پروفیل UPVC چیست؟ کاربرد و ویژگی پروفیل UPVC

3 ماه پیش3407بازدید0دیدگاه0امتیاز (0 رای)
پروفیل UPVC چیست؟ کاربرد و ویژگی پروفیل UPVC
احتمالاً نام پی‌وی‌سی زیاد به‌گوشتان خورده است. این ماده، با نام شیمیایی پلی وینیل کلراید، یکی از محصولات صنعت پتروشیمی می‌باشد که کاربردهای زیادی در صنایع مختلف دارد. وقتی پی‌وی‌سی را بدون پلاستیک‌سازها می‌سازند، ماده‌ای سخت به‌دست می‌آید که UPVC نام دارد. پروفیل UPVC در ساخت درب و پنجره‌های دوجداره، لوله‌های مخصوص انتقال آب آشامیدنی و زهکشی کاربرد دارد. در این مقاله، با این محصول ارزشمند پتروشیمی، ویژگی‌ها، مزایا و معایب آن آشنا خواهیم شد. جالب است بدانید قیمت پروفیل در انواع مختلف در سایت مرکزآهن قابل بررسی روزانه است.

آشنایی با پروفیل UPVC

پروفیل‌ها، مقاطع باز یا بسته‌ای هستند که بر اساس کاربرد، نوع، وزن و .... دارای انواع مختلفی هستند. یکی از انواع پروفیل، UPVC یا unplasticized ploy vinyl chloride نام دارد. این نوع پروفیل، یکی از مقاطع پرکاربرد در ساخت پنجره‌های دوجداره می‌باشد. UPVC، در واقع همان پی‌وی‌سی است که در ساختار آن از مواد پلاستیک‌ساز یا روان‌کننده استفاده نشده باشد. وقتی مواد روان‌ساز در ساختار شیمیایی یک ماده استفاده می‌شود، آن ماده خاصیت انعطاف‌پذیری و نرمی پیدا می‌کند که در برابر حرارت نیز مقاومت کمی دارد. پروفیل‌های UPVC، به‌علت عدم استفاده از این مواد در ساختارشان، سخت هستند و مقاومت بالایی در برابر حرارت دارند. آشنایی با پروفیل UPVC کاربردهای پروفیل UPVC: پروفیل UPVC که به آن پی‌وی‌سی سخت یا بدون پلاستیک هم می‌گویند، نوعی مقطع غیرفلزی است که نیاز اندکی به تعمیر و نگهداری دارد. از این محصول، به‌عنوان یک جایگزین مناسب برای چوب‌های ساختمان‌سازی یاد می‌شود. می‌توان از UPVC برای ساخت قاب پنجره‌‌های دوجداره در ساختمان‌های جدید یا جایگزین پنجره‌های تک جداره قدیمی استفاده کرد. این پروفیل برای انواع مختلف زه‌کشی نیز مصرف دارد. کاربرد این نوع پروفیل تنها محدود به ساخت پنجره‌های دوجداره نیست. لبه‌های بام که به روف‌لاین یا فاسیا نیز معروف هستند، با استفاده از این پروفیل ساخته می‌شوند. لوله‌های UPVC، جایگزین بسیار مناسبی برای لوله‌های فولادی یا چدنی در خطوط انتقال آب هستند. همچنین از آن‌جا که این پروفیل مقاومت بالایی در برابر مواد شیمیایی دارد، برای لوله‌های فاضلاب، تخلیه مایعات و ناودان نیز کاربرد دارد. ویژگی‌های پروفیل UPVC: یکی از ویژگی‌های پروفیل‌های UPVC، ارزان‌تر بودن آنها نسبت به مصالح ساختمانی دیگر مانند چوب و آلومینیوم است. به‌همین دلیل می‌باشد که امروزه استفاده از آنها برای ساخت درب منازل و سازه‌های گلخانه‌ای رواج پیدا کرده است. این نوع پروفیل قابلیت ترکیب با فلزات را نیز دارد. در ساخت پروفیل‌های UPVC، پلیمر وینیل با اتم‌های کلر متصل می‌شود. البته هیچ ماده پلاستیک‌ساز یا روان‌کننده میان آنها یا در کنار آنها قرار نگرفته است. از این رو، برخلاف پروفیل‌های پی‌وی‌سی که نرم و منعطف هستند، استحکام و سختی بالایی دارند. برخلاف پروفیل‌های فلزی، این نوع پروفیل دچار زنگ‌زدگی نمی‌شود. به همین دلیل نیازی به رنگ‌آمیزی یا روکش کردن با مواد ضدزنگ ندارد. علاوه بر این، تنها نگهداری که این نوع پروفیل نیاز دارد، پاک کردن با یک پارچه مرطوب، آن هم هر چند سال یک‌بار است.

