میلگرد بستر چیست؟

2 هفته پیش19880بازدید0دیدگاه3.7امتیاز (112 رای)
میلگرد بستر چیست؟

برای مقاوم سازی سازه‌ها از روش‌های متفاوتی استفاده می‌شود، یکی از این روش‌ها استفاده از آرماتور و میلگرد بستر است. آرماتور اتصالِ بستر برای بهبود عملکرد ساختار دیوارهای بنایی شده یا ایجاد مقاومت اضافی در برابر بارهای جانبی (مثلا: باد، طوفان، زلزله) استفاده می‌شود. میلگرد بستر همچنین برای کاهش خطر ترک خوردن در غلظت تنش در اطراف دهانه‌ها یا در نتیجه حرکت از جمله کنترل انقباض، استفاده می‌شود. در این مطلب قصد داریم شما را با میلگرد بستر، کاربردها و شکل ظاهری این میلگردها آشنا کنیم. برای خرید و جهت اطلاع از قیمت میلگرد در اشکال مختلف (آجدار، ساده، آلیاژی و ...) می‌توانید به سایت مرکزآهن مراجعه کنید.

نحوه صحیح اجرای میلگرد بستر

یکی از روش‌های بسیار مقرون به صرفه و کاربردی به منظور افزایش استحکامات ساخت و ساز و اتصالات، استفاده از میلگردهایی تحت عنوان میلگرد بستر است. اما واقعا میلگرد بستر چیست؟ چه کاربردهایی دارد؟ و در چه مواقعی می‌توان از این محصول بهره جست و از آن در ساخت و ساز استفاده نمود؟

میلگرد بستر از سیم‌های فولادی در ضخامت‌های چهار میلی‌متری تولید می‌شوند.  محصول مذکور حالتی آج‌دار داشته تا بتواند بهتر  با بتن یا ملات تماس برقرار نماید. با توجه به اینکه فولاد به مرور زمان در مجاورت رطوبت محیط، دچار فرسایش می‌شود، پوششی از جنس روی، سطحِ محصول را فرار می‌گیرد. این قابلیت ضد زنگ، موجب افزایش طول عمر و جلوگیری از فرسایش زود هنگام شده در نتیجه کیفیت محصول نهایی ارتقاء می‌یابد. این محصول، ویژگی‌های خاصی دارد که در ادامه به تشریح مفصل آن خواهیم پرداخت.

سال‌های طولانی است که از میلگرد بستر، جهت مقاوم سازی و مسلح نمودن دیوارها در برابر زلزله و اتصال آن ها به سازه در برابر نیروهای وارده مورد استفاده می‌کنند. میلگرد بستر در واقع یک اختراع ارتقا یافته است که مفتول‌های کنگره شکل دارد. نحوه اتصالات نیز به صورت مستقیم و بهینه شده است. تغییراتی که روی شکل، نحوه اتصال، کنگره‌ای شدن و خرپایی اعمال می‌شود، افزایش مقاومت را به همراه دارد.

مقاومت در برابر نیروی خارجی وارد به دیوار، درگیری محصول با مصالح، افزایش مقاومت کششی ملات، افزایش مقاومت چسب های دیواری و ... رخ خواهد داد. این تغییرات همچنین باعث دوخت بلاک‌ها و یکپارچگی دیوار شده و هنگام وقوع زلزله، تلورانس‌های دیوار را خنثی می‌سازد. لازم به ذکر است که استفاده از روش میلگرد بستر، کمتر از 0.5 درصد هزینه‌های ساخت است که در نهایت مقرون به صرفه‌تر از محصولات مشابه و روش‌های متداول دیگر خواهد بود.

کاربرد میلگرد بستر
چرا از میلگرد بستر استفاده کنیم؟

علت استفاده از میلگرد بستر

میلگرد بستر با استفاده از روش جوشکاری مقاومتی تولید می‌شود. زمانی از این روش استفاده می‌شود که هدف، افزایش استحکام و مسلح کردن سازه در برابر زلزله باشد. به طور کلی سازه‌های آجری و سفالی دارای مقاومت آنچنانی در برابر زلزله نیستند، بر همین اساس این سازه‌ها باید به گونه‌ای استحکام سازی شوند که بتوانند فشارهای احتمالی در برابر زلزله را متحمل شده و آسیب نبینند. برای ایجاد این ویژگی از میلگرد بستر استفاده می‌شود. با ویژگی‌های کلی میلگرد بستر آشنا شوید:

  • جنس آن از مفتول است،
  • سطح آج‌دار دارد،
  • ضخامت آن به 4 mm می‌رسد،
  • ضد زنگ و ضد فرسایش است.

دیوار سفالی، آجری، باربر، غیر باربر و ... از جمله انواع دیوارهایی هستند که می‌توانند بستری مناسب برای قرار دادن میلگرد باشند. میلگردهایی که در این دیوارها مورد استفاده قرار می‌گیرند با استاندارد بین‌المللی آمریکا یا همان استاندارد ASTM تولید می‌شوند. به طور کلی قطر این محصولات از 4 mm شروع شده و همگی دارای ظاهری آج‌دار هستند. روی این محصول از پوشش گالوانیزه استفاده شده و عرض آن 11-5 سانتی‌متر است.

