سازهها معمولا نیروهای کششی و فشاری زیادی را تحمل میکنند، بنابراین باید به گونهای طراحی و اجرا شوند که مقاومت کافی را در برابر نیروهای مختلف داشته باشند. به همین دلیل برای افزایش استحکام سازهها از میلگرد استفاده میشود. میلگردها انواع مختلفی دارند و به همین علت در صنعت ساختوساز بسیار پرکاربرد هستند. میلگرد خرک یکی از انواع میلگرد بوده که دارای ویژگیهای منحصربهفردی است و برای افزایش مقاومت ساختمانها از آن استفاده میشود. در ادامه مقاله به این میلگرد و کاربردهای آن خواهیم پرداخت. برای اطلاع از قیمت میلگرد خرک و سایر انواع این محصول میتوانید به سایت مرکزآهن مراجعه کنید.
آرماتور خرک یک نمونه از میلگردهایی است که در آرماتوربندی فونداسیون از آن در صنعت ساختوساز استفاده میشود. این نوع آرماتور برای ساخت سازه کاربردی ندارد و صرفا برای پایدارسازی و استحکام مش فوقانی فونداسیون استفاده میگردد. آرماتور خرک پس از ایجاد مش تحتانی برای ایجاد حدفاصل میان مش فوقانی و تحتانی استفاده میشود. این نوع میلگرد به صورت عمودی روی مش تحتانی فونداسیون قرار میگیرد.
در ادامه به بررسی برخی از مهمترین کاربردهای این محصول میپردازیم.
برای آنکه بدانیم این نوع میلگرد در کدام مرحله از اجرای فونداسیون استفاده میشود لازم است تا با مراحل فونداسیون آشنا شویم. در ادامه مراحل فونداسیون آورده شدهاند. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به مقاله فونداسیون چیست مراجعه کنید.
برای جلوگیری از برخورد مستقیم بتن اصلی با زمین، از بتن مگر استفاده میکنیم. ضخامت و عیار این بتن به ترتیب برابر است با ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر و ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم سیمان در مترمکعب.
بتن برخلاف فولاد در برابر نیروهای کششی، مقاومت کمی دارد. به همین دلیل برای بالا بردن مقاومت سازه از میلگردهای ساده و آجدار استفاده میشود. این مرحله به علت سنگینی بار فونداسیون باید با دقت زیاد انجام شود. بعد از اجرای مش تحتانی باید از میلگرد خرک برای ایجاد حدفاصل بین مش بالایی و مش زیرین استفاده گردد. هرگز نباید از این نوع میلگرد بعد از بتن مگر استفاده شود، زیرا باعث زنگزدگی میلگردهای اصلی خواهد شد.
معمولا این مرحله با سه روش متفاوت انجام میشود که در ادامه متن به آنها و کاربردهایشان اشارهشده است.
روش اول: قالببندی با آجر
این روش بیشتر برای پروژههای کوچک مورداستفاده قرار میگیرد. برای آنکه بتن از آجر جدا شود و تماس مستقیم با آن نداشته باشد، از پلاستیک به عنوان کاور استفاده میکنند.
روش دوم: قالببندی تختهای
این روش برای کلافهای قائم و فوقانی کاربرد دارد. برای جدا شدن بتن از تخته، از روغن استفاده میشود و قبل از شروع کار به تختهها روغن زده خواهد شد. روغن نباید روی میلگردها ریخته شود، زیرا در این صورت آنها به بتن متصل نمیگردند.
روش سوم: قالببندی فلزی
این روش برای پروژههای بزرگ مناسب است و برای کلافههای تحتانی کاربرد دارد. در این روش نیز از روغن استفاده میشود.
مرحله چهارم: بتنریزی پی
بتن را باید از مصالحی مانند سیمان، ماسه، آب و… ساخت. البته میتوان برای سرعت بخشیدن کار از بتنهای آماده نیز استفاده کرد.
مرحله پنجم: باز کردن قالبها
زمانی که بتن سفت شد، باید قالبها را باز کرد. زمان باز کردن قالبها برای هر سازه با توجه به اندازه آن سازه، متفاوت است.
نکات کلیدی در زمان استفاده از میلگرد خرک و انجام فونداسیون
ابعاد و طول این نوع میلگرد با توجه به شرایط، متغیر و برای هر سازه، متفاوت است. در متن زیر نکات لازم در رابطه با محاسبه ابعاد و طول آن آورده شده است:
برای به دست آوردن ارتفاع خرکها باید به روش زیر عمل کرد:
لازم است به این نکته توجه شود که فرمول بالا تنها برای فونداسیونهای گسترده که دو لایه مش با چشمههای کوچک دارند، مناسب است. در فونداسیونهای نواری، ارتفاع خرک به روش زیر تعیین میشود:
جمعبندی
در پیها نمیتوان از خاموتها استفاده کرد. بنابراین برای آنکه بتوان آرماتورهای بالایی را بست، لازم است از آرماتورهای پایدار که همان میلگردهای خرک هستند، استفاده کرد. همچنین باید توجه داشت که ابعاد خرک یعنی ارتفاع، عرض خرکها، عرض پایهها و همچنین فاصله و … نکات مهمی در هنگام اجرای میلگرد خرک هستند. این موارد باید طبق استانداردها و اصول گفتهشده انتخاب شوند. باید توجه داشت که ابعاد، سایز و اندازه میلگردها به گونهای انتخاب شوند که هنگام اجرای آرماتورها و بتنریزی جابهجا نشوند. بدین ترتیب میتوانند بتن را در همه قسمتهای فونداسیون پوشش دهند. در آخر لازم است به این نکته توجه کنیم که برای استفاده از میلگردهای خرک باید با ویژگیها و کاربرد آنها آشنایی کافی داشته باشیم. قیمت خاموت و خرک را میتوانید به صورت روزانه در سایت مرکزآهن مشاهده کنید.