مراحل ساخت پروفیل UPVC

اصلی‌ترین ماده برای ساخت UPVC، مونومر وینیل کلراید است که از ترکیب وینیل (یکی از مشتقات نفت) با گاز کلر به‌دست می‌آید. این مونومرها تحت یک واکنش شیمیایی که به آن پلیمریزاسیون می‌گویند، به پلی وینیل کلراید تبدیل می‌شوند. مولکلو‌های پلی وینیل کلراید، مولکولی بزرگ با جرم مولکولی چندین برابر مولکول اولیه یعنی مونومر وینیل کلراید هستند. پروفیل‌های UPVC علاوه بر این ماده، به‌طور کلی، طی دو مرحله ساخته می‌شوند: (1) میکس مواد اولیه و (2) اکسترود مواد اولیه.
  • میکس مواد اولیه
در این مرحله پودر پی‌وی‌سی با مواد دیگری که در بالا بردن کیفیت محصول نهایی نقش دارند، مخلوط می‌شود. این مواد افزودنی شامل ضربه‌گیرها، مواد ضد احتراق، فیلرها (پرکننده‌ها)، لوبریکنت‌های داخلی و خارجی، کمک‌کننده‌ها و پیگمنت‌ها (رنگ‌های صنعتی) هستند. یکی از مواد افزودنی مهم در ساخت ‌UPVC، دی‌اکسید تیتانیوم است که یک پیگمنت یا رنگ صنعتی به‌شمار می‌رود. افزودن این ماده، باعث مقاومت UPVC دربرابر رنگ‌پریدگی ناشی از اشعه فرابنفش (UV) می‌شود. دی‌اکسید تیتانیوم در تنظیم شفافیت رنگ پروفیل نیز اثر دارد. پودر (رزین) پی‌وی‌سی که در ساخت پروفیل‌های UPVC به‌کار برده می‌شود، از نوع S است که گریدهای مختلفی دارد. هرچه گرید پودر بیشتر باشد، مقاومت مولکولی آن بالاتر است و در نتیجه محصول نهایی کیفیت بهتری خواهد داشت. پس از مخلوط کردن یا میکس مواد اولیه، این مواد با استفاده از لوله به تانک‌ها یا مخازن نگهداری منتقل می‌شوند. مواد بین 16 تا 24 ساعت در مخازن باقی می‌مانند تا الکتریسیته ساکن آنها از بین برود و با دمای محیط، هم‌دما می‌شوند.
  • اکسترود مواد اولیه
مواد مخلوط‌شده که به قدر کافی استراحت کرده‌اند، به‌صورت اتوماتیک به درون دستگاه اکسترودر ریخته می‌شوند. چرخ دنده‌های حلزونی این دستگاه با یک دمای مشخص حرکت می‌کنند و مواد اولیه را به خمیری بدون خلل و فرج تبدیل می‌نمایند. مواد خمیری با حرکت دورانی چرخ‌ دنده‌ها به سمت قالب هدایت می‌شوند. قالب‌ها بسته به نوع پروفیل، ساختار متفاوتی دارند. دمای اکسترودر به‌ویژه در قسمت انتهای آن، بسیار بالا است (در حدود 200 درجه سانتی‌گراد). بنابراین امکان تغییر شکل و تثبیت ساختار پروفیل وجود دارد. در مرحله بعد، پروفیل از حمام آب خنک و غلطک‌های کشنده عبور داده می‌شود تا سخت گردد. آب اضافه، با استفاده از دمنده‌هایی که بعد از مخزن (تانکر) آب قرار گرفته‌اند، خشک می‌شود و اطلاعات پروفیل ساخته‌شده توسط جت پرینتر بر روی آن چاپ می‌گردد. پروفیل‌های تولیدشده به قسمت بسته‌بندی ارسال می‌شوند و لیبل می‌خورند. مراحل ساخت پروفیل UPVC

