پروفیل آبرو چیست؟

3 ماه پیش2021بازدید0دیدگاه0امتیاز (0 رای)
پروفیل آبرو چیست؟

در مناطقی که بارندگی زیاد است، به سیستمی برای هدایت آب باران از روی سقف به سمت پائین و زمین نیاز داریم. پروفیل آبرو یک مقطع فولادی با سطح مقطع یکنواخت U شکل می‌باشد که در انواع مختلف با هدف انتقال آب از یک نقطه به نقطه دیگر تولید شده‌ است. برای پشت‌بام، این نوع پروفیل همانند ناودانی عمل می‌کند. البته منظور آن ناودانی‌هایی نیستند که در راستای دیوار نصب شده‌اند. در ادامه با این نوع پروفیل و قیمت پروفیل بیشتر آشنا خواهیم شد.

تعریف پروفیل آبرو

به زبان ساده پروفیل ابرو، پروفیلی است که آب به راحتی بر روی آن جریان پیدا می‌کند و از نقطه "الف" به نقطه "ب" می‌رود. این نوع پروفیل به شکل U انگلیسی ساخته می‌شود و جزء پروفیل‌های با سطح مقطع باز به‌شمار می‌رود. پروفیل آبرو، به‌ دلیل تماس مستقیمی که با آب دارد، به‌راحتی مستعد زنگ زدن و خوردگی است. برای همین، معمولاً آن را با ورق گالوانیزه یا ورق سیاهی که پوشش رنگ روغنی دارد، می‌سازند.
تنوع ضخامت این نوع پروفیل زیاد است، اما با توجه به کاربردی که دارد، به ضخامت چندانی نیاز ندارد. پروفیل‌های آبرویی که برای ساخت سقف شیروانی به‌کار برده می‌شوند، باید ضخامت کمی داشته باشند تا وزن سنگینی را به سقف و پایه‌های ساختمان اعمال نکنند.

تعریف پروفیل ابرو

کاربرد و ویژگی‌ پروفیل‌های آبرو

این پروفیل چه به‌صورت صاف با سطح و چه به‌صورت زاویه‌دار نصب شود، هدف اصلی‌اش انتقال آب از یک نقطه به نقطه دیگر است. در واقع، آب در شکم پروفیل جاری می‌شود و به نقطه مقصد می‌رسد. همان‌طور که گفتیم، این نوع پروفیل در ضخامت‌های مختلف با ورق سیاه یا ورق فولادی گالوانیزه ساخته می‌شود.

کاربرد و ویژگی آبرو، ارتباط مستقیمی با هم دارند. به‌ بیان دیگر، هر جا که نیاز به انتقال آب جاری باشد، می‌توان از این پروفیل استفاده کرد، درست مثل لوله!. با این تفاوت که لوله گرد و بسته است و آب از سر آن وارد و از ته آن خارج می‌شود. اما در پروفیل آبرو،که تمام سطح آن باز است، آب از هر نقطه‌‌ای به درون آن وارد می‌شود. سپس بسته به شیب، آب می‌تواند از یک سر یا دو سر پروفیل خارج ‌شود. با این تفاسیر می‌توان کاربردهای زیر را برای این نوع پروفیل نام برد:

  • ساخت سیستم‌های شیروانی و جمع‌آوری یا انتقال آب باران روی سقف
  • ساخت آبشخور در گاوداری‌ها، مرغداری‌ها و...
  • قابل استفاده برای سقف پارکینگ، گلخانه، انبار و سوله، سالن‌های ورزشی، جایگاه‌های سوخت‌رسانی یا ایستگاه اتوبوس
  • قابل استفاده در صنعت کشتی‌سازی
  • ساخت سیستم ذخیره آب باران با پروفیل‌های آبرو

ذخیره آب باران با پروفیل‌های آبرو

ساخت سیستم ذخیره آب باران با پروفیل‌های آبرو

بیایید قبل از آن‌که به بررسی انواع این پروفیل‌ بپردازیم، ببینیم پروفیل آبرو برای سیستم‌های ذخیره آب باران چگونه به‌کار می‌رود. معمولاً برای ساخت سقف‌های شیروانی، این نوع پروفیل را با یک شیب ملایم رو به پائین، در عرض سقف کنار هم سوار و پیچ یا پرچ می‌کنند. قطره‌های باران در هر قسمت از این سطح که فرود آیند، به سمت پائین و لبه سقف جاری می‌شوند.

اگر هدف جمع‌آوری این آب باشد، درست زیر لبه سقف یک پروفیل U دیگر به‌صورت افقی و هم‌راستا با لبه‌های سقف قرار داده می‌شود تا آب از لبه‌ها به درون آن بریزد. آب درون شکم این پروفیل جاری می‌شود و به سمت ناودانی‌ها هدایت می‌گردد. ناودانی‌ها را نیز به یک مخزن جمع‌آوری آب وصل می‌کنند تا آب در درون آن جمع‌آوری شود. به همین سادگی، یک سیستم ذخیره آب باران ساخته‌ایم که می‌تواند مصارف مختلفی داشته باشد.‌

انواع پروفیل‌های آبرو

پروفیل‌های آبرو را از نظر جنس می‌توان به دو دسته گالوانیزه و آهن سیاه با پوشش رنگ تقسیم کرد. از نظر شکل، این نوع پروفیل به دو نوع یک طرفه و دو طرفه طبقه‌بندی می‌شود. نوع دو طرفه، دو لبه دارد و از هر دو طرف می‌توان آن را روی کار نصب کرد. در یک دسته‌بندی دیگر، پروفیل‌های آبرو را می‌توان در سه دسته فتیله‌ای، لندنی و جعبه‌ای جای داد.

