرد آن آشنا کنیم.
قبل از تعریف فولاد زنگ نزن بد نیست بدانید این مقطع با نامهای فولاد ضد زنگ و استنلس استیل (Stainless Steel) نیز در بازار شناخته میشود. فولادهای ضدزنگ در ترکیب خود میزان قابل توجهی کروم دارند، این میزان در کمترین حالت ممکن 11 درصد تعریف شده است. دلیل اضافه کردن کروم به ترکیب فولاد ضد زنگ، افزایش مقاومت آهن در برابر خوردگی است. توجه داشته باشید که کروم استفاده شده در مقاطع فولادی ضد زنگ به هیچ عنوان نباید کمتر از درصد بالا باشد، پس در زمان خریداری مقاطع استنلس استیل حتما درصد کروم را بررسی کنید.
اگر تولیدکننده تصمیم داشته باشد مقاومت در برابر زنگ را تا حد زیادی بالا ببرد، عناصری مانند مولیبدن، نیکل و ازت نیز به کروم موجود اضافه میشود. دلایل متفاوتی برای اضافه کردن هر عنصر وجود دارد؛ برای مثال نیکل قادر است انعطاف پذیری را افزایش بدهد. همانطور که بررسی کردیم، فولاد زنگ نزن به انواع مقاطع فولادی تولید شده با کروم میگویند؛ از انواع متنوع این کالاها میتوان پروفیلهای استنلس استیل، میلگرد ضد زنگ، ورق ضد زنگ و …. را نام برد.
فولادهای زنگ نزن که با میزان حداقل 10.5 درصد کروم ساخته میشوند در گروههای مختلف دستهبندی میشوند. این دسته بندی به صورت زیر تعریف میشود:
برای آشنایی بیشتر با هر یک از انواع فولادهای زنگ نزن با ما همراه باشید.
فولاد زنگ نزن فریتی (Ferritic)
به فولادهای ضد زنگی که با درصد کروم بین 11 الی 30 تولید میشوند، فولاد فریتی میگویند. در ترکیب فولاد فریتی علاوه بر کروم به میزان کمی نیکل نیز استفاده شده است. البته نیکل استفاده شده در ترکیب این محصول به قدری کم است که عملیات حرارتی روی این محصولات این جنس پیشنهاد نمیشود. محصولات تولید شده با فولاد ضد زنگ فریتی عبارتند از اگزوز خودروها، انواع لوازم خانگی و ظروف پخت و پز.
فولاد زنگ نزن مارتنزیتی (Martensitic)
فولاد مارتنزیتی با 11-18 درصد کروم، یک درصد کربن و بدون هیچگونه نیکل تولید میشود. استحکام، سختی و مقاومت آن بسیار بالا بوده اما میزان استقامت در برابر خوردگی متوسط است. از نظر قابلیت جوش و شکل پذیری این محصولات در دسته میانه قرار میگیرند. از فولاد ضد زنگ مارتنزیتی برای ساخت چنگال، قاشق، وسایل جراحی، تیغه چاقو، شیرآلات و … استفاده میشود.
فولاد زنگ نزن آستنیتی (Austenitic)
فولاد ضد زنگ آستنیتی در ترکیبات خود 16 درصد کروم و 7 درصد نیکل دارد. این نوع فولاد یکی از پراستفادهترین ترکیبات فولاد ضد زنگ در بازار است، میزان نیکل استفاده شده در این محصول باعث بوجود آمدن انعطافپذیری و مقاومت زیاد شده است. محصولات آستنیتی برای جوشکاری بسیار مناسب بوده و در صنایع شیمیایی، خودروسازی و … به کار میروند.
فولاد زنگ نزن دو فازی (Duplex or ferritic-austenitic)
این نوع فولاد ضد زنگ دارای خواصی مابین فولاد فریتی و آستنیتی است. استفاده از ترکیب این دو نوع فولاد زنگ نزن باعث شده است فولاد دو فازی دارای مقاومت ترک خوردگی، استحکام و مقاومت خوردگی بالاتری نسبت به دو نوع دیگر داشته باشد. به دلیل مغناطیسی بودن، قابلیت جوشکاری و شکل پذیری متوسط، این مقاطع را میتوان در صنایع پتروشیمی مورد استفاده قرار داد.