انواع پروفیل UPVC

بر اساس نوع مقطع، پروفیل‌های UPVC را می‌توان به انواع زیر تقسیم کرد:
  • پروفیل فریم یا چهارچوب: این نوع از پروفیل‌های UPVC، پرمصرف‌ترین نوع هستند و برای چهارچوب درب و پنجره استفاده می‌شوند. به نحوی میتوان این مقطع را در دسته پروفیل درب و پنجره قرار داد.
  • پروفیل مولیون یا میانی: این نوع از پروفیل در دو سری 60 و 70 تولید می‌گردد. 60 و 70 به کف پروفیل اشاره دارد که به‌ترتیب معادل 6 و 7 سانتی‌متر است. از این پروفیل، برای ساخت درب و پنجره‌های دوجداره استفاده می‌شود.
  • پروفیل سش یا بازشو: شکل استاندارد این پروفیل‌ها، حرف S انگلیسی است و انواع مختلفی دارد. پروفیل‌های بازشو پنجره، بازشو درب و بازشوی کشویی در این دسته قرار می‌گیرند.
  • پروفیل پانل: دیواره داخلی و خارجی این نوع پروفیل معمولاً 10 سانتی‌متر و عرض آن 2 سانتی‌متر است. از این نوع پروفیل برای پوشاندن درب و پنجره‌های UPVC استفاده می‌شود.
  • پروفیل زهوار: از این پروفیل برای زه‌کشی استفاده می‌گردد. پروفیل‌های زهواره دو دسته هستند:
o تک جداره (برای نگه‌داشتن شیشه‌های تک جداره 4 میلی‌متری) o دوجداره (پروفیل دکوراتیو، برای نگه‌داشتن شیشه‌های دوجداره 20 میلی‌متری)
  • پروفیل لوله و اتصالات لوله‌ای: این نوع پروفیل برای ساخت پنجره‌های با قاب هلالی افقی استفاده می‌شود.
انواع پروفیل upvc

ویژگی پروفیل UPVC

به‌طور کلی، پروفیل UPVC دارای ویژگی‌های زیر است:
  1. سخت و غیرقابل انعطاف
  2. ارزان‌تر بودن نسبت به مقاطع چوبی و فلزی
  3. دوام و ماندگاری بسیار بالا
  4. نیاز کم به تعمیر و نگهداری
  5. عدم نیاز به رنگ آمیزی
  6. ضد آب
  7. عایق صدا و آلودگی‌های صوتی
  8. تمیز کردن آسان (با یک دستمال نم‌دار به‌راحتی تمیز می‌شوند)
  9. تحمل بالا در برابر حرارت یا تابش مستقیم نور خورشید
  10. مقاوم در برابر اشعه فرابنفش (UV)
  11. قابل بازیافت
  12. رسانایی حرارتی بسیار کم و در نتیجه بهره‌وری انرژی بالا
  13. عایق الکتریسیته

مزایا و معایب پروفیل UPVC

در این مقاله، درباره ویژگی‌های پروفیل‌های UPVC زیاد صحبت کردیم. قیمت پروفیل آلومینیوم درب و پنجره، عایق بودن در برابر انتقال حرارت و نیاز کم به تعمیر و نگهداری از جمله مزایای اصلی این نوع پروفیل به‌شمار می‌روند. در عین حال، پروفیل‌هایUPVC معایبی هم دارند. به‌واسطه وزن سبک، اگر بار اعمالی روی این پروفیل زیاد باشد، مستعد کج شدن، خم شدن و اعوجاج است و مقاومت پروفیل‌ آلومینیوم را ندارد. همچنین، حرارت خیلی زیاد باعث آب شدن و تغییر شکل فیزیکی و شیمیایی آنها می‌شود. جمع‌بندی در این مقاله، با پروفیل UPVC همچنین مراحل تولید، انواع، ویژگی‌ها، مزایا و معایب آن آشنا شدیم. اگر میخواهید تفاوت پروفیل upvc و pvc را نیز بدانید می توانید به مطلب لینک شده مراجعه کنید. این نوع پروفیل، یک جایگزین مناسب برای پروفیل‌های چوبی و فلزی ساختمان‌سازی است. با ‌توجه به تمایل اکثر کشورها برای بهینه‌سازی مصرف انرژی در ساختمان‌ها، صنعت ساخت این نوع پروفیل، روز به روز گسترش و رواج بیشتری پیدا می‌کند.
سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد