نام میلگرد برای تمامی افرادی که به نوعی با صنعت ساخت و ساز درگیر هستند، نامی بسیار آشنا و پرکاربرد است. میلگرد یک آرماتور و قطعه فولادی طویلی میباشد که در ساخت و ساز کاربرد گسترده دارد. این میلههای طویل را درون بتن قرار میدهند تا مقاومت کششی پایین بتن را جبران کند و به آن استحکام و مقاومت کششی لازم را بخشد. اگر درون بتن از میلگرد استفاده شده باشد، نام بتن به بتن آرمه تغییر میکند. این محصول در کشورهای مختلف با استانداردهای متفاوتی تولید میشود و هر استاندارد دارای طبقهبندی خاصی از نظر خواص مکانیکی فولاد است. میلگردها دارای دو نوع ساده و آجدار هستند که در این مقاله به بررسی تفاوت میلگرد ساده و آجدار میپردازیم. برای اطلاع از قیمت میلگرد ساده و آجدار می توانید به سایت مرکزآهن مراجعه نمایید.
میلگردها به دو دسته ساده و آجدار تقسیم میشوند. نوع ساده آن بدون دنده و سه نوع دیگر دارای برآمدگی بوده که دنده یا آج نامیده و مصارف گوناگونی دارند. میلگرد یا فولاد A1 از نوع فولاد صاف یا میلگرد ساده است و در دسته میلگردهای نرم قرار میگیرد و فولادهای A2 و A3 و A4 از نوع آجدار هستند که تنش و پارگی جریان بیشتری نسبت به میلگردهای ساده دارند و در موارد زیادی مورداستفاده قرار میگیرند. برای بررسی تفاوت میلگرد ساده و آجدار در ابتدا باید به بررسی ویژگیهای میلگرد ساده و آجدار بپردازیم.
میلگرد ساده
سطح میلههای فولادی این میلگرد، به شکل ساده، گرد و بدون آج روی بدنه است. در صنعت به این نوع میلگرد، میلگرد نرم یا میلگرد A1 میگویند. آنها در اندازه قطرهای مختلف از 6 تا 20 میلیمتر موجود هستند. در بازار مصرف میلگردهای A1 به طول 6 تا 12 متر را میتوان مشاهدهکرد که از خانواده میلگردهای شکلپذیر میباشد.
این میلگرد بهدلیل نداشتن آج در عملیات حرارتی کاربرد دارد و از آنجایی که کربن بسیار کمی در ترکیب شیمیایی استفاده میشود، میتوان از آن در خمش و خمش مجدد استفاده کرد. تغییر شکل در میلگرد ساده تا 25 درصد میباشد. مورد مصرف این نوع از میلگردها در رولپلاکها، جاییکه نیاز است میلهها در فضایی فلزی یا کاغذی بلغزند، در مارپیچ ستونها و در اتصالات انقباضی موجود در جادهها و باندها میباشد.
این میلگردها برشپذیری و خمپذیری خوبی دارند. اما چون اتصال محکمی بین این میلگردها و بتن ایجاد نمیشود، برای ساختوساز، ساخت پلها و سازههای سنگین توصیه نمیشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این محصول می توانید به مقاله میلگرد ساده چیست مراجعه نمایید.
میلگرد آجدار
میلگردهای فولادی تغییر شکلیافته یا آجدار دارای آجها و برآمدگیهایی بهصورت یکنواخت، دوکیشکل، مارپیچی و یا ترکیبی در سطح میلگرد است. مشکل عمدهای را که میلگرد فولادی ساده بهدلیل لغزش با آن مواجه میشود کاهش میدهد و اتصال خوبی بین بتن و میلگرد ایجاد میکند.
خواص کششی این نوع میلگرد به نسبت سایر میلگردها بیشتر میباشد. این میلهها را در مقاطع از قطر 6 تا 50 میلیمتر تولید و روانه بازار میکنند. همانطور که گفتهشد، میلگردهای A2، A3 و A4 در این دسته قرارمیگیرند که در این بخش به بررسی اجمالی آنها میپردازیم.
در این میلگرد آج روی بدنه وجود دارد که این برآمدگیها در امتداد بدنه یکنواخت و همه در یکجهت هستند. در اصطلاح این میلگرد را نیمه ترد میگویند. مصارف میلگرد A2 در امور ساختمانی بوده و بهتراست که از این نوع میلگرد در عملیاتی مانند خمکاری و جوشکاری استفاده نشود. همچنین تغییر شکل در این نوع میلگرد 19 درصد میباشد. نام دیگر این نوع میلگرد، میلگرد آجدار حلزونی است.
در شکل ظاهری این نوع میلگردها، برجستگیها درجهت طول بهصورت شیاری، جناقی، هفت و هشتی میباشد. امکان تغییرشکل و شکلپذیری این میلگرد نسبتبه دو مورد قبلی کمتراست و به میزان تنها 14 درصد خواص شکلپذیری دارد. این نوع میلگرد برای جوشکاری اصلا مناسب نمیباشد.
