هزینه های مربوط به ساخت ساختمان، شامل موارد بسیاری است؛ این هزینه ها شامل قسمت های کلان از بهای خرید زمین، گرفتن پروانه، تهیه نقشه، تاییدیه نظام مهندسی، خرید مصالح و قیمت مصالح فولادی اعم از قیمت تیرآهن، میلگرد، اجرت ساخت، هزینه های مربوط به خرید خدمات شهری آب، برق، گاز، تلفن، مخارج مربوط به تاسیسات الکتریکی و مکانیکی، مجوزهای پایان کار و تفکیک سند و بسیاری از هزینه ها که ممکن است در پیش بینی ها لحاظ نشوند!
قبل از این که ساخت و ساز را شروع کنیم لازم است یک برآورد کلی از هزینه ساخت اسکلت بتنی، داشته باشیم! باید بدانیم به طور نسبی قیمت تمام شده ساختمان اسکلت بتنی، چقدر برایمان آب میخورد؟ معمولا برآورد این هزینه ها و زمان مورد نیاز جهت تکمیل عملیات، باید توسط شرکت های ساختمانی و افراد کارشناس در این زمینه صورت پذیرد. با این حال در ادامه به بررسی قیمت تمام شده ساختمان اسکلت بتنی در سال 1403 خواهیم پرداخت.
هزینه اسکلت بتنی ۱۴۰۳ حدودا برابر است با 9.300.000 تا 18.700.000 تومان؛ هر سال هزینه ساخت هر متر مربع ساختمان توسط سازمان نظام مهندسی به تفکیک محاسبه و ارائه می شود. در ادامه به بررسی قیمت تمام شده ساختمان اسکلت بتنی می پردازیم:
برای اجرای اسکلت بتنی به انواع مختلفی از مصالح و تجهیزات نیاز است. هزینه اسکلت بتنی به عواملی نظیر قیمت اسکلت بتنی، هزینه اجاره تجهیزات و دستمزد نیروی کار بستگی دارد. این هزینه ها می توانند بسته به موقعیت جغرافیایی، شهر و یا منطقه ای که پروژه در آن اجرا می شود، متفاوت باشند. عوامل زیر می توانند قیمت اسکلت بتنی را به صورت مستقیم یا غیر مستقیم تحت تاثیر قرار دهند:
معمولا توصیه می شود از قیمت اجرای اسکلت بتنی بدون مصالح نیز اطلاعات کافی داشته باشید تا بتوانید پیشنهادات مختلف پیمانکاران را مقایسه کرده و گزینه ای را انتخاب کنید که بهترین کیفیت و قیمت را ارائه می دهد.
بر اساس استناد به اعداد و ارقام نظام مهندسی در سال 1403 هزینه ساخت ساختمان در هر متر مربع زیربنا 9.300.000 تا 18.700.000 تومان اعلام شده است. براساس اعلام رئیس سازمان نظام مهندسی درصدهای تعدیل 3 ماهه توسط سازمان برنامه و بودجه در سال 1403 به ارقام فوق افزوده خواهد شد.
البته باید اشاره کرد که این اعداد و ارقام برای کیفیت متوسط هستند؛ در صورت استفاده از مصالح با کیفیت عالی، هزینه هر متر مربع اسکلت بتنی، افزایش خواهد یافت. مواردی که هزینه های قابل توجهی در ساخت و ساز دارند و برای محاسبه قیمت هر متر مربع اسکلت بتنی باید به آن توجه کرد عبارتند از:
البته باید گفت موارد بالا تنها بخشی از هزینه های یک پروژه عمرانی است و این موارد بیشتر در بحث اول ساخت و ساز یعنی در مرحله سفت کاری است.
