کلمه پروفیل یک اصطلاح رایج برای نام گذاری انواع قوطی های فولادی در بازار بوده که یکی از محصولات پرفروش در صنعت ساخت و ساز به شمار می روند. با این حال از لحاظ لغت پروفیل به تمامی مقاطع فولادی شامل ناودانی، میلگرد، تیرآهن و … اطلاق می گردد. قوطی در بازار به شکل های مربع و مستطیل موجود بوده و از فرمینگ ورق تولید می شود. پروفیل های موجود در بازار به چهار دسته کلی پروفیل ساختمانی، صنعتی، مبلی و پروفیل زد تقسیم بندی می شوند که هریک دارای کاربرد و ظاهر متفاوتی می باشند از این رو لازم است پیش از خرید در خصوص این محصولات اطلاعات کافی را کسب نمایید. در ادامه شما را با انواع پروفیل و تفاوت پروفیل صنعتی و ساختمانی آشنا خواهیم کرد.
جهت مصارف صنعتی عموما از پروفیل هایی با ابعاد بالاتر و ضخامت بیشتر استفاده می شود. این مقاطع در صنعت با نام پروفیل صنعتی یا ستونی شناخته شده و به دلیل استحکام بالایی که دارند در کارخانه ها و همچنین ساخت خودرو مورد استفاده قرار می گیرند. برخلاف پروفیل های ساختمانی، این دسته از مقاطع در تیراژهای کم تری تولید شده و دارای کاربرد محدودتری نیز می باشند. این پروفیل ها از ورق هایی با ضخامت بالا (1.5 میلی متر و بیشتر) تولید شده و از این رو در بازار با نام پروفیل سنگین نیز شناخته می شوند.
به دلیل تولید این محصول از ورق سیاه، قیمت پروفیل صنعتی ارتباط مستقیمی با نوسانات نرخ ورق سیاه دارد. از دیگر عوامل موثر بر قیمت این محصول می توان به وزن پروفیل صنعتی اشاره کرد که مستقیما با ابعاد و وزن ورق اولیه مرتبط می باشد. برای تولید پروفیل های صنعتی از استانداردهای ملی INSO 17003-1 و INSO 17003-2 استفاده می شود به دلیل کاربرد مهم، معمولا دارای وزنی استاندارد می باشند. شکل ظاهری پروفیل های صنعتی به صورت چهارگوش بوده و در محدوده اندازه 10 تا 400 میلی متر می باشند. با این حال شما می توانید براساس نیاز خود سایزهای مختلف از این محصول را سفارش دهید.
از ویژگی های مهم پروفیل های صنعتی که سبب محبوبیت آن ها در بازار گشته است می توان به قابلیت جوش پذیری مطلوب، وزن کم در مقابل ضخامت بالا، کاربرد متنوع، ساخت و شکل دهی راحت و استحکام کششی بالای آن ها اشاره کرد. این محصول در کنار مزایای ذکر شده دارای معایبی نیز می باشد که از جمله آن ها می توان به تعداد کارخانه های اندک تولیدی، قیمت بالا و عدم ایجاد طراحی های ظریف توسط آن اشاره کرد.
پروفیل های صنعتی همان طور که از نامشان مشخص است عموما برای استفاده در صنایع کاربرد دارند. این پروفیل ها به دلیل استحکام و ضخامت بالا یکی از گزینه های مناسب برای صنایع نظامی، ساخت تجهیزات صنعتی، پل ها و تابلوهای تبلیغاتی می باشند. یکی از کاربردهای مهم و اساسی این پروفیل ها ساخت ستون می باشد. در مقاله استفاده از قوطی برای ستون به طور مفصل توضیح دادیم که قوطی های سنگین یکی از گزینه های اصلی برای ساخت ستون سازه ها می باشند. در این موارد داخل فضای خالی قوطی با بتن پر شده و یا داخل آن را یک لوله قرار داده و اطراف آن را بتن ریزی می کنند. به دلیل هزینه کم و نیز استحکام بالای قوطی های سنگین، استفاده از آن ها برای ساخت ستون سازه رواج یافته است. از دیگر کاربردهای پروفیل صنعتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
چنانچه شما در حال ساخت یک پروژه ساختمانی می باشید قطعا تاکنون به این دسته از پروفیل ها نیاز پیدا کرده اید. پروفیل ساختمانی پرمصرف ترین محصول در میان انواع مقاطع فولادی بوده و در ساخت میز، صندلی و انواع در و پنجره مورد استفاده می باشد. ابعاد پروفیل های ساختمانی معمولا کوچک بوده و دارای تنوع بسیار زیادی می باشند.
