مشخصات فنی لوله های  PVC

1 هفته پیش4252بازدید0دیدگاه1امتیاز (1 رای)
مشخصات فنی لوله های  PVC

لوله های PVC که به طور عمومی با نام لوله های پلیکا نیز شناخته می شوند، یکی از پرکاربردترین انواع لوله ها در ساختمان سازی، فاضلاب، آبرسانی، کاربردهای صنعتی و … هستند. برای اینکه بتوانید بهتر با این لوله ها آشنا شده و از قابلیت های آن ها اطلاع پیدا کنید، کافی است تا انتهای این مقاله جامع با ما همراه باشید.

آشنایی با ماده PVC و کاربردهای کلی آن

PVC مخفف شده Polyvinyl Chloride است. این ماده سومین پلیمر پلاستیک مصنوعی در جهان است که در تمام دنیا به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. PVC در دو حالت کلی انعطاف پذیر و انعطاف ناپذیر وجود دارد. حالت انعطاف ناپذیر و سخت PVC در ساخت و ساز برای لوله و در کاربردهای پروفیلی مانند پروفیل درب و پنجره استفاده می شود. این ماده همچنین برای ساخت بطری ‌های پلاستیکی، بسته ‌بندی‌ های متنوع، ورق های روکش مواد غذایی و کارت ‌های پلاستیکی (مانند کارت ‌های بانکی یا عضویت) استفاده می ‌شود. برای افزایش انعطاف پذیری به این ماده نرم کننده های مختلف اضافه می کنند. شکل نرم شده ی  PVC در لوله کشی، عایق کابل برق، چرم مصنوعی، کفپوش، صفحه گرامافون و غیره استفاده می شود. بسیاری از کاربردهای PVC انعطاف پذیر، مواردی است که جایگزین لاستیک شده است.

لوله ی PVC چیست و چه کاربردهایی دارد؟

همانطور که در ابتدا گفتیم بیشتر افراد لوله های PVC را با عنوان لوله های پلیکا می شناسند. لوله پلیکا نوعی لوله پلیمری پرکاربرد در صنعت ساختمان سازی است. این لوله های پلاستیکی با انعطاف های متنوع و برای کاربردهای مختلف تولید می شوند. لوله های پی وی سی تنوع بالایی دارند. به دلیل این تنوع کاربر می تواند از این لوله ها برای کاربردهای مختلف در شرایط تحت فشار و بدون فشار استفاده کند. از جمله کاربردهای اصلی این لوله ها می توان به  موارد زیر اشاره کرد:

  • تامین آب آشامیدنی
  • آبیاری مزارع
  • زهکشی
  • صنایع شیمیایی
  • جمع آوری آب باران (در لوله های ناودان، لوله هایی که آب را به داخل زمین می برند)
  • آبپاش های آتش نشانی و …

البته توجه داشته باشید که کاربرد لوله های پلیکا با توجه به انواع آن ها تغییر می کند که در ادامه بیشتر به این موضوع می پردازیم.

لوله pvc چیست

دسته بندی کلی لوله های PVC

لوله های PVC را می توان در سه دسته ی کلی قرار داد. این دسته بندی ها بر اساس میزان تحمل فشار لوله ها است.

  1. لوله های PVC با قدرت تحمل فشار پایین

قیمت لوله های pvc از نظر هزینه، کمترین قیمت را دارند. اولین دلیل این موضوع استفاده از مواد اولیه کم کیفیت است. این نوع لوله ها نسبت به دیگر انواع تولیدی، دارای ضخامت پایین تری هستند. از جمله مصارف لوله ها می توان به: انتقال آب باران، شوتینگ زباله ها، غلاف دور سیم، تاسیسات زیرزمینی، انتقال آب شهری و … اشاره کرد.

  1. لوله پلیکاهای نیمه قوی

لوله های PVC نیمه قوی، در ساختمان سازی و بخش هایی از فاضلاب استفاده دارد. سیم و کابل های برق، فاضلاب داخل ساختمانی و خانگی، ناودان، کانال های هوا مانند هواکش های سرویس بهداشتی و حمام و … از جمله موارد استفاده لوله های پی وی سی نیمه قوی هستند.

  1. لوله های PVC بسیار قوی

به این نوع لوله ها، پی وی سی فشار قوی نیز می گویند. این نوع لوله ها برای مصارف صنعتی و سیستم فاضلاب شهری استفاده می شود. همان طور که از اسم آن ها مشخص است این لوله ها قادر به تحمل فشار بالا هستند، این موضوع استفاده از لوله های پلیکا فشار قوی را برای غلاف کابل های برقی نیز مناسب کرده است.

انواع لوله های PVC از نظر ساختار

استفاده از لوله های PVC از اوایل قرن 20 به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفت. براساس تحقیقاتی که انجام شده است اولین لوله های آب PVC در کشور آلمان در سال 1932 ساخته شده است. چهار سال پس از این موضوع PVC نه تنها به عنوان لوله های آب آشامیدنی بلکه برای زهکشی نیز در کشور آلمان مورد استفاده قرار گرفت. امروزه برای برآورده کردن تقاضای بازار این لوله ها را در چهار نوع مختلف تولید می کنند.

  1. U-PVC یا PVC غیر پلاستیک

لوله ها و اتصالات UPVC دارای سختی بالایی هستند چرا که در ساختار مولکولی آنها از نرم کننده استفاده نشده است. این لوله ها در حمل و نقل آب آشامیدنی، خاک و زباله، فاضلاب، زهکشی زیرزمینی و کاربردهای صنعتی استفاده می شود.