شکل آج در این میلگرد شبیه A3 است. تنها تفاوت در میلگرد A4 این میباشد که تیرها در جهت مخالف و در امتداد میلگرد قرار میگیرند. این نوع میله جزء میلگردهای بسیار سخت است و در کارهای سازهای استفاده میشود. نام دیگر این نوع میلگرد، دنده مرده میباشد. این محصول نسبتبه سایر انواع آن قیمت بالاتری دارد. عمدتا فاکتورهایی مانند کیفیت و نوع فولاد مصرفی در میلگردها باعث تفاوت قیمتی در آنها میشود. برای بررسی تفاوت انواع میلگرد می توانید به مقاله مربوطه در سایت مرکزآهن مراجعه نمایید.
در این بخش به بررسی تفاوت میلگرد ساده و آجدار از زوایای مختلف میپردازیم و فرق میلگرد ساده و آجدار را توضیح میدهیم.
تفاوت از نظر سایز
معمولا تمامی میلگردها را براساس معیارهایی که استانداردهای مختلف توصیه کردهاند، تولید و روانه بازار میکنند. بنابراین باید گفت که میلگردها ازنظر وزن و سایز در اندازههای دقیق ساخته میشوند. تفاوت این دو نوع میلگرد ازنظر سایز را میتوان بهصورت زیر بیانکرد:
تفاوت از نظر شکل ظاهری
تفاوت میلگرد ساده و آجدار ازنظر شکل ظاهری دقیقا بهخاطر وجود یا عدموجود برآمدگیها یا آج روی سطح آنها است. میلگرد ساده روی سطحش هیچ برآمدگی ندارد ولی میلگردهای آجدار برآمدگیهایی به صورتهای مختلف روی سطحشان دارند.
تفاوت ازنظر مواد تشکیلدهنده
ازنظر مواد تشکیلدهنده، تفاوتی بین میلگردهای ساده با آجدار وجود ندارد. ولی بهطورکلی میلگردها ازنظر مواد تشکیلدهنده به چند دسته طبقهبندی میشوند، شامل:
تفاوت ازنظر خواص مکانیکی
میلگردها بسته به اینکه تحت چه نوع استانداردی تولید شده باشند، خواص مکانیکی متفاوتی دارند. در ایران اکثر میلگردهای فولادی، تولید کارخانهها مطابق با استانداردهای روسیه است. فولادهای تولیدشده در ایران (طبق استانداردهای روسیه) به سه گروه فولاد نوع A1، A2، A3 و A4 تقسیمبندی میشود. تفاوت میلگرد ساده و آجدار ازنظر خواص مکانیکی را میتوان بهصورت زیر بیان کرد:
مقاومت تسلیم و استحکام کششی آن به ترتیب 2400 و 3600 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع است. میلگرد A1 میلگرد داکتیل (ductile) میباشد و میتوان فرآیندهای جوشکاری و تغییر شکل را روی آن انجام داد.
مقاومت یا استحکام تسلیم این میلگرد 3400 و مقاومت کششی آن 5000 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع است. این میلگرد را نیز میتوان جوشکاری و خمکاری کرد، اما توصیه نمیشود.
مقاومت تسلیم این میلگرد 4000 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع و مقاومت کششی آن 6000 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع میباشد. روی این نوع از میلگرد عملیات جوشکاری انجام نمیشود و عمدتا در ساختوساز استفاده میشود.
آجهای این میلگرد بهصورت ترکیبی میباشد. مقاومت تسلیم این میلگرد 5000 و مقاومت کششی آن 6500 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع است.
تفاوت از نظر نحوه تولید
ازنظر نحوه تولید، تفاوتی میان تولید میلگرد ساده و آجدار وجود ندارد. هرچند باید ذکر کرد، به طورکلی دو روش برای تولید میلگرد وجود دارد که طبق شرایط آب و هوایی هر منطقه یکی از این روشها انتخاب میشود. این دو روش به شرح ذیل میباشد:
جمعبندی
میلگردها قطعات فولادی هستند که در صنعت ساختوساز و سایر صنایع کاربردهای گستردهای دارند. میلگردها دارای دو نوع ساده و آجدار هستند. نوع ساده آن سطحی صاف دارد و نوع آجدار آن دارای برآمدگیها و آجهایی است که باعث یکپارچگی و چسبندگی بیشتر میلگرد با بتن میشود. تفاوت میلگرد ساده و آجدار را میتوان در خواص مکانیکی، شکل ظاهری و سایز آنها بیان کرد. با دانستن این تفاوتها بهراحتی میتوان انتخابی مناسب داشت. قیمت میلگرد ساده و آجدار را می توانید به صورت روزانه در سایت مرکزآهن مشاهده نمایید.