ابعاد این محصول از 20*20 و 20*30 شروع شده و تا سایز 90*90 و 100*100 نیز موجود می باشد. همچنین ضخامت این پروفیل ها کم بوده و معمولا از ورق 2، 2.5، 3 و 4 میلی متر تولید می شوند. با این حال پروفیل های ساختمانی به دلیل ضخامت پایینی که دارند استحکام بالایی نداشته و از این رو برای مصارف صنعتی کاربردی ندارند.
تفاوت ابعاد پروفیل صنعتی و ساختمانی
یکی از مهم ترین تفاوت های پروفیل صنعتی و ساختمانی ابعاد این دو محصول می باشد. همان طور که ذکر شد ابعاد پروفیل صنعتی نسبت به پروفیل های ساختمانی بیشتر بوده و از ورق هایی با ضخامت بالاتر تولید می شوند. به همین دلیل پروفیل های صنعتی دارای استحکام بالاتری هستند و در صنایع کاربرد بیشتری دارند.
تفاوت کاربرد پروفیل صنعتی و ساختمانی
پروفیل های صنعتی در کاربردهایی که نیاز به تحمل بار بالا و استحکام زیادی دارند مورد استفاده قرار گرفته و پروفیل های ساختمانی برای استفاده در مواردی که نیاز به استحکام بالا نداشته و زیبایی ظاهر اهمیت بیشتر دارد مناسب است. بنابراین به طور کلی می توان گفت که کاربرد پروفیل های صنعتی مختص صنایع بزرگ مانند صنایع نظامی و یا خودروسازی بوده و پروفیل های ساختمانی محدود به استفاده در تولید درب و پنجره و یا سازه های فلزی می باشند. هنگام خرید پروفیل بایستی به نوع کاربرد موردنظر خود دقت نمایید برای مثال برای مصارفی که نیاز به دقت ابعادی بالایی داشته باشند نیاز به پروفیل هایی با دقت ابعادی بالا و کیفیت مناسب می باشد. بنابراین توصیه می شود پیش از خرید پروفیل نوع و کاربرد محصول موردنظر خود را به فروشنده توضیح دهید تا براساس نوع مصرف شما بهترین پروفیل به شما پیشنهاد داده شود. همچنین در برخی کاربردها نیاز به پروفیل هایی با استحکام بالا نمی باشد بنابراین در این کاربردها می توانید به جای استفاده از پروفیل هایی با کیفیت و قیمت بالا از محصولاتی با کیفیت پایین تر استفاده نموده و به این صورت در هزینه های مصرفی صرفه جویی نمایید.
تفاوت قیمت پروفیل صنعتی و ساختمانی
به دلیل وزن بالاتر و ضخامت بیشتر پروفیل های صنعتی، قیمت این محصول نسبت به پروفیل های ساختمانی بیشتر می باشد. بزرگ بودن ابعاد پروفیل های صنعتی و ضخامت بالا سبب صرف زمان و هزینه زیادی برای تولید این محصول شده و از این رو قیمت نهایی آن بیشتر می باشد. به دلیل بالاتر بودن قیمت پروفیل صنعتی بهتر است پیش از خرید از وزن و ابعاد موردنظر خود مطمئن شوید.
جمع بندی
پروفیل های صنعتی امروزه به یکی از نیازهای اساسی صنایع بزرگ تبدیل شده اند از این رو افزایش دانش در خصوص استفاده از این محصولات امری ضروری می باشد. این پروفیل ها با ابعادی بالاتر از 12 سانتی متر و ضخامت بالای 6 میلی متر سازه هایی عظیم محسوب شده و کیفیت و قیمت آن ها بر هزینه نهایی پروژه ها تاثیر بسزایی دارد. بنابراین لازم است پیش از خرید این محصول اطلاعات کاملی در خصوص آن داشته باشید. در این مقاله به بررسی ویژگی های پروفیل صنعتی و تفاوت آن با پروفیل های ساختمانی پرداختیم. شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص این محصول با شماره های درج شده در سایت تماس گرفته و از کارشناسان مجموعه راهنمایی بخواهید.