مقطع پروفیل در صنایع مختلف اعم از ساختمانسازی، راه سازی و ساخت در و پنجره کاربرد فراوانی دارند. در واقع میتوان گفت این محصول در همهجا حضور دارد. برخی از اصطلاحات در خصوص این مقطع بسیار رایج بوده و با وجود کاربرد فراوان هنوز اطلاعات زیادی در خصوص این تعاریف وجود ندارد. در حالت کلی این محصول به دو دسته باز و بسته تقسیم میشود. نوع باز شامل تیرآهن، میلگرد، نبشی، ناودانی، تسمه بوده و نوع بسته شامل لوله، قوطی، پروفیل pvc، قوطی درب و پنجره است. از جمله اصطلاحات دیگر این حوزه میتوان به پروفیل های سبک و سنگین اشاره کرد که در ادامه به توضیح این تعاریف خواهیم پرداخت.
پروفیل به دو دسته صنعتی و ساختمانی تقسیم میشود. در صنعت ساختمان از این محصول برای در و پنجرههای آلومینیومی استفاده شده و در صنعت برای ساخت قطعات خودرو و … مورد استفاده است. در ادامه به معرفی دو دستهبندی مهم این محصول خواهیم پرداخت. جهت اطلاع از قیمت پروفیل و قیمت پروفیل ساختمانی میتوانید با استفاده از لینک مربوطه به سایت مرکزآهن مراجعه نمایید.
این محصول به دو صورت صنعتی و ساختمانی موجود بوده و دارای مقاطع مربع و مستطیل شکل است. نوع سنگین از ورق سیاه با ضخامت 1.5 میلیمتر به بالا تولید شده و شامل تنوع ابعادی بالایی نیز است. به پروفیل سنگین، صنعتی یا ساختمانی نیز گفته میشود. پروفیلهای سنگین از فرآیند نورد گرم تولید شده و عموما در ساخت ستون و صنعت خودرو مورداستفاده است.
به طورکلی موارد مصرف این محصول بسیار زیاد بوده که از میان آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در ادامه به بررسی روش تولید پروفیل سنگین و ویژگیهای این محصول خواهیم پرداخت.
برای تولید پروفیل سنگین یا پروفیل صنعتی از ورق سیاه به عنوان ماده اولیه استفاده میشود. در ابتدا عرض و ضخامت ورق بررسی شده و براساس ضخامت موردنیاز برای پروفیل، مناسبترین ورق انتخاب میشود. در مرحله بعد ورقها طی چندین مرحله توسط فرآیند نورد گرم شکل داده شده و با نزدیک کردن لبه ورق به یکدیگر، جوش انجام میشود. جوشکاری این پروفیلها به دو صورت القایی و مقاومتی صورت میگیرد. در مرحله بعد خنک کاری برروی محصول انجام شده و شکلدهی و سایزدهی نهایی صورت میگیرد. پس از تمام شدن فرآیند محصول نهایی برای بستهبندی راهی انبار میشود.
از جمله ویژگیهای پروفیل سنگین نیز میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
این دسته از محصولات به علت استحکام بالا در مصارفی که نیاز به تحمل نیروی بالا است مورد استفاده قرار میگیرند. لازم است بدانید که قیمت پروفیل فولادی در واحد وزن اعلام شده و براساس ضخامت مورداستفاده، تغییر میکند. در تعیین قیمت پروفیل، محصولاتی که بااستفاده از ورق نازک تولید شدهاند قیمت بالاتری دارند. با این حال به دلیل دارا بودن وزن کمتر نسبت به دیگر محصولات، شاهد کاهش قیمت پروفیل نازک نسبت به نوع سنگین هستیم. مهمترین مزایای پروفیل سنگین شامل طول عمر بالا، مقاومت و استحکام بالا، خاصیت جوشپذیری مناسب و قابلیت اتصال به سایر مقاطع فولادی است. با این حال قیمت این پروفیل بالا بوده و تعداد کمی تولیدکننده در داخل کشور این محصول را تولید میکنند. از دیگر ویژگیهای پروفیل سنگین میتوان به سختی سطح و مقاومت خمشی و پیچشی بالا و جوشپذیری عالی اشاره کرد. از جمله کارخانههای تولیدکننده پروفیل سنگین میتوان به نورد و پروفیل ساوه، فولاد هیربد، کیان پرشیا، پروفیل علویجه و یاران اشاره نمود. برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص این محصول و سایر دسته بندی ها می توانید به مقاله پروفیل چیست در سایت مراجعه کنید.
مهمترین عامل موثر بر قیمت پروفیل سنگین، قیمت ورق سیاه به عنوان ماده اولیه تولید این محصول است. همچنین عوامل دیگری اعم از قیمت دلار، نرخ جهانی آهن، میزان عرضه و تقاضا و تجهیزات مصرفی نیز بر قیمت نهایی این محصول تاثیرگذار است. توصیه میشود پیش از خرید تمامی عوامل موثر بر قیمت پروفیل سنگین را بررسی نموده و بهترین زمان خرید را مشخص کنید.
این محصول از ورق روغنی یا ورق نورد سرد تولید شده و در ضخامت های زیر 1.5 میلی متر موجود است. برای تولید پروفیل سبک از دو استاندارد DIN2394 و EN10219-2 استفاده میشود. در اصطلاح به نوع سبک این محصول پروفیل مبلی نیز گفته میشود. قوطی مبلی را می توان مهمترین نوع از این محصول اطلاق کرد که دارای خصوصیات عالی و کاربرد فراوانی در صنعت است. از جمله کاربردهای این محصول میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
این پروفیل از ورق روغنی تولید شده بنابراین برای تولید پروفیل به ورق روغنی به عنوان ماده اولیه نیاز داریم. ورقها پس از ورود به کارخانه بریده شده و به ابعاد موردنظر تبدیل میشوند. پس از برش ورقها را به خط تولید فرستاده تا برای تولید پروفیل سبک آماده شوند. این محصولات با استفاده از دو روش مستقیم و غیرمستقیم قابل تولید هستند. در روش مستقیم ابتدا ورق از قالب عبور داده شده و شکل میگیرد. پس از آن لبههای ورق جوش داده شده و در بخش سایزدهی شکل موردنظر به آنها داده میشود. پروفیل تولیدی در روش مستقیم کیفیت بالاتری داشته و دقت ابعادی بالاتری نیز دارد. در روش غیرمستقیم ابتدا ورق با استفاده از روشهای خاص به لوله تبدیل شده و سپس با شکلدهی به لوله، پروفیل سبک تولید میشود. این روش دقت ابعادی کمتری دارد و از کیفیت پایینتری نیز برخوردار است.
از جمله خصوصیات پروفیل سبک شامل موارد زیر است:
همان طور که ذکر شد قیمت پروفیل سبک نیز براساس وزن آن اعلام میشود. همچنین به سایر عوامل اعم از قیمت ورق روغنی، نرخ دلار، هزینه انرژی تولید و…. بستگی دارد. استفاده از روش کشش سرد جهت تولید پروفیلهای سبک سبب صرف انرژی و هزینه کمتر در تولید آن ها شده و در نتیجه دارای کیفیت سطحی بالایی هستند. از جمله کارخانههای تولید پروفیل مبلی میتوان به کارخانه نورد و پروفیل ساوه، صبا، خاور صنعت هما و توسعه فولاد ساب قزوین اشاره نمود. جهت اطلاع از قیمت قوطی 2*2 امروز و سایر سایزهای این محصول می توانید به سایت مرکزآهن مراجعه نمایید.
بنابر تعاریف بالا تفاوت این دو محصول در چند مورد است. نخست اینکه نوع سبک با استفاده از ورق سرد (روغنی) و نوع سنگین توسط ورق سیاه تولید میشود. همچنین نوع سبک به محصولاتی با ضخامت پایین تر از 1.5 و نوع سنگین به ضخامت های بالاتر از 1.5 اطلاق می شود. از لحاظ کاربرد نیز نوع سنگین معمولا در مواردی که نیاز به تحمل نیروی زیادی است مورد استفاده قرار می گیرد. از لحاظ قیمت نیز قیمت پروفیل سبک بیشتر بوده ولی در نهایت به دلیل اینکه قیمت بر واحد وزن محاسبه میشود قیمت این محصول نسبت به نوع سنگین کمتر است. همچنین از لحاظ وزن همان طور که از نام این محصولات مشخص است وزن پروفیل سبک نسبت به پروفیل سنگین کمتر بوده و برای موارد خاصی مورداستفاده قرار می گیرند. در صورتی که پروفیل سنگین کاربردی صنعتی دارد.
جمع بندی
در این مقاله به بررسی تفاوت پروفیل سبک و سنگین پرداخته شد. دریافتیم که عمده تفاوت این دو محصول در ورق مورد استفاده برای ساخت آن ها است به طوری که پروفیل سبک با استفاده از ورق روغنی و پروفیل سنگین توسط ورق سیاه تولید میشود. همچنین این دو محصول در کاربرد و ضخامت نیز متفاوت بوده و لازم است پیش از خرید نسبت به تفاوت های آن ها اطلاعات لازم را کسب نمایید. جهت اطلاع از کارخانه های تولید پروفیل سبک و سنگین می توانید به لینک مربوطه مراجعه نمایید.