  1. C-PVC یا PVC های کلردار

همانطور که از اسم این نوع لوله ها پیداست در ساختار آن ها از کلر استفاده شده است. لوله ها و اتصالات PVC-C دارای عملکرد عالی و مقاومت بالا در برابر خوردگی، دمای بالا و آتش هستند. به لطف این ویژگی لوله های کلردار در سیستم آتش نشانی برای حمل مواد اطفاء حریق استفاده می شوند.

  1. O-PVC یا PVC های مولکولی

یکی از سبک ترین انواع لوله های PVC، لوله های OPVC هستند. این لوله ها از مقاومت بالایی در برابر خراش، ترک و ضربه برخوردار بوده و همین امر آن ها را برای پمپاژ آبیاری و فاضلاب به انتخابی مناسب تبدیل کرده است. لوله های CPVC و OPVC را می توان به طور کامل بازیافت کرد.

  1. M-PVC یا PVC های اصلاح شده

به دلیل وجود اصلاح کننده در ساختار این لوله ها، شما مقاومت بالایی در برابر ضربات خارجی مشاهده خواهید کرد. از آنجایی که لوله های گاز امکان انفجار در صورت ضربه دیدن را دارند، به طور معمول لوله های مقاوم MPVC را برای تامین گاز طبیعی استفاده می کنند.

کاربرد و انواع لوله پلیکا

مزایا و معایب لوله های PVC

همانطور که گفته شد این لوله ها استفاده های فراوانی در صنعت دارند، برای اینکه بهتر بتوانید با دلیل استفاده از آن ها آشنا شوید در ادامه به مزایای این لوله ها خواهیم پرداخت.

  • لوله های PVC نسبت به دیگر لوله های موجود در بازار وزن کمتری داشته و بسیار سبک هستند
  • مقاومت بالای لوله پلیکا در برابر سایش و خوردگی
  • طول عمر لوله های پلیکا بالاست
  • در صورتی که لوله های PVC در کنار فلزهای مختلف استفاده شوند، شما شاهد واکنش شیمیایی نخواهید بود
  • لوله های پلیکا در برابر افزایش دما مقاوم بوده و دستخوش تغییر نمی شوند
  • لوله های PVC می توانند وزن زیادی را متحمل شوند
  • جنس پلاستیکی لوله های پلیکا باعث انعطاف بالای آن ها شده است
  • نصب آسان، استفاده از این لوله ها را بسیار پرطرفدار کرده است
  • لوله های PVC در مقابل سیل، زلزله و دیگر بلایای طبیعی مقاومت بالایی دارند
  • قطر خارجی لوله های PVC کم تر از دیگر لوله های موجود در بازار است
  • استفاده از لوله های UPVC برای انتقال آب آشامیدنی، از ورود عناصر مختلف به آب جلوگیری می کند

همانند تمام کالاهای موجود در بازار لوله های پلیکا معایب خاص خود را نیز دارند. از جمله این معایب می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در مکان هایی با دمای بسیار پایین (سرمای بالا)، لوله های پلیکا خشک و مستحکم امکان شکسته شدن را دارند
  • این احتمال وجود دارد که در دمای بالا و بسیار گرم، لوله ها شکل ظاهری خود را از دست بدهند
  • از آنجایی که قطر جداره این لوله ها کم است، اگر لوله در قسمتی دچار گرفتگی شد باید با فنر لوله بازکن مجرای آن را باز کنید

راه های نصب لوله های پلیکا

برای نصب لوله های PVC می توان از روش های متعددی استفاده کرد که در این قسمت ما چند مدل از معمول ترین این روش ها را به شما معرفی می کنیم.

  1. یکی از بهترین راه هایی که می توان برای نصب لوله های پلیکا استفاده کرد، چسب مخصوص PVC است. این روش به دلیل سادگی یکی از پر استفاده ترین راه ها برای نصب PVC محسوب می شود.
  2. روش دوم به اتصال اورینگی معروف است. در این روش برای اتصال لوله ها از لاستیک های آب بند استفاده می شود. در اتصال اورینگی حلقه های لاستیکی مخصوص دور لوله هایی که قرار است به هم متصل شوند، قرار می گیرد. نصب لوله ها با این روش آسان است اما برای باز کردن اتصال باید از دستگاه های مخصوص استفاده شود.
  3. یکی دیگر از روش هایی که برای اتصال لوله های PVC انتخاب شده، در محیط هایی استفاده می شود که ضخامت لوله ها بالا است. این روش را اتصال پیچی می گویند. برای این نوع اتصالات نیازی به دستگاه های جوش نیست که می تواند یک امتیاز مثبت باشد.

جمع بندی

لوله های PVC که در بین مردم با نام لوله های پلیکا شناخته می شوند، امروزه استفاده های متفاوتی در صنایع مختلف بخصوص ساختمان سازی دارند. لوله های پلیکا با ترکیبات متنوع برای کاربردهای مختلف در بازار تولید می شوند. میزان سختی لوله ها محل استفاده آن ها را مشخص می کند. لوله های PVC دارای مزایای بسیار متنوعی هستند و راه های نصب مختلفی را در اختیار افراد می گذارند.

نویسنده: شیرین اسماعیلی
شیرین اسماعیلی

با ۷ سال تجربه در تولید محتوای دیجیتال و مدیریت شبکه‌های اجتماعی، در نگارش مقالات سئو و محتوای تخصصی حوزه آهن و فولاد مهارت دارم. هدف من ارائه اخبار به‌ روز و تحلیل‌های دقیق بوده تا مخاطبان را با تغییر و تحولات این صنعت آگاه سازم.

سوالات و نظرات کاربرانشما کاربران عزیز میتوانید نظرات و سوالات خود را در این بخش ثبت کنید
بارگذاری مجدد