  • فتیله‌ای

پروفیل‌های آبروی فتیله‌ای که به آبرو پیچک هم معروف هستند، قدیمی‌ترین نوع پروفیل آبرو به‌شمار می‌روند. این نام با توجه به فتیله‌ای بودن یا شکل پیچک مانند لبه‌های پروفیل انتخاب شده است.

در قدیم که ساخت شیروانی دستی انجام می‌شد، این نوع پروفیل کاربرد زیادی داشت. برای سر هم کردن این پروفیل‌ها، لبه‌های فتیله‌شده یا پیچک‌شده آنها را در هم فرو می‌کردند و به این ترتیب شیروانی ساخته می‌شد. حداکثر ضخامت ورق برای این پروفیل، 0.5 میلی‌متر است. امروزه، چون بیشتر از ورق‌های گالوانیزه برای آبرو استفاده می‌گردد و این ورق‌ها ضخامتی بالاتر دارند، پروفیل پیچک کمتر ساخته می‌شود.

  • لندنی

نوع دوم پروفیل‌های آبرو، پروفیل لندنی نام دارد که با اقتباس از نوع فتیله‌ای ساخته شده است. در این نوع پروفیل‌ها، لبه‌ها همان حالت فتیله‌ای یا پیچکی را دارند، ولی قسمت پائین U زاویه‌دار ساخته می‌شود. معمولاً انواع لندنی با ورق‌های آهنی رنگی یا گالوانیزه ضخیم‌تر (2.5 و 3) تولید می‌گردند.

  • جعبه‌ای

نوع آخر پروفیل‌های آبرو، یعنی جعبه‌ای در جاهایی که زیبایی بر قیمت اولویت دارد، به‌کار می‌رود. شکل این پروفیل را در زیر می‌بینید که دارای ظاهری زیباتر از نوع لندنی است. به‌واسطه زیبایی بیشتر، امروزه، این نوع از پروفیل‌های آبرو کاربرد بیشتری در ساخت سقف‌های شیروانی دارند.

تفاوت پروفیل زد و پروفیل آبرو

مهم‌ترین تفاوت پروفیل زد و پروفیل آبرو در شکل ظاهری آنها است. پروفیل زد با سطح مقطع Z انگلیسی تولید می‌شود. ولی سطح مقطع پروفیل آبرو، U شکل است. نکته جالب این‌جا می‌باشد که اگر یک پروفیل زد را با یک پروفیل زد دیگر که برعکس‌شده است، کنار هم قرار دهیم، به شکل U پروفیل‌های آبرو می‌رسیم. از این رو، در بسیاری موارد، کاربردهای این دو پروفیل یکی است.

تفاوت پروفیل z و ابرو

با این حال در صنایع مختلف، استفاده از یکی از این دو پروفیل، به دیگری ترجیح داده می‌شود. برای نمونه، در مناطق پرباران، پروفیل‌های آبرو بیشتر برای سقف به کار می‌روند. زیرا درز کمتری مابین پروفیل‌های کنار هم ایجاد می‌شود. در نتیجه، به پیچ و مهره یا پرچ کمتری نیاز است. برعکس، برای ساخت ستون‌های مرکب، پروفیل زد استفاده می‌گردد و قیمت پروفیل z بسیار مناسب تر است، چون‌که جای مانورر بیشتری به سازنده می‌دهد.

منظور از پروفیل آبرو دوطرفه چیست؟

منظور از پروفیل آبرو دو طرفه، نوعی از پروفیل آبرو است که قابلیت اتصال آن از هر دو طرف وجود دارد. علت این است که این نوع از پروفیل‌های آبرو، در هر دو طرف خود دارای لبه هستند. به همین دلیل می‌توان دو طرف آن‌ها را بر روی کار نصب کرد. برعکس، پروفیل‌های آبرو یک طرفه در یک طرف لبه دارند و فقط از یک طرف قابل نصب هستند.

پروفیل‌های آبروی دو طرفه معمولاً در ضخامت‌های 2.5 و 3 ساخته می‌شوند. به علت لبه اضافه، وزن بیشتری نسبت به همتاهای یک لبه خود دارند. در نتیجه هر شاخه از این نوع پروفیل، سنگین‌تر و گران‌تر است. با این حال، این نوع پروفیل برای سیستم‌ها شیروانی ترجیح داده می‌شوند. زیرا وقتی لبه‌های دو پروفیل مجاور روی هم پیچ و مهره یا پرچ گردند، احتمال نفوذ آب به زیر شیروانی کمتر خواهد بود.

جمع‌بندی

پروفیل آبرو برای سازندگان سقف‌های شیروانی یک نام آشنا است. این پروفیل U شکل که در دو نوع یک طرفه و دو طرفه ساخته می‌شود، می‌تواند آب بارانی را که روی سقف جاری می‌گردد را به سمت پائین هدایت کند. وقتی پروفیل‌های آبرو کنار هم سوار می‌شوند، یک ورق موج‌دار یا کرکره مانند شیب‌دار می‌سازند. این ورق شیب‌دار نمی‌گذارد آب باران روی سقف باقی بماند. از دیگر کاربردهای پروفیل‌های آبرو، استفاده برای سیستم‌های جریان آب افقی است که در ساخت آبشخورهای حیوانات کاربرد دارد.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد