ورق فولادی یک محصول فلزی صاف با ضخامت کم است که مقاومت بسیار بالایی دارد. البته اصلا فکر نکنید این ضخامت کم باعث می شود کیفیت مناسبی نداشته باشد. اصلا کار اصلی این نوع ورق ها تحمل بارهای سنگین است.
این محصول برای ویژگی های فوق العاده ای مانند مقاومت بالا، شکل پذیری مناسب و قیمت منصفانه در اکثر صنایع استفاده می شود. البته که با توجه به تنوع بالای ورق ها که با ایجاد تفاوت در درصد کربن، آلیاژهای مختلف و فرآیند تولید ایجاد می شوند باید دقیق بررسی کنید هرکدام چه کاربردهایی دارند. در این مقاله قصد داریم انواع ورق فولاد مبارکه را بررسی کنیم و در مورد مشخصات و کاربردهای آن ها بیشتر بدانیم.
انواع ورق فولاد مبارکه در طیف زیادی برای کاربری های مختلف با مشخصات خاص طراحی و تولید می شود. با توجه به تغییر در درصد کربن موجود در محصول، نوع فلز به کار رفته و فرآیندهای تولید متفاوت این تنوع در محصولات ایجاد شده است. در ادامه متن در مورد انواع ورق فولادی و کاربردهایی که دارند دقیق تر صحبت می کنیم.
به طور کلی می توان گفت که در میان انواع ورق فولاد مبارکه ورق سیاه بیشترین کاربرد را دارد. حتما با شنیدن این نام یک ورق فلزی سیاه را متصور می شوید. اما اصلا اینطور نیست. با توجه به اینکه در بیشتر انواع ورق ها شاهد سطح صیقلی و براق هستیم، این موضوع در ورق سیاه بسیار زیاد به چشم می آید. چرا؟ چون این ورق براق و صیقلی نیست. به همین علت نام ورق سیاه را به آن داده اند.
برای تولید این ورق از انواع ورق فولاد مبارکه، اول شمش های فولادی را تا قبل از دمای ذوب حرارت می دهند تا به صورت مایع نشود و فقط حالت خمیری به خود بگیرد. در مرحله بعد نیز این خمیر را پهن و پخش می کنند. ضخامت این سازه در ابتدا بسیار زیاد است.
با توجه به اینکه خمیر خیلی داغ بوده آن را دائم پهن و پخش می کنند و با آب دمای آن را پایین می آورند تا شکل جسم ثابت شود. بعد دوباره آن را با کوره گرم می کنند تا از مرحله قبل بیشتر پخش شود. آنقدر این کار را انجام می دهند تا ضخامت سازه به یک ورق برسد.
اما این ورق را در چه جاهایی مشاهده می کنیم؟ با توجه به اینکه در ساخت این نوع از انواع ورق فولاد مبارکه از متریال با کیفیت و مرغوب استفاده می کنند و فرآیند ساخت پیچیده ای دارد، هم از لحاظ کارایی بالا و هم از لحاظ کیفیت خود را کاملا ثابت کرده است. به همین علت، قیمت ورق سیاه فولاد مبارکه برای مصرف کنندگان اهمیت زیادی دارد.
بنابراین، صنایع متفاوتی مانند خودروسازی در بدنه و کف خودروها، تانکرسازی، کشتی سازی، لوله های درزدار، انواع پروفیل و… در ساخت وسایل خود از این سازه بهره می برند. البته انواع ورق سیاه با نام های ورق سیاه صنعتی، معمولی، کلاف یا رول، شیت یا فابریک در صنعت وجود دارند که هر کدام از آن ها مشخصه های متفاوتی دارند.
به طور کلی ورق فولاد مبارکه در 2 نوع رول یا شیت به بازار عرضه می شود. مدل شیت یعنی مدل برش خورده که در آن ورق ها را برش داده اند. در این برش متناسب با نیازی که مشتری دارد لبه های آن را به حالت تیز یا منحنی در می آورند.
با توجه به اینکه در ورق های برشی، فقط عمل برش یا شیت کردن انجام می شود، بنابراین تفاوتی از نظر شیمیایی و فیزیکی با مدل رول ندارد. افرادی که وسیله ای برای برش دادن ورق ندارند و می خواهند کالای خریداری شده توسط آن ها حمل و نقل راحت تری داشته باشد، می توانند این مدل را انتخاب کنند.
