در یک پروژه ساختمانی لوله های مختلفی با کاربرد متنوع برای سیستم آب مصرفی، انتقال فاضلاب و انتقال گاز مورد استفاده قرار می گیرند. اما ما در این مطلب قصد داریم درباره انواع لوله پنج لایه، کاربرد، مزایا و معایب آن ها صحبت کنیم. این نوع لوله ها از محبوبیت ویژه ای نزد پیمانکاران برخوردارند و به سبب فرایند ساخت کاملا اتوماتیک، سطح بالایی از کیفیت و طول عمر مفید را ارائه می دهند. قطعا این کیفیت در قیمت لوله و انواع لوله تاثیرگذار است. در ادامه با معرفی بیشتر این لوله پنج لایه، انواع، مزایا و معایب آن همراه ما باشید.
همان طور که از نامش پیداست، لوله 5 لایه دارای 5 قسمت یا لایه متفاوت است. این لوله ها از دو لایه پلیمر، یک لایه آلومینیوم و دو لایه چسب تشکیل شده اند. ساختار لوله ها به نوعی است که لایه نخست و آخر از جنس پلیمر و لایه میانی آلومینیومی است. حد فاصل پلیمر و آلومینیوم را لایه های چسبی تشکیل داده اند. ترکیب این مواد با هم لوله ای را به وجود می آورد که استحکام بالا و سطح صاف و ضد خوردگی بسیار با کیفیتی دارد که نیازهای صنعت انتقال سیالات در حوزه آب و فاضلاب را به خوبی پاسخ می دهد.
لوله پنج لایه هیچ آسیب زیست محیطی برجای نمی گذارد و از نظر بهداشتی هم استانداردهای لازم را رعایت می کند. جنس لایه داخلی لوله 5 لایه طوری در نظر گرفته شده است که سطح صافی داشته باشد تا به بهینه سازی جریان سیال داخل لوله کمک کند. از طرفی این لایه دارای مقاومت شیمیایی بالایی است تا در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاوم باشد.
انتخاب لایه میانی از جنس آلومینیوم باعث می گردد علاوه بر اینکه استحکام لوله حفظ شود، وزن آن کاهش یابد. وجود 5 لایه مانع نفوذ رطوبت و اکسیژن به داخل لوله می شود و ساختار آن را در برابر خوردگی محافظت می کند. لایه خارجی پلیمری، در برابر ضربه و آسیب های خارجی مقاوم است. همچنین در برابر فشار و دمای بالا تحمل می کند. لوله 5 لایه انعطاف پذیری خوب، نصب و حمل و نقل آسانی دارد.
انواع لوله 5 لایه معمولا از یک لایه فلزی از جنس آلومینیوم و دو لایه پلیمری از جنس پلی پروپیلن یا پلی اتیلن ساخته می شوند. این لوله ها کاربرد گسترده ای در سیستم لوله کشی آب گرم و سرد ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری دارند. با این حال تنها کاربرد لوله 5 لایه، انتقال آب و فاضلاب در ساختمان نیست. برای انتقال سیالات در سیستم های تهویه، گرمایشی و سرمایشی نیز از این نوع لوله ها استفاده می شود. همچنین در صنایع پزشکی و بیمارستانی هم از انواع لوله های 5 لایه استفاده می شود که یکی از نمونه های کاربرد آن ها در دستگاه دیالیز است.
توجه داشته باشید قیمت لوله گالوانیزه ، آلومینیوم و یا پنج لایه با توجه به مواد سازنده آن متفاوت خواهد بود.
لوله 5 لایه را بر اساس کاربردی که دارد می توان اینگونه تقسیم بندی کرد:
این لوله با ساختار مشبک خود در برابر حرارت و گرما بسیار مقاوم است و شکل ظاهری آن تغییر نمی کند. پکس نام نوعی پلیمر پلی اتیلنی سنگین است. این پلیمر قابل بازیافت، قابل انعطاف، مقاوم در برابر یخ زدگی، مقاوم در برابر ضربه و دارای وزن سبکی است. پکس تا دمای 95 درجه سانتیگراد تحمل حرارتی دارد و برای شوفاژ و رادیاتور مورد استفاده قرار می گیرد. روش تولید این نوع لوله 5 لایه دشوار است و هزینه تولید، خرید و نصب آن نیز زیاد می باشد.
این لوله دارای یک کوپلیمر اتیلن اکتن است که دارای ساختار مولکولی خاصی است. این نوع لوله از نوع گرما نرم و قابل بازیافت است، اما در برابر یخ زدگی مقاوم نیست. طول عمر این نوع لوله ها بالا بوده و برای لوله کشی آب گرم و سرد مورد استفاده قرار می گیرد.
