نکات طلائی که در نبشی کشی ساختمان باید بدانید!

3 هفته پیش7395بازدید0دیدگاه3.3امتیاز (12 رای)
نکات طلائی که در نبشی کشی ساختمان باید بدانید!

یکی از مهم ‌ترین مراحل ساخت هر ساختمان مقاوم ‌سازی آن نسبت به نیروهای خارجی احتمالی مثل نیروهای ناشی از زلزله یا وزش باد می‌ باشد. معمولاً برای این کار از نبشی کشی ساختمان یا موارد دیگر مثل کلاف یا قوطی بسته به نظر مهندس مشاور طرح و کارفرما استفاده می ‌گردد. در صورتی ‌که نبشی کشی ساختمان انجام نشود احتمال تخریب آن در مدت زمان کمتر و یا در اثر بلایای طبیعی بسیار زیاد است. در نتیجه باعث خسارات جانی و مالی بزرگی خواهد شد. بنابراین مهندسین طراح و مشاور باید توجه ویژه ‌ای به تقویت سازه با نبشی کشی ساختمان داشته باشند. شما می توانید ضمن مطالعه این مطلب قیمت نبشی را از لینک آن دریافت نمائید.

نکات طلائی که در نبشی کشی ساختمان باید بدانید!

نبشی کشی ساختمان فلزی

همانطور که در مقدمه نیز اشاره کوتاهی کردیم به ‌طور کلی نبشی کشی ساختمان روشی متداول برای تقویت سازه فلزی نسبت به نیروهای خارجی احتمالی می ‌باشد. در واقع وظیفه نبشی ساختمان این است که نیروهای اضافی وارد شده به دیوارهای ساختمان را به زمین انتقال داده و از تخریب یا آسیب جدی سازه جلوگیری نماید. اگر ساختمان نبشی کشی نداشته باشد استانداردهای مورد نیاز از نظر فنی و مهندسی را ندارد و ممکن است با کوچک ‌ترین نیروی اضافی تخریب شود. این امر به‌ خصوص در ساختمان‌ هایی که برای ساخت دیوارهای سازه فلزی از سفال یا آجر استفاده می‌ شود خطرناک‌ تر است.

آیا نبشی کشی ساختمان همان وال پست است؟

وال پست نام مصالحی است که با آن نبشی کشی انجام می ‌شود. اما می ‌تواند به روش ‌های دیگر مانند قوطی، ناودانی و کلاف نیز اجرا شود. با این ‌حال به دلیل کاربرد وسیع جایگذاری وال پست در سقف ‌ها و دیوارها به وسیله نبشی کشی در ساختمان این دو واژه را به جای همدیگر نیز به کار می ‌برند. در واقع می ‌توان گفت مهم ‌ترین و رایج‌ ترین روش کارگذاری وال پست استفاده از نبشی کشی ساختمان است.

ضوابط نبشی کشی ساختمان

مهندسین مشاور هنگام اجرای نبشی کشی ساختمان باید در نظر داشته باشند که ضوابط و استانداردهای لازم را کاملاً رعایت کنند. در غیر اینصورت تقویت سازه به ‌درستی انجام نمی ‌شود. در نتیجه ساختمان در برابر نیروهای خارجی مثل زلزله دوام نمی‌ آورد و خسارت‌ های ناگواری ایجاد می‌ کند. برای این ‌کار نیز باید ابتدا نقشه ‌های اجرایی دقیقی به همراه جزئیات کامل داشته باشند. در این نقشه‌ ها تمامی مشخصات مورد نیاز برای اجرا، شامل محل اتصال دقیق اجزا به کف دیوار و سقف مشخص شده است.

ضوابط نبشی کشی ساختمان

طریقه نبشی کشی ساختمان

از روی نقشه ‌های آماده شده، ورق ‌های پلیت به ستون ‌ها نصب می ‌شوند و بعد از طریق جوشکاری نبشی کشی انجام خواهد شد. در یک قسمت دیوار بلوک‌ ها به ‌طور کامل کار گذاشته می ‌شوند اما در سمت دیگر باید وال پست ‌ها از وسط بلوک ‌ها عبور داده شوند. برای این‌ کار با اره‌ های مخصوص حفره ‌ای با اندازه و طول مشخص در بلوک ‌ها ایجاد می‌ کنند تا وال پست و پروفیل به‌ راحتی از آن‌ ها عبور داده شود. به یاد داشته باشید که نبشی ‌ها انواع مختلفی دارند و هر نوع از آن ‌ها ضوابط استاندارد متفاوتی هم خواهد داشت که موقع اجرا باید به آن ‌ها توجه شود.

انواع نبشی ‌ها در نبشی کشی ساختمان

نبشی ‌ها از نظر ظاهری با هم تفاوت دارند اما به ‌طور کلی نبشی به شکل L مانندی گفته می ‌شود که از اتصال دو سطح مقطع به ‌صورت عمود بر هم ساخته می ‌شود. در حالت کلی پروفیل‌ های فلزی برای نبشی کشی ساختمان به شکل ‌های زیر تولید می ‌شوند:

  • نبشی پرسی
  • نبشی فابریک
  • نبشی بال مساوی
  • نبشی بال نامساوی
  • نبشی لقمه ‌ای
  • نبشی اسپیرال

اینکه باید از چه نوع پروفیلی برای نبشی کشی هر ساختمان استفاده شود به نظر طراح و نوع طراحی سازه بستگی دارد و ممکن است هر کدام از این‌ ها برای تقویت سازه در برابر نیروهای خارجی استفاده شود.

انواع نبشی فلزی از نظر مصالح

نبشی ‌های ساختمان از نظر مصالح دو حالت زیر را دارند:
  • فلزی: از نبشی ‌های فلزی برای ساختمان ‌های با اسکلت فلزی استفاده می‌ شود. خود نبشی ‌های فلزی نیز در سه شکل متنوع نبشی، ناودانی و قوطی تولید می شوند.
  • بتن آرمه: از بتن آرمه در ساختمان ‌هایی که مصالح بنایی در آن ‌ها به کار رفته است استفاده می‌ کنند.

انواع نبشی فلزی از نظر ظاهر

وال پست ‌ها از نظر ظاهری نیز به دو دسته تقسیم می ‌شوند که عبارتند از:

وال پست ‌های قائم: وال پست های قائم برای دهانه‌ های بزرگ استفاده می ‌شوند. روش اجرای آن ‌ها نیز به این صورت است که از روی تیرآهن طبقه پایین به قسمت زیرین تیرآهن طبقه بالا در ناحیه دهانه جوش می ‌خورند. وال پست‌های افقی: این وال پست‌ ها بیشتر در قسمت دیوارها به کار می ‌روند که به‌ خوبی دیوار را با اسکلت درگیر می‌ کند و با این کار مقاومت سازه را افزایش می‌ دهد.

نبشی کشی دیوارهای پیرامونی

برای نبشی کشی دیوارهای خارجی که با آجر ساخته شده ‌اند از دو روش زیر استفاده می ‌شود:
  1. قبل از اینکه بتن‌ ریزی را انجام دهند پلیت ‌هایی را مشخص می ‌کنند تا بعداً بتوانند به‌ راحتی نبشی‌ ها را در جای مناسب جوش دهند.
  2. از تفنگ ‌های میخکوب استفاده می ‌کنند و با استفاده از آن‌ ها نبشی ‌ها را به ستون ‌ها متصل می‌ کنند. گاهی نیز به جای تفنگ از تسمه‌ های مخصوص برای اتصال نبشی به ستون‌ ها استفاده می ‌شود.

در هر دو روش گفته شده بعد از اینکه نبشی ‌ها به ستون‌ ها متصل شدند باید طوری قرار بگیرند که مقطع دیوار دقیقاً داخل نبشی جای‌ گذاری شود. در مرحله بعد نبشی‌ ها را باید به میلگردها متصل کنند. برای این کار میلگردهای طولی را به میلگردهای عرضی جوش خواهند داد و بعد میلگردهای طولی را دو مرتبه به نبشی ها جوش می ‌دهند. این نوع اتصال باعث می ‌شود میزان مقاومت ساختمان در برابر ریزش بیشتر شود.

انواع نبشی ‌ها در نبشی کشی ساختمان

جزئیات نبشی کشی دیوارهای داخلی

برای نبشی کشی ساختمان در دیوارهای داخلی یا تیغه‌ هایی که ارتفاعشان بیشتر از 1.8 متر می ‌باشد وال پست‌ ها باید از اطراف به سازه فلزی اصلی وصل شوند. در این جایگذاری باید به این نکته توجه نمود که اگر از کلاف ‌ها یا پروفیل ‌های قائم در دیوارها استفاده شده است حداکثر طول مجاز دیوارهای بین دو نبشی قائم 6 متر می ‌باشد.

در صورتی که این طول بیشتر از 6 متر باشد باید به ازای هر 6 متر یک نبشی اضافه شود. همچنین اگر طول دیوار 40 برابر ضخامت آن باشد، باید حتماً از کلاف نیز در دیوار استفاده شود. زیرا دیوارهای خیلی بزرگ و طویل در برابر نیروهای خارجی مخصوصاً زلزله مقاومت کمتری خواهند داشت. بنابراین باید برای دیوارهای بزرگ مقاوم سازی به درستی و دقیقا طبق استانداردهای بین المللی انجام شود.

در دیوارهای آجری کمترین ضخامت دیوار باید با عرض دیوار برابر باشد. در غیر اینصورت حتماً باید از وال پست و کلاف همراه با هم در دیوار استفاده گردد. هنگام اجرای نبشی کشی در دیوارهای داخلی نباید لبه ‌های قائم و عمود تیغه‌ ها به حال خودشان رها شوند. این لبه‌ ها باید به یک تیغه، دیوار عمود بر آن و یا ستون سازه ‌ای یا مواردی از این ‌دست متصل شوند. این موضوع در ساخت ساختمان ‌ها و تقویت سازه از اهمیت ویژه‌ ای برخوردار است.

سایز نبشی کشی ساختمان

به طور کلی برای نبشی کشی ساختمان انواع پروفیل ‌های لازم را در سایزهای متغیر بین 50 الی 150 میلیمتر تولید می ‌کنند. سایز پروفیل مورد نیاز بر اساس نوع کاربرد آن متفاوت خواهد بود. به‌ عنوان مثال سایز پروفیل ‌های به کار رفته در اتصال ستون به تیر با سایز پروفیل به کار رفته در اتصال ستون در فونداسیون یا دیوارها متفاوت است.برای مشاهده لیست قیمت پروفیل به سایت مرکزآهن مراجعه کنید.

سخن آخر

با توجه به وظیفه‌ ای که نبشی کشی ساختمان در هر سازه بر عهده دارد اهمیت آن بر هیچ مهندس ناظر و کارفرمایی پنهان نیست. علاوه بر اجرای نبشی کشی ساختمان مهم‌ ترین نکته در این کار توجه کامل به ضوابط و استانداردهای لازم است تا مقاوم‌ سازی سازه به‌ خوبی انجام شود.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید