لوله پلی اتیلن گاز در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی کاربردهای زیادی دارد. مهمترین کاربرد این محصول استفاده از آن برای انتقال گاز با حجم زیاد در مسیرهای بین شهری است. لوله پلی اتیلن گاز انتخابی مناسب برای گازرسانی به شمار می رود. مهمترین دلیل این موضوع این است که این لوله از مقاومت بسیار بالایی در برابر خوردگی برخوردار است.
بنابراین استفاده از آن برای گازرسانی به مناطق دوردست کاربردی است و باعث می شود لوله گاز در مسیرهای مختلف دچار مشکل نشود. در این مقاله قصد داریم به لوله پلی اتیلن گاز، ویژگیها، مزایا و مشخصات آن و استانداردهای این محصول بپردازیم. اگر قصد دارید در مورد لوله پلی اتیلن، قیمت لوله گالوانیزه و … اطلاعات زیادی به دست آورید، در این مقاله با ما همراه باشید.
لوله پلی اتیلن گاز همانطور که از نامش پیداست وسیله ای است که برای انتقال گاز به کار می رود. با استفاده از این محصول علاوه بر انتقال گاز می توان مایعات و سیالات را نیز انتقال داد. لوله پلی اتیلن گاز در برابر نشتی کاملاً مقاوم است و همین موضوع باعث شده است که بتوان از آن برای انتقال گاز در مسیرهای طولانی استفاده کرد. لوله پلی اتیلن گازی در صنایع مختلف مانند صنعت پتروشیمی، صنعت نفت و صنعت گاز مورد استفاده قرار می گیرد. از این لوله ها برای انتقال گازهای طبیعی مانند متان نیز استفاده می شود.
لوله پلی اتیلن مخصوص گازرسانی ویژگی ها و مزایای مخصوص به خود را دارد. تمامی این ویژگی ها و مزایا باعث شده اند این لوله ها به بهترین گزینه برای گازرسانی تبدیل شوند. برخی از مهمترین ویژگی ها و مزایای لوله پلی اتیلن مخصوص گازرسانی شامل موارد زیر هستند. توجه داشته باشید این موارد بر قیمت لوله پلی اتیلن اثرگذار است.
۱. مقاومت در برابر فشار:
لوله پلی اتیلن مخصوص گاز رسانی در برابر فشار مقاومت بالایی دارد. این نوع از لوله حتی در برابر فشارهای بالا نمی شکند. همین موضوع باعث می شود در صنایع گازرسانی که نیاز به فشار گاز بالا وجود دارد بتوان از این لوله ها استفاده کرد.
۲. مقاومت در برابر خوردگی:
مقاومت در برابر خوردگی را می توان یکی دیگر از مهمترین مزایای لوله پلی اتیلن مخصوص دانست. لوله پلی اتیلن عنوان دچار زنگ زدگی و خوردگی نمی شود. همین موضوع باعث افزایش طول عمر این لوله ها شده است.
۳. وزن سبک و نصب آسان:
لوله پلی اتیلن وزن سبکی دارد. همین موضوع باعث می شود حمل و نقل و نصب این محصول آسان باشد.
۴. مقاومت در برابر مواد شیمیایی:
لوله پلی اتیلن مخصوص گاز رسانی در برابر تمامی مواد شیمیایی مقاومت بالایی از خود نشان می دهد. به صورت کلی هیچ گونه مواد شیمیایی نمی توانند کیفیت لوله پلی اتیلن را تحت تاثیر قرار دهند.
۵. انعطاف پذیری فوق العاده:
لوله پلی اتیلن از انعطاف پذیری فوق العاده ای برخوردار است. همین موضوع باعث می شود بتوان از این لوله در تمامی جهت ها استفاده کرد بدون اینکه لوله بشکند و از بین برود.
۶. قیمت مقرون به صرفه و اقتصادی:
قیمت لوله گاز پلی اتیلن مقرون به صرفه و اقتصادی است. به صورت کلی می توان گفت قیمت این لوله با توجه به کیفیت آن عالی است.
برخی از مهمترین مشخصات لوله گاز پلی اتیلن موارد زیر هستند:
۱. چگالی بالای لوله گاز پلی اتیلن:
میزان چگالی را می توان یکی از مهمترین مشخصات لوله پلی اتیلن گاز دانست. لوله گاز پلی اتیلن با توجه به نوع ساخت خود بین ۰.۹ تا ۰.۹۸ چگالی دارد.
۲. انقباض گرمایی مناسب:
میزان انقباض گرمایی لوله های پلی اتیلن معمولاً حدود ۳ درصد است.
۳. استحکام کششی بالا:
یکی از مهمترین مشخصات لوله گاز پلی اتیلن میزان استحکام کششی بالای آن است. این مورد باعث می شود لوله ها در هنگام کشیده شدن به هیچ عنوان با مشکلی مواجه نشوند.
۴. پایداری شیمیایی بالا:
پایداری شیمیایی لوله گازرسانی پلی اتیلن بسیار بالاست. پایداری شیمیایی لوله گازرسانی پلی اتیلن به صورتی است که این لوله ها می توانند برای مدت ۱۵۰۰ ساعت در دمای ۲۳۲ درجه سانتیگراد بدون هیچگونه مشکلی نگهداری شوند.
به صورت کلی لوله های پلی اتیلن بر اساس استانداردهای خاصی تولید و روانه بازار می شوند. تمامی مشخصات و ویژگی های فنی این لوله ها مطابق با استانداردها است. استاندارد لوله پلی اتیلن گاز دو نوع است که عبارتند از:
۱. استاندارد EN 1555
استاندارد EN 1555 مشخصات لوله پلی اتیلن گاز را از ۵ جهت مختلف مورد بررسی قرار می دهد. در مرحله اول از این استاندارد جنبه های کلی سیستم های لوله کشی پلی اتیلن مورد بررسی قرار می گیرند. در قسمت دوم از این استاندارد تمام ویژگی های لوله های پلی اتیلن مخصوص تامین سوخت های گازی مشخص میشوند.
بررسی ویژگی های اتصالات همجوشی ساخته شده از پلی اتیلن و همچنین اتصالات مکانیکی، بررسی ویژگی های شیرهای ساخته شده از پلی اتیلن برای تامین سوخت های گازی و بررسی میزان کشش لوله ها به ترتیب سومین، چهارمین و پنجمین موردی هستند که در این استاندارد به آنها پرداخته می شود.
۲. استاندارد IGS-M-PL-014-01
طبق این استاندارد تمامی سطوح داخلی و خارجی لوله های گازی باید کاملاً صاف و عاری از هرگونه عیب باشند. این استاندارد همچنین لوله را از نظر وجود مک، خوردگی، پارگی و … بررسی می کند.
لوله پلی اتیلن گازی در سه نوع تک جداره، دو جداره و تک جداره شبکه ای قابل خریداری و استفاده است. هر یک از انواع لوله پلی اتیلن گاز مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند. اگر بخواهیم به تفاوت های انواع لوله پلی اتیلن گاز اشاره کنیم، در ابتدا می توان تفاوت قیمت را مورد بررسی قرار داد.
لوله پلی اتیلن تک جداره ارزان ترین، و لوله پلی اتیلن دو جداره گران ترین نوع لوله پلی اتیلن گاز هستند. از نظر کیفیت لوله های دوجداره با کیفیت تر از لوله های تک جداره و لوله های تک جداره شبکه ای هستند. کارایی انواع لوله پلی اتیلن گاز نیز با یکدیگر متفاوت است.
برای مثال در اکثر موارد از لوله های تک جداره برای مسافت های کم استفاده می شود. اگر قصد گازرسانی به شهرهایی با مسافت های طولانی وجود داشته باشد، لوله پلی اتیلن دوجداره بهترین انتخاب ممکن است. برای استعلام قیمت لوله گالوانیزه و دیگر لوله ها می توانید به صفحه اصلی مرکز آهن مراجعه کنید.
سوالات متداول
مقاومت در برابر حرارت، مقاومت در برابر خوردگی، مقاومت در برابر فشار و … از مهم ترین دلایل برتر بودن لوله های پلی اتیلن نسبت به سایر لوله ها است.
برای نصب لوله پلی اتیلن گاز حتماً باید از متخصصان ماهر در این زمینه کمک گرفته شود. این لوله ها بعد از نصب نیاز به نگهداری خاصی ندارند.