شاید برایتان سوال باشد که چرا این شیوه (میلگرد بستر) را برای مقاوم سازی استفاده کنیم؟ چرا شیوه‌های دیگر را پیاده سازی نکنیم؟ برای پاسخ به این سوال باید به اشکالات موجود در سازه‌های سفالی، اشاره کرد. ایرادی که سازه‌های آجری دارند روی میزان مقاومت، اثر دارند، برای رفع این مشکل از میلگرد بستر استفاده می‌شود. این میلگردها به طور معمول بین دیوار قرار می‌گیرند.

عکس میلگرد بستر

در تصویر زیر به صورت واضح، استفاده از میلگرد بستر  :

میلگرد بستر
نمایی از میلگرد بستر در حال استفاده

نحوه ساخت میلگرد بستر

تاریخچه میلگرد بستر به اروپا اشاره دارد در سال  1813 میلادی این محصول در آمریکا طراحی و برای اولین بار مورد استفاده قرار گرفت محبوبیت و کاربرد محصول مذکور موجب گردید که به سرعت در بازار های فولادی اروپا کانادا و غیره نیز مورد استفاده قرار گیرد در سال 1392 شمسی استفاده از میلگرد بستر به صورت رسمی در آیین نامه ساختمانی تدوین گردید و پس از آن مهندسان با روی گشاده از این محصول استقبال نموده و در سازه ها استفاده کردند.

ضوابط اجرای میلگرد بستر

برای شناخت بهتر میلگردهای بستر باید با ویژگی و مشخصات آن به خوبی آشنا باشید؛ از جمله مشخصات میلگرد بستر می‌توان موارد زیر را نام برد:

  1. میلگرد بستر قطری مشخص داشته و به کمک زائده های وجود روی سطح می‌تواند بهتر به دیگر اجزا بچسبد.
  2. ظاهر این میلگرد نردبانی بوده که با استفاده از جوشکاری ایجاد می‌شود.
  3. میلگردهای بستر در برابر رطوبت و زنگ زدگی مقاومت بالایی دارند. دلیل اصلی مقاومت بالا، پوشش روی (زینک) استفاده شده برای پوشش این محصول است. روی میتواند جلوی پوسیدگی را به خوبی بگیرد.
  4. بهترین مکان برای استفاده از میلگرد بستر؛ دیوارهای سفالی، آجری، باربر و غیر باربر هستند.

میلگرد بستر مورد نیاز ساختمان

حالا سوال اینجاست که چطور تشخیص دهیم برای انواع دیوار ها و مستحکم سازی آنها از چه میزان یا چه نوع میلگرد (میلگرد آجدار، ساده، میلگرد vcn، میلگرد استنلس استیل و....) استفاده کنیم؟ در آیین نامه ملی ساختمان دو تکنیک برای محاسبه میزان میلگرد بستر مورد نیاز برای مسلح سازی دیواره ها ارائه گشته که در ادامه به شرح مفصل هر دو خواهیم پرداخت.

  1. در شیوه ی اول با بررسی دیوار ها می توان میزان مقطع مورد نظر را تخمین زد.
  2. در شیوه دوم بر اساس ارتفاع دیوار یعنی در ازای هر مقدار مشخص ارتفاع، یک شاخه میلگرد مفتولی بستر تعبیه می گردد. (اصولا 40 سانتی متر)

مزیت های استفاده از میلگرد مقاومتی بستر

 شایان ذکر است در مکان‌هایی که جداره ها پیوندی باشند ابتدا بخش مورد نظر با ملات مملوء می شود. از مزایای جذاب میلگرد بستر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دیوار های متقاطع به یکدیگر اتصال پیدا می‌کنند.
  • امکان تعبیه به صورت عمودی وجود دارد.
  • به دوغاب بندی نیازی نیست.
  • موجب افزایش چشمگیر مقاومت دیوار می‌شود.
  • در برابر زلزله مستحکم است.
  • مقاومت خوبی از خود نشان می دهد.
  • مقاومت برشی افزایش می یابد. و...
میلگرد بستر
استفاده از میلگرد مقاومتی بستر

شکل ظاهری میلگرد بستر بسیار ساده و با چشم قابل تشخیص است. این محصول نامبرده حالتی نردبانی شکل دارد و با مفتول ساخته می شود. مفتول ها به کمک جوشکاری مقاومتی به یکدیگر متصل شده، طول و ضخامت آن نیزبر اساس سیاست فولادساز تعیین می گردد.

مسلح کردن دیوار: یکی از مهم‌ترین ویژگی های میلگرد بستر را می‌توان در مسلح کردن دیوار سازه در برابر زلزله مشاهده کرد. این روش علاوه بر خاصیت نگه دارنگی، نیروی برشی دیوار را نیز به سازه منتقل نخواهد کرد. ظاهر کنگره ای محصول باعث بوجود آمدن مقاومت بیشتر می‌شود. افزایش مقاومت کششی ملات در این روش باعث می‌شود بین دوخت اجرا یکپارچگی بوجود بیاید.