فولاد زنگ نزن رسوب سختی (Precipitation-Hardening or PH)
فولاد زنگ نزن رسوب سختی از عناصر کروم، نیکل، مس، تیتانیوم و مولیبدن ساخته شده است. این مقاطع انعطاف پذیری بسیار بالایی داشته و در برابر خوردگی بسیار مقاوم است. این دسته از فولادها به دلیل استحکام بالای آن ها در صنایع هوافضا و دیگر صنایع پیشرفته مورد استفاده قرار میگیرند.
شاید این سوال پیش آید که چرا عناصر بالا را به آهن اضافه میکنیم؟ دلیل این کار چیست؟ برای پاسخ به این سوالات میخواهیم ویژگی هر یک از این عناصر را به طور دقیق بررسی کنیم.
ما به طور جزئی پس از معرفی هر یکی از انواع فولاد زنگ نزن، کاربرد آنها را بررسی میکنیم. به طور کلی آهن ضد زنگ در شکل کویل، شیت، میله، لوله فولادی و سیم مورد استفاده قرار میگیرد. از کاربردهای اصلی و شناخته شده این مقاطع میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
فولاهای استنلس استیل با دو گرید شناخته شده 304 و 316 به عنوان رایجترین نوع فولاد ضدزنگ شناخته میشوند. هر دو این محصولات در دسته آستنیتی قرار دارند. محصولات تولید شده از گرید 304 و 316 در بیشتر مواقع مشابه بوده و تنها تفاوت آنها وجود 2 الی 3 درصد مولبیدن در فولاد ضد زنگ 316 است. مولبیدن به طور کلی برای سخت کردن ترکیبات فولاد مورد استفاده قرار گرفته و به خوردگی در برابر گاز کلر نیز کمک میکند. درصد کروم و نیکل استفاده شده در این دو نیز کمی با هم متفاوت است.
با تمام این تفاصیل میتوان گفت هر دوی این محصولات بسیار کاربردی و پراستفاده هستند هرچند در بازار فعلی، فولاد ضد زنگ 304 بیشتر به فروش رسیده و مورد توجه قرار میگیرد. مقاومت بالا در کنار قیمت مناسب اصلیترین دلیل این موضوع است.
قیمت فولاد ضد زنگ با توجه به نوع مقطعی که شما قصد تهیه آن را دارید مشخص میشود. هرچه پروسه تولید طولانی تر باشد قیمت به مراتب بالاتر خواهد رفت. شما میتوانید قیمت ورق استیل، میلگرد استیل 316، میلگرد استیل 304 و قیمت پروفیل استیل با توجه به آلیاژ را در وبسایت مرکزآهن بررسی کنید. پس حتما در زمان بررسی قیمت فولاد زنگ نزن به نوع کالا توجه داشته باشید.
کارخانه تولید کننده نیز به عنوان یکی دیگر از فاکتورهای مهم در زمان قیمتگذاری روی فولاد زنگ نزن باید مورد بررسی قرار گیرد؛ دستگاههایی که برای تولید هر مقطع فولادی استفاده میشوند، استاندارد تولید، وضعیت کلی بازار آهن و …. همه و همه روی قیمت فولاد ضد زنگ تاثیر گذار بوده و باید بررسی شوند. برای اینکه مشتریان با این موارد سروکله نزنند، تیم پشتیبانی مرکزآهن وظیفه بررسی تمامی این فاکتورها و بارگذاری قیمت را برعهده گرفته است. علاوه بر محصولات استنلس استیل امکان بررسی قیمت ورق آهن، لوله، میلگرد و دیگر مقاطع فولادی از طریق سایت برای شما بوجود آمده است.
جمع بندی
فولاد ضد زنگ خواص استثنایی برای کاربردهای خاص ساختمانی دارد که از ترکیب دوام ذاتی همراه با زیبایی، استحکام، چکش خواری و فرم پذیری حاصل شده است. قیمت بالای آن توجیهی برای تحقیقات در دست اقدام جهت بهره برداری حداکثری از خواص این فلز است. به طوری که قیمت پروفیل تولیدی از فولادهای ضدزنگ نسبت به سایر محصولات بالاتر است. در انتها اقدامات بیشتری باید انجام شود تا بتوان از گریدهای به صرفه تر فولاد ضد زنگ مانند گریدهای دوبلکس نازک( با نیکل کم) و فریتی برای ساختمان سازی استفاده کرد.