از این لوله برای انتقال آب شرب با فشار 20 اتمسفر استفاده می شود و تفاوت این لوله با سایر انواع لوله ها در کلاس آن است.
این نوع لوله همان لوله پنج لایه Pex-Al-Pex است که در سه کلاس A, B و C تولید و عرضه می شود. این نوع لوله برای انتقال آب آشامیدنی، رادیاتور و سیستم آب گرم و سرد مورد استفاده قرار می گیرد. لوله 5 لایه مشبک پلی اتیلن در برابر خوردگی و رسوب مقاوم است، تا 93 درجه سانتی گراد گرما را تحمل می کند و عمری بالای 50 سال معادل نیم قرن دارد. به سبب ساختار منعطف، نصب و اجرای این نوع لوله بسیار سریع و آسان است.
دانستن مزایا و معایب لوله های پنج کاره مانند هر تجهیزات و مصالح دیگری به مهندسان و پیمانکاران کمک می کند تا درک بهتری از پیشبرد پروژه داشته باشند و بتوانند با توجه به بودجه، تصمیم بگیرند از چه متریالی استفاده کنند. نوع شرایط محیطی، جنس و دمای سیال و بودجه پروژه تعیین می کند که از کدام یک از انواع لوله 5 لایه استفاده کنید. در ادامه به بیان مزایا و معایب لوله های پنج لایه می پردازیم.
لوله های پنج لایه عایق های حرارتی خوبی هستند که در برابر فشار بالا نیز مقاومت دارند. این نوع لوله ساخته شده از مواد با کیفیت و مستحکم هست که کیفیت و طول عمر آن را نسبت به سایر لوله ها به طرز چشمگیری افزایش می دهد. در بخش های بالاتر تا حدودی با مزایای لوله های پنج لایه آشنا شدید. از نصب سریع، عایق صوتی، انعطاف پذیری و اتصال آسان و … مزایای دیگری نیز دارد. در ادامه به مزایای دیگر آن اشاره می کنیم.
با وجود مزایای بی شماری که برای این نوع لوله ها بیان کردیم می توان گفت لوله های پنج لایه هزینه تولید و خرید بالاتری نسبت به سایر لوله ها دارند. معایب لوله پنج لایه را می توان اینگونه برشمرد:
با توجه به موارد فوق، چون بسیاری از لوله های پنج لایه از یک لایه آلومینیوم تشکیل شدند قطعا قیمت آهن آلات در قیمت این گونه لوله ها تاثیرگذار هستند.
یکی از مزایای لوله 5 لایه مقاومت در برابر یخ زدگی است. این ویژگی کمک می کند تا در هیچ ایامی از سال دچار افت فشار سیال نشوید. همچنین عایق کردن لوله های آب، مانع یخ زدگی خواهد شد. اگر شرایط به نحوی شود که سیال یخ بزند، لوله با توجه به دمای محیط منبسط می شود تا ترک بر ندارد.
سخن پایانی
برای هر پیمانکار، مهندس یا حتی افرادی که تصمیم دارند منزل یا ساختمانی را تعمیر و بازسازی کنند، شناخت انواع لوله پنج لایه بسیار مهم است. اهمیت شناخت انواع لوله 5 لایه از این جهت که هر کدام دارای ویژگی ها، مزایا و کاربردهای خاص خود هستند، تعریف می شود. برخی از این لوله ها مقاومت بیشتری در برابر فشار نشان می دهند و برخی دیگر انعطاف پذیری بیشتری دارند. لوله های پنج لایه، ضخامت ها و قطر های مختلفی دارند که هر کدام را برای کاربرد خاصی مناسب می کند. در نتیجه شناخت انواع لوله پنج لایه و ویژگی های آن ها کمک می کند که بتوانید بهترین تصمیم را بگیرید.
سوالات متداول
نصب لوله پنج لایه نیاز به دانش و مهارت دارد و باید از ابزار و تجهیزات مناسب برای برش و شکل دهی لوله ها استفاده کرد. نصب این لوله ها یک فرایند تخصصی است که دانش فنی و استانداردهای ایمنی را می طلبد.
از انواع لوله پنج لایه در سیستم لوله کشی آب گرم و سرد ساختمان ها، انتقال فاضلاب، انتقال سیالات در سیستم های تهویه و در صنایع پزشکی و بیمارستانی استفاده می شود.