توجیه اقتصادی: هزینه استفاده از این روش نسبت به روش های آیین نامه ای موجود کمتر می باشد و کمتر از نیم درصد هزینه ساخت را شامل می شود و حداقل از 70 درصد خسارات مالی به ساختمان و تلفات جانی هنگام وقوع زلزله جلوگیری می نماید.

میلگرد بستر در هبلکس

قابلیت استفاده میلگرد بستر در دیوار بنایی: یکی از ویژگی های مثبت این کالا این است که شما می‌تواند از آن در انواع متنوع دیوارها استفاده کنید. بلوک سیمانی، لیکا، هبلکس، سفال، آجر فشاری، بلوک های ACC و ...از جمله این دیوارها هستند. توجه داشته باشید که در هر نوع از این دیوارها (باربر یا غیرباربر) برای مقاومت سازی با میلگرد بستر حتما به آیین نامه مراجعه شود.

بهبود رفتار لرزه ای سازه

با توجه به آزمایشات لرزه ای انجام شده استفاده از این روش باعث مقاوم نمودن دیوارها در برابر زلزله می شود و موقع وقوع زلزله دیوار مانند مهاربند عمل خواهد کرد که در نهایت فشار وارده روی تیرها و ستون ها را تا حد زیادی کاهش داده و باعث بهبود ظرفیت لرزه ای کل سازه خواهد شد. ضمنا در این روش دریفت طبقات (جابجایی طبقات نسبت به هم) به دلیل افقی به ستون اثری بر روی دیوار نخواهد گذاشت.

اتصال مستقیم میلگرد بستر

اتصال مستقیم میلگرد بستر در بست و ملات موجب اتصالی امن و مقاومت بیشتر در برابر نیروهای وارده شده و هنگام وقوع زلزله باعث جلوگیری از تلورانس های دیوار خواهد شد.

جداکردن دیوار و ستون ها

با توجه به آخرین آیین نامه، برای جداسازی دیوار و ستون از یونولیت استفاده می‌شود. استفاده از یونولیت کاهش نیروی داخلی دیوار را باعث می شود. در زمان استفاده از این روش با اینکه اتصال ها گیردار هستند اما هیچ تماس مستقیمی بین دیوار و ستون وجود ندارد. استفاده از یونولیت در تمام بست ها، میلگردهای بستر، ستون و ... امکان پذیر شده است. این موضوع باعث می شود در زمان زلزله، فشار بین دیوارها و ستون ها کاهش پیدا کرده و آسیب پذیری به حداقل برسد.

اتصال به بازشوها

با توجه به تغییرات ایجاد شده در نحوه امکان اتصال محصول به بازشوها فراهم شده است که ضعف ایجاد شده توسط بازشوها را به حداقل می رساند.

یکنواخت شدن پلاستر دیوار

با استفاده از این راه به لطف مخفی بودن محصول در ملات دیوار و رج آن، اثری روی بخش نازک کاری دیده نخواهد شد. این روش همچنین باعث کاهش ضخامت پلاستر دیوار می‌شود.

میلگرد بستر دیوار
جزئیات هنگام اجرای میلگرد بلستر

دیتیل اجرای میلگرد بستر

برای اتصال میلگرد بستر باید چهار مرحله را طی کنید. این مراحل توسط افراد متخصص به بهترین نحو پیاده سازی خواهند شد:

  1. در ابتدای کار و قبل از دیوارچینی، بست را به شکل افقی روی سازه وصل کنید. برای اتصال بست به اسکلت فلزی از تفنگ و میخ‌های مخصوص (از جنس فلزی) استفاده می‌شود. استفاده از روش جوش به شکلی که چهار طرف بست با حداقل فاصله 4 سانتی متر وصل شده باشند نیز یکی از روش هایی است که می‌توان استفاده کرد. برای اجرای بست در ساختمان های بتنی از تفنگ، میخ مخصوص بتن، پیچ و رول بولت استفاده می‌شود. پیشنهاد ما این است که با توجه به آیین نامه، میلگردهای بستر را باید در هر 50سانتی متر قرار داد.
  2. سپس هنگام دیوارچینی 20 سانتی متر انتهایی میلگرد بستر 90 درجه خم شده و مستقیما درون بست قرار می گیرد. در نهایت میلگرد بستر درون رج مورد نظر روی بلکها قرار گرفته و حداقل 1.5 سانتی متر ملات روی میلگرد بستر تا روی بست اجرا می گردد.
  3. برای دیوارهای با طول بیشتر از 3.6 متر همپوشانی به طول 25 سانتی متر یا 75 برابر قطر میلگرد اجرا می گردد و توسط مفتول بسته می شود.
  4. جهت نصب در ساختمان های بنایی نیازی به اجرای بست نیست و فقط میلگرد بستر طبق ضوابط بالا درون رج ها قرار می گیرد.

جهت اطلاع از قیمت میلگرد بستر و اطلاعات تکمیلی در خصوص این محصول با کارشناسان مرکزآهن از طریق شماره تلفن 03191009009 تماس حاصل فرمایید.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید