در سالهای اخیر زلزلههای شدیدی در سرتاسر دنیا به وقوع پیوستهاند و خرابی بسیاری به بار آوردهاند. این مسئله اهمیت مستحکمسازی ساختمانها را بیش از پیش مشخص میکند. در همین راستا استفاده از میلگرد در ساختمانسازی، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. میلگرد نوعی میله فولادی محکم میباشد که به علت مقاومت کششی زیاد، دیوار را به خوبی مهار مینماید. همچنین در افزایش استحکام بتن نیز نقش بسزایی ایفا میکند. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا با نحوه مهار دیوار با میلگرد و کاربرد میلگرد در ساخت سازهها بیشتر آشنا شوید.
ساختار اصلی دیوارهای امروزی را بتن مسلح تشکیل میدهد. بتن مسلح همان ترکیب میلگرد با بتن است که نقش مهمی در پایداری دیوار ایفا میکند. این ترکیب برای استحکام بخشی به تمامی دیوارها با هر ضخامتی، ضروری است. روشهای مختلفی برای مهار دیوار وجود دارد که بسته به شرایط میتوانند مورد استفاده قرار گیرند. البته هنگام مهار دیوار با میلگرد توجه به چند نکته ضروری است که عبارتند از:
میلگرد بستر در واقع ترکیب یک جفت مفتول طولی است. یکسری مفتولهای کوچک نیز به شکل خرپایی یا نردبانی به این دو مفتول جوش خوردهاند. میلگرد بستر را همراه با ملات در درزهای دیوار یا ستون به کار میبرند. این ابزار جهت افزایش استحکام ساختمان و همچنین جلوگیری از تخریب بناهای قدیمی استفاده میکنند. مراحل کار معمولا بهصورت زیر است:
عملیات اتصال میلگرد بستر به ستون بتنی به دقت بالایی نیاز دارد. مراحل این عملیات در حالت کلی به شکل زیر انجام میپذیرد:
همانطور که قبلاً هم گفته شد، میلگرد بستر ابزاری مناسب جهت استحکام بخشیدن ستونها و دیوارها میباشد. برای آشنایی با نحوه مهار دیوار با میلگرد بستر، اطلاع از مشخصات کلی این نوع میلگرد مفید خواهد بود. شکل میلگردها ممکن است از نوع ساده یا آجدار باشد. فاصله مناسب مفتولهای میانی در میلگرد خرپایی حدود 40 سانتیمتر است. این فاصله در میلگرد نردبانی به دلیل مقاومت کمتر، در حدود 30 سانتیمتر میباشد. علاوه بر این، مفتولهای میانی نیز میتوانند به شکل ساده یا آجدار باشند. در صورت استفاده از جنس نامرغوب در ساخت میلگرد، احتمال زنگزدگی آن وجود دارد. لذا بهتر است میلگردها را از جنس گالوانیزه یا فولاد ضدزنگ انتخاب کرد، در غیر این صورت باید دارای پوشش اپوکسی باشند. کمترین مقدار قطر میلگردها 4 و بیشترین مقدار آن 8 میلیمتر است.
انواع میلگرد بستر را میتوان در سه دسته افقی، عمودی و میلگرد مخصوص مرمت دیوارهای ترک خورده تعریف کرد. البته باید خاطرنشان کرد که برخی اوقات، استفاده از میلگرد افقی باعث اتصال بهتر میلگرد عمودی میشود. گیرههای میلگرد نیز با وصل شدن به دیوار، به نصب بهتر میلگرد افقی کمک میکنند.
دلایل مختلفی باعث شد که از میلگرد بستر در اتصال ستون بتنی استفاده شود، یکی از مهمترین دلیل استفاده را میتوان مزایای متنوع نامگذاری کرد. برخی از این مزایا عبارتند از:
در بالا تنها برخی از کاربردها و موارد مهم در خصوص میلگرد بستر برای شما ارائه شد؛ برای مطالعه دقیق در خصوص این نوع میلگرد به صفحه مقاله و برای اطلاع از قیمت میلگرد بستر به صفحه محصول در وبسایت مرکزآهن مراجعه کنید.
وال پست به کلافهایی گفته میشود که طول مشخصی دارند و به عنوان نگهدارنده برای دیوار به کار میروند. این ابزار با درگیر کردن اسکلت با دیوار، باعث یکپارچه شدن و افزایش استحکام دیوار میشود. ساختار وال پست به صورت تیر و ستون است و نیروهای ناشی از باد و زلزله را به اسکلت اصلی بنا انتقال میدهد. در نتیجه این عملکرد، از فروریختن دیوار جلوگیری به عمل میآورد. وال پست در دو نوع افقی و عمودی یافت میشود. برای دهانههای بزرگ، از نوع عمودی استفاده میگردد که از تیرچه طبقه پایین به طبقه بالا جوش میخورد.در سالهای اخیر استفاده از میلگرد به علت مزایای فراوانی که دارد، نسبت به وال پست پیشی گرفته است. برخی از این مزایا عبارتند از:
جمعبندی
میلگرد، میلهای فولادی با استحکام و مقاومت کششی بالا است که برای افزایش مقاومت دیوار و ساختمان به کار میرود. میلگرد بستر نیز حاصل ترکیب دو مفتول موازی با مفتولهای کوچک جوش خورده است. میلگرد بستر میتواند به صورت نردبانی یا خرپایی باشد که مدل خرپایی از مقاومت بیشتری برخوردار است. مهار دیوار با میلگرد یکی از اصولی میباشد که در ساختمانسازی به کار گرفته میشود. امروزه استفاده از میلگرد بستر به دلیل مزایای بسیارش نسبت به وال پست، رواج بیشتری یافته است.