بهترین فرمول برای تخمین هزینه ساخت هر متر مربع به قرار زیر است:
(میانگین قیمت خرید هر کیلوگرم آهن مصرفی + دستمزد ساخت هر کیلوگرم آهن مصرفی) * کیلوگرم آهن مصرفی در هر متر مربع
آهنی که در هر متر مربع مصرف می شود به عوامل زیادی بستگی دارد اما دو نکته از بقیه مهمتر هستند:
میزان آهن مصرفی در اسکلت بتنی بستگی به نوع سازه و مشخصات آن دارد:
برای محاسبه وزن آرماتور سقف، مقادیر زیر را در نظر بگیرید:
برای محاسبه هزینه هر متر مربع اسکلت بتنی، فرض کنید یک اسکلت دو طبقه با متراژ 100 متر مربع داریم:
برای مثال اگر یک ساختمان 200 متر مساحت داشته باشد و ما بخواهیم از بتن آرمه تیرچه بلوک استفاده کنیم حداقل میزان مصرفی که 40 کیلوگرم میشود را در 200 ضرب کنیم که 8.000 کیلوگرم می شود. جالب است بدانید هرچه تعداد طبقات کمتر باشد به بتن و فولاد بیشتری نیاز است؛ مثلا یک سازه 5 تا 8 طبقه از یک سازه یک تا 3 طبقه به بتن و فولاد کمتری نیاز دارد.
سقف های مختلف بسته به نوع مصالح و پیچیدگی، قیمت های متفاوتی دارند:
در این بین باید دقت کرد که هزینه گچ و آجر نما و ماسه بادی، رنگ و … را هم برای محاسبه هزینه اسکلت بتنی باید حساب کرد:
اگر بخواهیم نسبت وزن میلگرد مصرفی در ستون ها را با توجه به زیربنا محاسبه کنیم باید بدانید که بین 8 تا 12 کیلوگرم بر متر مربع نیاز است و نسبت وزن میلگرد حرارتی به زیربنا یک کیلوگرم در هر متر مربع است. نسبت وزن میلگرد سر تیرچه بین 1 تا 1.2 کیلوگرم بر متر مربع است.
نسبت میلگرد در تیرچه زیربنا بین 6 تا 8 کیلوگرم بر متر مربع است که در حالت کلی به ازای هر متر مربع میلگرد در یک سازه بتنی با سقف دال دو طرفه بین 60 تا 85 کیلوگرم بر متر مربع نیاز است. مثلا برای یک مساحت 200 متری حدود 14000 کیلوگرم میلگرد نیاز است.
با استفاده از محاسبات فوق و درک نحوه محاسبه متراژ اسکلت بتنی، میتوان به یک برآورد نسبتاً دقیق از میزان میلگرد، هزینههای مربوطه و هزینه اسکلت بتنی دو طبقه، سه طبقه و … دست یافت.
هر چقدر که زمان انجام یک پروژه عمرانی مثل ساخت و ساز بیشتر شود هزینه تمام شده آن نیز بیشتر خواهد شد. برای انجام یک ساختمان سازی، دستمزد کارگران که بیشتر اوقات روزمزد هستند به اضافه اجاره وسایل و خدماتی مانند بیمه افراد، عوارض و بخش های عمومی، هزینه بالاسری و … را شامل می شود. هزینه های بالاسری را در دو بخش قرار می دهند: هزینه بالاسری عمومی و بالاسری کاری.
هزینه بالاسری عمومی شامل:
و هزینه بالاسری کاری شامل:
در کل، هزینه ساخت یک واحد مسکونی در سال 1403 نسبت به سال گذشته با افزایش 30 تا 40 درصدی رو به رو بوده است. این افزایش هزینه ها شامل قیمت اسکلت بتنی نیز می شود که به دلیل نوسانات شدید قیمت مصالح، از جمله میلگرد، سیمان و همچنین افزایش دستمزد کارگران به طور چشمگیری افزایش یافته است. در نتیجه، قیمت اسکلت بتنی به عنوان یکی از اجزای کلیدی در سازه های بتنی، سهم بزرگی از این افزایش هزینه ها را به خود اختصاص داده و برآورد هزینه های کلی پروژه های ساختمانی را تحت تاثیر قرار داده است.
سوالات شما
سقف تیرچه بتنی، ارزان ترین سقف در بازار است که بعد از آن تیرچه کرومیت و کامپوزیت از نظر قیمت قرار می گیرند. سقف عرشه فولادی، دال تخت و دال مجوف از گران ترین سقف ها هستند.
(میانگین قیمت خرید هر کیلوگرم آهن مصرفی + دستمزد ساخت هر کیلوگرم آهن مصرفی) * کیلوگرم آهن مصرفی در هر متر مربع
میزان مصرف آهن آلات در اسکلت بتنی از اسکلت فولادی کمتر است. اگر سازه از بتن با قاب خمشی متوسط باشد، بدون در نظر گرفتن وزن آرماتور سقف حدود ۴۰ تا ۵۵ کیلوگرم برای هر متر مربع نیاز به آهن آلات است.