ورق رنگی، ورق گالوانیزه ای است که روی آن را با یک پوشش رنگی از جنس الکترواستاتیک پوشانده اند. تنوع رنگی این نوع ورق ها تقریبا زیاد است و به چیزی حدود 15 رنگ می رسد. کاربردهای متعدد آن با توجه به رنگی بودن باعث شده به راحتی در آلاچیق، شیروانی ها، سقف سوله، لوازم خانگی و اداری و انواع تجهیزات گرمایشی و سرمایشی رد پای این محصول را مشاهده کنید.
به طور کلی می توان گفت ورق های رنگی را در صنعت ساختمان سازی مانند انواع سقف و نمای داخلی و خارجی ساختمان، صنایع فلزی، ساخت لوازم خانگی، صنایع حمل و نقل مانند اتاقک خودرو، ماشین سنگین و… استفاده می کنند. اما چطور روی ورق گالوانیزه را با پوشش رنگی از جنس الکترواستاتیک می پوشانند؟
در مرحله اول کلاف را به بخش آماده سازی منتقل می کنند و روی سطح آن را کاملا از هرگونه چربی و ناخالصی تمیز خواهند کرد. بعد ورق را از بین غلطک های برس کار عبور می دهند تا سطح آن را کاملا صاف کنند. حالا دوباره با آب سطح آن را کاملا تمیز کرده و اجازه می دهند با هوای گرم، خشک شود. در مرحله بعدی نیز ورق وارد مرحله رنگ آمیزی خواهد شد.
برای رنگ آمیزی فقط از یک پودر پایه پلیمر استفاده می کنند که آن را روی سطح پایینی و بالایی ورق می پاشند و در کوره قرار می دهند. حالا در مرحله آخر رنگ نهایی را برای یکدست شدن با غلتک روی سطح رویی و زیرین می زنند و آن را درون کوره رنگ می گذارند. این رنگ ها انواع متفاوتی دارد و می تواند از نوع پلی استر، اپوکسی، پلی اورتان یا وینیل کلراید باشند.
ورق قلع اندود که بیشتر با نام ورق تین پلیت شناخته می شود نیز از اسم مناسبی برخوردار است. چرا که بین اسم و ماهیت آن تناسب وجود دارد. در حقیقت ورق قلع اندود در میان انواع ورق فولاد مبارکه، بیشتر شبیه به ورق گالوانیزه است.
تنها تفاوت فاحشی که می توانید با آن شباهت را رد کنید در این است که در ورق گالوانیزه از پوشش روی برای سطح استفاده کرده اند. اما در ورق قلع اندود، قلع جای روی قرار دارد. حالا با توجه به اینکه جنس رویه تفاوت دارد در ویژگی های دیگری مانند مقدار چکش خواری، جوش پذیری و خم کاری نیز تفاوت را خواهید دید.
البته که از ویژگی های بارز و کلی تر ورق قلع اندود می توان به سطح صاف و یکنواخت، مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی و رنگ کاری عالی به منظور پیشگیری از فرسایش زودهنگام اشاره کرد. به علاوه در کنار تفاوت فیزیکی، شما تفاوت شیمیایی نیز خواهید داشت.
یکی از انواع ورق فولاد مبارکه ورق اسید شویی است. اما چرا ورق های فولادی را با اسید شست و شو می دهند؟ زمان تولید این نوع ورق حرارت را بالا می برند و بعد از پخش کردن خمیر مدام روی آن آب می پاشند.
این فرآیند پخش تا زمانی که خمیر کاملا نازک و به ضخامت موردنظر نرسد ادامه خواهد داشت و در طی پروسه با توجه به اینکه سازه مدام در حال گرم و سرد شدن است روی سطح آن، اکسید آهن ایجاد می شود. بنابراین، با شست و شوی ورق ها با اسید سعی می کنند این اکسیدهای آهنی روی ورق را از بین ببرند.
این اسید شویی کاملا با دستگاه انجام می شود. به این صورت که ورق بعد از قرارگیری در دستگاه وارد خط تولید می شود و به مخزن پر از اسید که معمولا اسید کلریک است می رود. در نهایت پس از اینکه کاملا سطح ورق ها را با اسید ها شست و شو دادند آن را از دستگاه بیرون می آورند و مجدد به صورت کلاف جمع می کنند. از این نوع ورق بیشتر برای پایه تولید ورق روغنی، تولید لوله های نفت و گاز، صنعت کشتی سازی، رینگ و شاسی بهره می برند.
ورق های فولادی یک ایراد بزرگ داشتند و آن هم این بود که به مرور زمان علی الخصوص در مناطق مرطوب دچار خوردگی و زنگ زدگی می شدند. از طرفی دیگر اگر یک ورق فولادی مقاوم و ضدزنگ طراحی می کردند به دلیل هزینه زیادی که در مراحل تولید لازم داشت، قطعا خریداران استقبال مناسبی از این سازه غیراقتصادی نداشتند.
یکی از راهکارهایی که باعث می شود ورق فلزی در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاوم شود، عایق کردن آن است. از طرفی دیگر برای عایق کردن نیز روش های متفاوتی وجود دارد. اما به طور کلی برای تولید ورق گالوانیزه با استفاده ورق سعی کردند که پیچیدگی کار را کم تر کنند.
به این صورت که در مرحله اول ورق را در وانی پر از مواد مذابی از جنس روی غوطه ور می کنند تا روی تمام سطوح آن به خوبی روی قرار بگیرد و این کار را تا زمانی که مطمئن شوند روی موجود در سطوح ورق روغنی به ضخامت دلخواه رسیده، انجام می دهند و تکرار می کنند.
از دیگر خصوصیات مثبت ورق گالوانیزه در میان انواع ورق فولاد مبارکه می توان به مقاومت در محیط های اسیدی اشاره کرد. از طرفی دیگر با توجه به این که محصول را روکش کرده اند تا مادامی که خراش های سطح آن به اندازه ضخامت روی عمیق نباشد، می توانید مطمئن باشید عمل خوردگی صورت نمی گیرد. به همین علت از ورق گالوانیزه در ساخت انواع تابلوهای برقی، سقف و بدنه سالن و وسایل برقی و ماشین آلاتی مانند لباسشویی استفاده می کنند.
این نام نیز مانند ورق سیاه، هیچ ربطی به روغنی بودن محصول ندارد. بلکه از آنجایی که سطح ورق روغنی بسیار شفاف و صیقلی تولید می شود و این حس را به انسان القا می کند که انگار روی آن را روغن زده اند، تصمیم گرفتند این نام را برای محصول انتخاب کنند.
حالا چرا در میان انواع ورق فولاد مبارکه این نوع را اینگونه طراحی می کنند؟ چون از اول هدف ساخت این محصول همین بوده که به ورق هایی با کیفیت سطحی بالا و ضخامت کم برسند.
به همین دلیل مراحل تولید متفاوتی نیز دارد. برای رسیدن به این براقیت و سطح صیقلی بعد از خروج ورق از کوره و خنک شدن آن، ورق را اسید شویی می کنند و بعد سطح آن را روغن می زنند و دوباره کلاف می پیچند. در مرحله بعد نیز ورق را در دستگاه قرار می دهند تا دستگاه مدام به صورت رفت و برگشت روی آن حرکت کند و این عمل را آنقدر تکرار می کنند تا به ضخامت موردنظر خود برسند.
در مرحله آخر نیز عمل صیقلی کردن سطح را انجام خواهند داد. با توجه به مراحل ساخت و تاکید زیاد روی زیبایی محصول و براقیت آن، ورق روغنی را در قطعات خودرو، لوازم خانگی، مبلمان های اداری، ساخت پانل های غیرقابل انعطاف، ورق پایه برای ورق های گالوانیزه، تولید لوله و… مشاهده می کنید.
در این مقاله به معرفی انواع ورق فولاد مبارکه پرداختیم. قیمت ورق فولاد مبارکه و به طور کلی قیمت انواع ورق را با توجه کیفیت محصول تعیین می کنند. ورق های فولاد مبارکه معمولا کیفیت بسیار بالایی داشته و خریداران زیادی دارند. برای خرید انواع ورق فولاد مبارکه میتوانید با مشاورین ما در مرکز آهن در تماس باشید.
سوالات شما:
این شرکت ورق های فولادی سیاه، برشی، ST37 ،ST52، رنگی، قلع اندود، اسیدشویی، روغنی و گالوانیزه و… را تولید می کند.
این ورق ها در ساخت انواع وسایل آشپزخانه و لوازم خانگی، خودروسازی، ساخت لوله، کشتی سازی، تولید مخزن های گاز و مایع و مخزن های تحت فشار و… استفاده می شود.
ضخامت، عرض، رول یا شیت بودن و فرآیندهای انجام شده در مرحله کنترل کیفی بیشترین تاثیر را روی قیمت انواع ورق دارند.